Зашто нас лажу о холестеролу?

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Зашто нас лажу о холестеролу?

Post od Тон-мајстор » 28 Okt 2012, 10:28

Добили сте своје резултате теста крви и сазнали сте да вам је ниво холестерола алармантно висок! Ви кренете да паничите и плашљиво слушате док вам лекар говори како “лош” ЛДЛ холестерол треба ‘спустити’ одмах! Чиме?! – питате унезверено. Лековима, наравно!
Ви оклевате, јер сте чули о негативном учинку статина на ваше здравље, као што су проблеми са срцем, проблеми с јетром, губитак памћења… Можда је боље да престанете да једете јаја и засићене масти и онда ће све бити добро…? Можда би требало размотрити снижавање холестерола уз помоћ додатака исхрани, као алтернативу…

Стварност је таква да се оваквом сценарију мора рећи СТОП! Уосталом, то је ВАШЕ ЗДРАВЉЕ. Не би се требало радити о лекару, прехрамбеној индустрији и фармацеутским компанијама! Холестерол бројеви говоре другачију причу од оне коју сте вероватно чули од свог лекара. Овде су најважније чињенице које би требали знати када имате висок холестерол:

=====

„Питање је, зашто неки људи имају више холестерола у крви од других, и зашто може иста особа да има различите нивое холестерола у различитим деловима дана? Зашто се наш ниво холестерола разликује у различитим годишњим добима? Зими иде према горе, а лети доле. Зашто ниво холестерола у крви иде кроз „кров“ код људи након било које операције? Зашто холестерол у крви иде ‘горе’ када имамо инфекцију? Зашто иде горе након стоматолошког третмана? Зашто иде горе кад смо под стресом? А зашто се он враћа на нормалне нивое кад смо опуштени и осећамо се добро?“

„Одговор на сва ова питања овај: холестерол је лековито средство у телу“

(Наташа Кемпбел-Мекбрајд).

Веза холестерола и упале

Ваше тело ствара више холестерола као одговор на деловање упалних процеса у телу. Дакле холестерол није проблем, то је само решење које ваше тело користи како би се пробало лечити. Упала у зидовима артерија је реална опасност, а ако отеклина остане непримећена, на крају може искључити доток крви у срце или мозак, што може узроковати срчани или мождани удар.

Који су извори упале у телу?

Када постоји висок степен оксидације који је присутан у телу, он има тенденцију активности слободних радикала у ткивима. ЛДЛ холестерол оксидује у телу због конзумирања вештачких, делимично хидрогенираних уља (транс масти), биљних уља, генетски модификоване хране, дијете с високим уделом шећера, алкохола и дувана.

Оштећени холестерол се налази у јајима у праху, млеку у праху (које се додаје млеку са мање масноће у производњи како би одржали структуру и укус), као и у месу и мастима које се загревају на високим температурама попут пржења и другим процесима високих температура. Повишени нивои ЛДЛ-а такође могу бити узроковани хемијски – тешки метали, јетрена токсичност и стрес, хипотиреозом и престанком рада бубрега.

„Лош“ и „Добар“ холестерол? Таква ствар не постоји!

ЛДЛ (липо-протеин ниске густине) је „превозник“ холестерола, транспортује холестерол у различите делове тела, где је то потребно. ХДЛ (липо-протеин високе густине) преузима холестерол натраг у јетру. ЛДЛ и ХДЛ нису ни „добар“ ни „лош“, они су само холестерол.

Међутим, након што су фармацеутске компаније откриле да могу лако произвести лек за снижавање холестерола у крви (и тако направити огроман профит) они су једноставно купили и платили да „наука“ „докаже“ своје теорије. На тај начин, превара и завера о „добром и лошем“ холестеролу се родила и стално нас храни тешким маркетиншким кампањама током година.

