Ако нећете милом, онда ћете силом!

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Ако нећете милом, онда ћете силом!

Post od Тон-мајстор » 28 Apr 2013, 10:21

Ево мало "тачијевског" законодавства, па ви видите:

Најава из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да ће, уколико се прихвате измене Закона о трансплантацији, сви грађани Србије ускоро постати и донори органа шокирала је јавност.
Према предлогу измене Закона о трансплантацији, сви грађани Србије биће потенцијални донори, осим ако то изричито одбију

Док они који се годинама налазе на разним листама чекања за трансплантацију радују, противници оваквог решења истичу да је та пракса могућа у неким уређеним земљама, али да би овај пропис у Србији фактички легализовао трговину органима, поготово када се узме у обзир чињеница да у земљи влада системска корупција.

Срђан Стојановић, адвокат који се бави медицинским правом, истиче да је овакво решење потпуно непримењиво у земљи којом влада криминал и у којој је сваки други становник скоро неписмен.

- У Србији постоји озбиљан проблем недостатка даваоца органа, али то не може да буде решено на начин на који се сада покушава јер држава не може да гарантује појединцу да ће бити заштићен. На крају, слобода човека претпоставља и слободно располагање својим телом. Чињеница је и да донор није природно својство човека. Такође, многима и религија не дозвољава да буду даваоци. Ипак, највећи проблем преставља чињеница да криминал иде где је лака лова, а ако то значи да ће продајом бубрега на брзину зарадити 10.000 или 20.000 евра, не постоји начин да се то спречи. На тај начин држава би фактички легализовала трговину људским органима - упозорава Стојановић.

Он додаје да је оваква иницијатива само доказ да се закони не могу само преписивати из туђе праксе.

- Проблем је и у томе што овакво решење пребацује цео терет на савест изабраног лекара да пацијенту јасно предочи његова права- истиче наш саговорник.

Директор РФЗО Момчило Бабић истакао је да сви заинтересовани могу да прочитају предлог за измену Закона и дају своје предлоге, примедбе и сугестије.

- Највећи проблем је обезбеђивање органа. Овим се омогућава да законско решење које постоји у Хрватској и у Словенији, као и у готово читавој Европи, буде и код нас. Ако смо сви потенцијални примаоци органа и ако бисмо у таквој ситуацији желели да добијемо орган који је неопходан за трансплантацију, онда ваљда морамо дати места претпостављеној сагласности да смо сви и потенцијални даваоци, осим оних који то изричито одбијају - навео је Бабић и додао да се у Србији у све сумња и да ће бити оних који ће говорити о потенцијалној трговини органима, али, према његовим тврдњама, то у овом случају неће бити могуће.
Један донор на милион становника
Према доступним подацима, Србија тренутно има само 70.000 донора и налази се на дну европске лествице јер на милион становника годишње има мање од једног даваоца. Трансплантацију бубрега у Србији чека око 3.500 пацијената, трансплантацију јетре око 200, а ново срце око 30 пацијената. Процењује се да због недостатка органа годишње умре 30 људи. Стручњаци за трансплантацију наводе да би годишње требало да се ради 400-500 трансплантација бубрега, 100-150 јетре и 20-30 срца, јер су толике потребе. Да би се успоставио редован програм пресађивања органа, Србији је потребно око 2.000.000 потенцијалних донора.
(Вести)


Иако као неко ко не може да да ниједан орган (пијем лекове годинама, било би безумно!), стојим чврсто иза става да је ово организовани канибализам најгоре врсте. Ако људи немају свест о поклањању органа, онда треба да се ради на томе, а не да се пљачкају лешеви оних који су били необавештени, или немају породицу, или на било који начин нису могли да одлуче о својем "донорству".

Шта са, рецимо, ретардиранима, децом (некада су само она "добар извор") напуштена или не, да не отварам даље Пакао?

Заиста, одосмо ми у ПМ, следећи "туђу праксу" и хуманитарне пориве државне мафије, која се прави истим хуманистима као Тачи. Њега за промотера ове демонске акције.

А ако се некоме не свиђа мој став наспрам овог "закона", нека ПРВО објави јавно овде своју донорску картицу, а онда објасни осталима шта му је био порив и како да се ово удеси да сви буду задовољни? И живи и мртви, и здравство и морал, и здрави и болесни. И Тачи и ЕУ.
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Gruja
Српски селектор
Postovi: 2756
Pridružio se: 11 Feb 2010, 20:50
Lokacija: Novi Sad

Re: Ако нећете милом, онда ћете силом!

Post od Gruja » 28 Apr 2013, 17:47

Postoje li zemlje sa ovakvim zakonom na snazi i koje su to zemlje?
Amose je li to bio elektricitet?

Korisnikov avatar
krstivoje
Dopisni član
Postovi: 264
Pridružio se: 27 Nov 2007, 15:40
Skype: sarloakrobata7
Lokacija: Niš
Kontakt:

Re: Ако нећете милом, онда ћете силом!

Post od krstivoje » 30 Apr 2013, 20:08

Ja sam nešto mnogo "crn" u komentaru ovakvih vesti i sklon sam teorijama zavere (eto priznajem) , pa ću biti kratak. Još ćemo mi se mi koječega što je protivno slobodnom izboru nagledati.

Odgovori

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”