Торенти и дељење

Forum posvećen razmeni fajlova preko interneta, najsavremenijim P2P programima...

Moderator: blackbeast

Odgovori
Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9310
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Browser: waterfox 56.2.12
OS: linux
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Торенти и дељење

Post od calexx » 26 Avg 2019, 09:24

Малопре сам на другом форуму написао одговор на неку торент тему па ми паде на памет једно морално питање. ;) А оно је сасвим супротно од уобичајених торент размишљања.

Даклем неко подели занимљив садржај на неком трекеру. У првом тренутку буде навала, много њих то скине и настави да дели да би следећи које то занима лакше и брже скидали. Све је по неким правилима и све делује ОК. У неком тренутку већина коју то занима скине и настави да дели па то онда у наредном периоду и нема неки саобраћај. Ако после више месеци неко хоће да то скида, он "узима" од свих који деле па ако дели њих 100, онда практично од свакога узме по проценат. Зар не би било поштеније да већину скине од онога ко је то поставио и да њему поправља ratio јер је ипак он најзаслужнији? Да ли на трекерима постоји неки механизам који даје приоритет постављачу у оваквим приликама?

Можда ипак размислим па нешто што нема неки промет а делим га мало дуже ипак склоним. Можда је раније било логике док су многи имали UL 1Mbps па у клијентима ограничавали што доводи то тога да је скидање од једног дуг посао, данас су брзине реално веће и нема проблема да се и од једног нешто довуче релативно брзо. Наравно, ово се не односи на филмове или игрице од 100 гига, више на музику која није габаритна. ;)
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Gruja
Српски селектор
Postovi: 2757
Pridružio se: 11 Feb 2010, 20:50
Browser: chrome 76.0.3809.13
OS: linux
Lokacija: Novi Sad

Re: Торенти и дељење

Post od Gruja » 27 Avg 2019, 18:14

calexx napisao:
26 Avg 2019, 09:24
Ако после више месеци неко хоће да то скида, он "узима" од свих који деле па ако дели њих 100, онда практично од свакога узме по проценат. Зар не би било поштеније да већину скине од онога ко је то поставио и да њему поправља ratio јер је ипак он најзаслужнији? Да ли на трекерима постоји неки механизам који даје приоритет постављачу у оваквим приликама?
Postavljač u startu dobije dobar rejting jer prvima kojima podeli saržaja od njega uzmu 100% a to je ratio 1.0

Ako bi od njega prezimao i onaj milioniti, torenti bi izgubili svoju svrhu a to je:
-decentralizacija
-preuzimanje sadržaja i kada inicijalno od koga počnemo da skidamo sadržaj (nama prvi, a ne sam inicijalni postavljač) izostane iz lanca, slučajno ili namerno
-da se download mogućnost/resurs koristi maximalno i kod asimetričnih konekcija.
primer imaš konekciju 20/1 a ipak deliš deliće dok skidaš po max brzini
-da se spreči zagušenje saobraćaja (bottleneck)
As the name implies, a network bottleneck results in slow communication speeds and limits user efficiency and productivity on a network. To avoid all these problems, systems are built to support a particular data flow capacity so that work can continue without any issues. On a network, each system is able to work according its processor speed, its memory size, its cache speed and its network interface card speed. These discrete systems do not rely on other network resources to accept their incoming data at the rate they are sending because these objects only receive data according to their own capacity.
A bottleneck occurs when bandwidth is unable to accommodate large amounts of system data at designated data transfer rate speeds. Road traffic is a common bottleneck analogy. For example, bottlenecking is inevitable when only one of two busy road lanes is passable.
https://www.techopedia.com/definition/2 ... bottleneck

.
Amose je li to bio elektricitet?

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9310
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Browser: waterfox 56.2.12
OS: linux
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Торенти и дељење

Post od calexx » 27 Avg 2019, 23:03

Ма све је то у реду али одавно више није просек 20/1 а и питао сам за ситуацију много после првог налета. Првих неколико дана, недеља се помаже првом а онда на даље, овде углавном мислим на приватне трекере где баш и нема саобраћаја, стоји и чека да неко нови дође и укључи се. Тренутно делим преко 300 а од тога је можда десети део имао неку активност у последњих пар месеци. Разделим неколико мегабајта у неколико дана а све то би лако поднео и онај ко је то и први поделио.
Како год, још имам места на хардовима али ћу вероватно неком приликом да обришем много тога
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Odgovori

Povratak na “File Sharing”