Црна Гора - дестинација за летовање.

Putopisi članova foruma, utisci koje hoćete da podelite sa ostalima.

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od Тон-мајстор » 07 Sep 2012, 17:40

Миле је код тебе, а Мило је доле. :)
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Еколошка држава - еколошке светиње

Post od Тон-мајстор » 04 Maj 2013, 09:45

Острог: Пола евра до Свеца

Од 1. маја Туристичка организација Даниловград почела је да наплаћује излетничку таксу за организоване посете манастиру Острог у износу од 0,5 евра по особи. Одлука је донета уочи празника Светог Василија Острошког, 12. маја, када се вековима у острошким гредама ка ћивоту свеца слива река верника са разних страна света.

Slika

Slika

(сликао ја са мобилним 2007.)
Овим чином спроводи се одлука коју су још 28. децембра 2007. године усвојили одборници ДПС и СДП у даниловградској скупштини и она ће бити на снази до 1. октобра. На платоу код Доњег манастира већ је постављен инфо-пункт где ће се наплаћивати такса, док ће општински службеник проверавати ваучер на којем је исписан број путника, али и остале податке. Иако такса за обилазак светилишта постоји у многим земљама, Српској православној цркви у Црној Гори није свеједно што ће држава убирати приход, а да притом није учинила ништа да се изграде путеви, одморишта и на други начин побољшају услови за долазак ходочасника

„Овде се наплаћује ауторитет Светог Василија Острошког и, да није њега тешко да би се ико упутио ка тим врлетима“, коментарише, за “Новости”, Славко Крстајић, извршни директор туристичко-поклоничке агенције Митрополије црногорско-приморске “Одигитрија”.

„У недостатку закона који регулише однос државе и цркве, могуће је донети један овакав накарадни документ. Оваква и слична питања не могу се решавати без узајамне сарадње. Држава, односно општина Даниловград, треба да се позабави решавањем инфраструктурних, саобраћајних, безбедносних и других услова који су преко потребни да би ходочасници и остали посетиоци светилишта могли безбедно да дођу у манастир и врате се из њега.“

У манастиру Острог “након искрене и усрдне молитве врло често се дешавају исцељења, просветљења и многа друга тајанства и чудеса, и то само када то хоће Господ и Свети Василије”, а сад су се на то накачиле туристичке организације или агенције које доводе туристе. За Цркву као духовну институцију, по њеној природи, нису битни бројеви туриста и статистика, већ молитва, духовна утеха, поука и поклоњење моштима светитеља. Општина Даниловград има други приступ. Њој ништа од тога није ни важно ни свето, али јој је новац потребан.
Бесплатно

Славко Крстајић је потврдио, за “Новости”, да ће манастир Острог обезбедити бесплатан превоз 12. маја од Доњег до Горњег манастира за изнемогла лица, инвалиде и све оне који физички нису у стању да дођу до свеца.

„У грабежу да дођу до било какве зараде поједини таксисти тог дана верницима енормно наплаћују цену превоза до манастира. Некима од њих та трка за новцем је пресела, па су овоземаљски живот напрасно завршили. Не воли то Свети Василије Острошки“, подсећа наш саговорник.
(Васељенска)


То свето место сам чувао као једино где бих опет и уопште отишао у ЦГ. Сад више не. Збогом, бандо!
Prikačeni fajlovi
FIL2969.jpg
(52.98 KiB) Nije preuzet ni jednom
FIL2982.jpg
(21.5 KiB) Nije preuzet ni jednom
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Gruja
Српски селектор
Postovi: 2719
Pridružio se: 11 Feb 2010, 20:50
Lokacija: Novi Sad

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od Gruja » 04 Maj 2013, 10:00

Тон-мајстор napisao:(сликао ја са мобилним 2007.)
Каже се "сликао мобилним" (без "са").
Kažu nisam pod libelu zato što feniram ćelu ...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9140
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od calexx » 04 Maj 2013, 10:20

Никада у животу нисам отишао у Црну гору на летовање или било шта што бих платио. Као клинац сам неколико година ишао са извиђачима на Велику плажу испод Улциња. Већ ту сам упознао цео тај део обале. Моји су ме можда три пута водили на море и то је било много северније. Када сам почео да одлазим по свом избору, увек је било северније, од Дубровника до Умага. Деведесетих сам ишао у Будву на Инфофест и неке скупове које је организовала фирма у којој сам радио, па ми је то било још и најбоље, ем све плаћено ем добијам дневнице ем смо се увек сналазили да оно што попијемо у хотелу оде на фирмин рачун. ;) То је и једини начин који би ме можда убедио да тамо одем. Да им ја дајем паре за оно што су нудили нисам хтео ни када сам имао довољно и када нису показали своје право лице.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od Тон-мајстор » 19 Maj 2013, 09:02

