Ускоро ће слепи прогледати!

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Ускоро ће слепи прогледати!

Post od Тон-мајстор » 23 Jun 2013, 19:09

Аустралијски научници направили су прве бежичне бионичке очи које би потпуно слепим људима требало да омогуће да виде обрисе предмета, боје па чак и расположења људи.
Монаш вижн систем, који је развило 60 стручњака са Универзитета у Мелбурну, састоји се од пара камера које се постављају на наочари сличне Гугловим и импланта у мозгу који је с њима бежично повезан. Чип преко електрода стимулише визуелни кортекс у задњем делу главе, а мозак обрађује податке и претвара их у слике.

Нова технологија требало би да омогући слепима да виде објекте као низове боја и тачкица које ће формирати облике налик на ројеве звезда. Програм за препознавање лица омогућиће корисницима да идентификују људе, а с новим системом биће компатибилни и бројни други корисни софтвери.

Тим из Монаша у наредним месецима планира да тестира свој изум, а прототип би требало да буде лансиран у првој половини 2014. године. Ако тестови буду успешни, технологија би се већ у наредним годинама могла наћи у широкој примени.

Стручњаци предвиђају да би уз помоћ њиховог изума могло да прогледа око 85 одсто потпуно слепих људи. Постојеће технологије које се темеље на имплантима у мрежњачи, а не у мозгу, омогућавају враћање вида за само 10 одсто слепих - већина их има оштећене очи па не могу да користе импланте у мрежњачи.

Другим речима бионичке очи помоћиће људима који слабије виде или су потпуно слепи, без обзира да ли је узрок глауком, дегенерација макуле, дијабетичка ретинопатија, оштећење живца или нека друга болест. Чипови су потпуно биолошки неутрални тако да их тело неће одбацивати, а уграђиваће се уобичајеним неурохируршким захватима кроз мали отвор на лобањи.

Директор пројекта, професор Артхур Лаури, истакао је да је то први систем који користи бежичну везу због чега је врло практичан - нема никаквих кутија, жица и сличног.

"Чак и мале количине информација страшно су корисне људима који ништа не виде. Разговарали смо с људима који су нам рекли да немају појма у којем смеру се налази прозор... Страшно је када не знате ко све учествује на неком састанку нити обраћа ли пажњу на вас", објаснио је Лаури и додао: "На пример, током састанка у канцеларији човек би желео да зна ко је све за столом. Могли бисмо сваку особу да представимо емотиконом (као што је смајли) који би показивао да ли учесници слушају и да ли се слажу".
(Вести)

:bravo:
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4702
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Од 2014. прогледаће скоро сви слепи

Post od Miroslav Jeftić » 23 Jun 2013, 23:48

Možda izmeni naslov u nešto malo manje bombastično, koliko vidim naredne godine se tek testiraju prvi prototipi, do široke primene je još daleko.
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Од 2014. прогледаће скоро сви слепи

Post od calexx » 24 Jun 2013, 00:27

Тон-мајстор napisao:Аустралијски научници направили су прве бежичне бионичке очи које би потпуно слепим људима требало да омогуће да виде обрисе предмета, боје па чак и расположења људи.

Мени се ово болдовано најсвиђа. А јел ће моћи да им виде и мисли?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Ускоро ће слепи прогледати!

Post od Тон-мајстор » 24 Jun 2013, 12:45

Мићо, бомбастично једнако, али без датума. ;)

Како год, супер! :respekt
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”