Студенти из Ниша у ЦГ покрадени, малтретирани, псована им "мајка српска" - полиција их изигнорисала

Студенти Факултета спорта и физичког васпитања из Ниша, Новог Сада, Београда и Бањалуке вратили су се данас кућама са Дифовијаде у Чању узнемирени, разочарани и краћи за кофер, гардеробу, патике, мобилни телефон, новац – све оно што им је током последње ноћи украдено из хотелских соба. Уместо доброг провода и сећања добили су увреде на рачун "српске мајке", претње и игнорисање од стране црногорске полиције.
Дифовијада је за студенте из Ниша кренула низбрдо на самом уласку у Црну Гору где су им одузете мајице са логом факултета и манифестације на којој је требало да учествују. У Чању су их већ првог дана дочекали спремни локалци који су им псовали "мајку српску" и на сваки начин покушавали да изазову кавгу. Инцидент је пријављен полицији, а једини одговор је био да су момци из Бара и да не треба улазити у сукобе.

Према речима Александра Стаменковића, студента Факултета спорта и физичког васпитања из Ниша, поред псовки, покушаја да се изазове туча са студентима из Новог Сада, отимања наочари момку из Ниша, локални Црногорци су се залетали колима на групе српских студената, довикивали девојкама и тражили повод за тучу.

Непријатности су се наставиле и наредних дана када су локални Црногорци улазили у хотел, иако су студенти од рецепције и управе изричито тражили да се споредна врата закључају како би кроз главни улаз хотела могли да уђу само учесници Дифовијаде. Како каже Стаменковић, рецепционар је стално понављао да до директора хотела не може да дође, а да ће полиција бити позвана уколико Црногорци направе неки проблем.

Атмосфера је кулминирала последњег, четвртог дана, боравка српских студената када су три Црногорца током дана ушла у хотел и испрепадали девојку на ходнику опколивши је и вређајући је. Касније се сазнало да је на четвртом спрату обијена соба, а од студената је тражено да плате штету, иако су они били смештени само на прва два спрата.

Синоћ током вечери, док су учесници Дифовијаде били у дискотеци, обијено је десетак соба које су гледале на плажу. Лопови су ушли преко балкона и из соба однели све што им је дошло под руку – од новца и мобилних телефона, до патика, гардеробе, па чак и целих кофера пуних ствари.

Александар каже да су лопови дошли колима што се видело по траговима гума испод тераса. Полиција, која је изашла на увиђај, објаснила је да не може да им помогне јер иако претпостављају ко је ствари однео, то не могу да докажу. Истовремено, окривили су студенте што су ушли у своје собе и самим тим "уништили трагове".

Студенти су јутрос по савету српског конзулата у Херцег Новом кренули назад кућама, иако су у почетку одбијали да напусте хотел док се не реше инциденти и не пронађу њихове ствари.

И поред више покушаја да од хотела "Бисерна обала" из Чања добијемо објашњење зашто су захтеви студената из Србије да им се омогући безбедан боравак данима игнорисани, на телефон се цело поподне нико није јављао.
(ИН4С)
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od Тон-мајстор » 23 Maj 2013, 13:01

Црногорци претили Русима због плаже

Руски бизнисмени Михаил Песков и Виктор Голиков, нови власници будванског хотела „Авала“, поднијели су кривичну пријаву против више Будвана, у којој пише да месецима трпе претње и притиске због тога што су доставили понуде за закуп две могренске и плажу Ричародова глава, које се налазе поред тог елитног хотела, пишу Вијести.
Руси су, испред компаније „Беплер & Јакобсон“, поднели понуде за све три најатрактивније будванске плаже, али су приликом отварања понуда добили закуп само за Ричардову главу.

За Могрен 1 и Могрен 2 победили су други понуђачи, који су у пријави навели много већи новчани износ.

Како је "Вијестима“ потврђено у будванској полцији, власници “Авале” у четвртак су поднели кривичну пријаву, тврдећи да су неколико дана уочи тендера у ЈП Морско добро, наводно, више пута пресретани у граду...

“Песков и Голиков навели су да им је жестоко прећено, да су уцењивани како би одустали од намере за закуп Могрена и Ричардове главе”, казао је саговорник “Вијести” из полиције.

Према наводима Руса, неколико Будвана им је претило у популарном локалу у пословно стамбеном центру „TQ plaza“ али и на улици, где им је “јасно стављено до знања да се повуку са тендера”.

Након пријаве Руса, случај су преузели инспектори криминалистичке полиције, а о свему је упозната и руска амбасада у Подгорици, од које су власници “Авале”, такође тражили заштиту.

Руски бизнисмени су од полиције, такође, тражили и да испита рад јавног предузећа ЈП Морско добро, односно службеника, који су били у контакту са затвореним понудама, које су достављање на јавном позиву за уступање делова морског добра.

Они сумњају да је неко био у дослуху са њиховим конкуретнима и да је, наводно, отварао понуде, и Будванима, који су добили закуп Могрена И и ИИ, саветовао колику своту за закуп да понуде.

Вијести су званично послале питања у седиште Управе полиције о овом случају, али до закључења листа нису стигли одговори о томе шта је полиција урадила након пријаве власника “Авале”.

За прву могренску плажу, која је имала почетну минималну цену годишње закупнине од 31.662 евра, пристигле су две понуде компаније “Club 54”, чији је извршни директор Младен Кажанегра, иначе прошлосезонски закупац тог популарног будванског купалишта.

Они су за ту плажу понудили 80.000 евра, док је конкуретски “Беплер & Јакобсон“ био спреман да за Могрен И плати 36.500 евра.

Због двоструко веће новчане понуде, тендерска комисија Морског добра прворангирала је понуду “Cluba 54”, који ће и ове сезоне имати право на закуп те плаже.

Слично се десило и на тендеру за плажу Могрен 2, која је била понуђена по почетној цијени од 8.080 евра. Подгоричанка Јелена Павловић, чија је понуда прворангирана од стране тендерске комисије, понудила је закуп те плаже 41.100 евра, док су руски бизнисмени били знатно “скромнији“ понудивши свега 15.000 евра.

"Вијестима” је више саговорника из УП доставило податке да се иза ове понуде за плажу Могрен 2 крију безбедносно - интересантне особе из Бара и Будве, које су преко повезаних особа доставили понуду како би прикриле свој идентитет.

Кажанегра био у “Сан Марину” кад се пуцало

Извршни директор “Цлуб 54” Младен Кажанегра, са још неколико пријатеља, био је у сриједу вече у будванском локалу "Сан Марино", када је Подгоричанин Андреј Брковић (33) ка њима сасуо кишу метака, а потом бацио бомбу.

Те ноћи права је срећа била како су Будвани преживели напад Брковића, који је те ноћи рањен у ногу.

Сукоб је, према незваничним информацијама “Вијести”, настао због нерашчишћених новчаних рачуна, а нападнути Будвани су полицији испричали да је Брковић те ноћи ушао у локал, викнуо, а потом извадио пиштољ и почео да пуца на њих.

Они су навели, да је осумњичени, након тога излетио из локала и из џепа извадио ручну бомбу, скинуо осигурач и бацио је према ресторану.

Полиција обезбеђивала отварање понуда

Крајем априла, када су у ЈП Морско добро отваране понуде за закуп плажа на црногорском приморју, владала је у најмању руку напета атмосфера, због чега су чланови Комисије тражили и асистенцију полиције.

Током два дана отварања понуда испред просторија ЈП Морско добро било је вређања, али и оспоравања да цела процедура “иде на руку сумњивим понуђачима”.

Као и ранијих, тако и ове године, тендерску процедуру обележиле су енормне понуде за закуп најатрактивнијих купалишта, али и ситуација да су се за најбоље плаже доставиле само једна или две понуде.
(ИН4С)

Чојство је кад бачиш бомбу од себе на друге, бранећи их. :bravo:
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Црна Гора - дестинација за летовање.

Post od Тон-мајстор » 04 Avg 2013, 09:50

У Црној Гори највише Руса и Срба

Црну Гору у јуну је посетило 161.854 туриста, што је за 4,4 одсто више у односу на исти месец прошле године, а највисе гостију било је из Русије и Србије, саопштено је данас из црногорског Завода за статистику (Монстат).
Како се наводи, број остварених ноћења је 1,01 милион, односно већи је за 4,5 одсто у односу на упоредни период.

Од укупног броја ноћења 90,6 одсто остварили су страни, а 9,4 домаћи туристи.

Према подацима Монстата, у јуну су највише ноћења остварили туристи из Русије 38,3 одсто, из Србије 20, Босне и Херцеговине 6,4 и из Украјине пет одсто.

Највише ноћења остварено је у приморским местима – 94,9 одсто, у Подгорици 2,4, а остало отпада на туристичке центре у планинским местима.

Црногорски министар туризма и уредјење простора, Бранимир Гвозденовић, изразио је раније очекивање да ће Црну Гору током летње туристичке сезоне посетити већи број туриста него прошле године.

Црну Гору је лани посетило 1,44 милиона туриста, а та држава је од туризма приходовала више од 700 милиона евра.
(Тањуг)
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Turizam i putovanja”