Низак ниво ХДЛ одражава седелачки начин живота. Лекари и други који нам гурају дезинформације о подизању ХДЛ као добру ствар, не говоре нам да је ниво ХДЛ-а већи од 75 заправо корелацијски с аутоимуним процесима. Ово је велика предност поготово ако су нивои триглицерида ниски (мање од 40). Превелико конзумирање алкохола, дрога, хипотиреоза, и вишак естрогена такође могу узроковати да ниво ХДЛ-а постане превисок.

Холестерол бројеви и њихово значење

Високи серумски холестерол ништа не говори о томе колико је холестерола у ткиву. Како су људи почели лечити и исправљати своје метаболичке неравнотеже, холестерол у крви може ићи горе, јер он одлази из ткива! Већина људи, укључујући лекаре, осећају да је потребно одмах предузети акцију „исправљања“ „бројева“, кад погледају снимак тела.

Није довољно да погледате високе и ниске бројеве ЛДЛ и ХДЛ. Величину честица ЛДЛ холестерола и Ц-реактивног протеина (протеин који се налази у крви, ниво који се подиже као одговор на упалу) такође треба проверити.

Шта ће нам величина ЛДЛ честице рећи? Здрава ЛДЛ честица је велика и пахуљаста – и као резултат тога, тече кроз систем и није проблематична. Међутим, када је величина честице мала и густа она не тече тако глатко и има тенденцију да се заглави у малим празнинама у артеријама где теку храњиве материје. Када се то догоди, као и све материје које су непокретне, стварају упалу и почетак артеросклерозе.

Различите биохемије, различити метаболизам, различити холестерол бројеви

„Холестерол завера“ покренута од стране фармацеутских фирми, укоренила је идеју да укупна вредност холестерол броја око 200, захтева непосредну „акцију“: или лек и / или апстиненцију намирница богатим засиц́еним мастима и холестеролом.

Не само да укупна вредност холестерола већа од 200 није нужно висока, већ је за многе људе то је нормално, што је врло важна информација! Протеин према дефиницији Healthekcel система често има вредности веће од 200, а док сте у исто време врло здрави.

=====

Кратки преглед утицаја холестерола у виталним функцијама у телу

И нека се не заборави колико је холестерол битан и неопходан за тело. Он постоји у нашим телима и неће нам нашкодити. Неопходан је и за обављање различитих функција без којих не бисмо могли преживети! Само неколико од тих функција су у наставку:

- Свака ћелија нашег тела се састоји од холестерола
- Холестерол повећава интегритет ћелијске мембране, те даје нашим ћелијама потребну чврстину и стабилност
- Сваки стероидни хормон је израђен од холестерола
- Способност тела да синтетизује витамин Д зависи о холестеролу
- Холестерол је антиоксиданс и хватач слободних радикала
- Жучне соли су израђене од холестерола. Жуч је од виталног значаја за пробаву и асимилацију масти у исхрани
- Наш имунолошки систем треба холестерол да би поправио оштећене ћелије. (У случају операције, оштећења ц́елија због токсичне хране и хемикалија)


Дакле, наш савет свима вама је да едукујете себе о томе шта холестерол стварно значи пре него што се одлучите за лекове и за избегавање засиц́ених масти и хране богате холестеролом.То је као да убијете гласника (холестерол) за испоруку ваших лоших вести.
(Вестинет)
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Зашто нас лажу о холестеролу?

Post od calexx » 28 Okt 2012, 11:07

Очекивао сам да текст заврши препоруком да се за лечење користи нека гљивица (ака буковача) или специјални природни лекови (ака турбошланг). Кад оно ништа.

Постоји много тога што лекари мењају у својим причама али је то више због нових истраживања него због фармацеутске индустрије. А ни она не може да успе ако нема добру подлогу у власти што смо лепо видели последњих година. У мом друштву су некако све сами лекари и када негде седимо, често међусобно размењују нове детаље. Тако сам пре неколико година и чуо да оно што је деценијама важило за витамин Ц више није исправно. До скоро су сви причали да витамим Ц може да се узима колико хоћеш а организам одбаци све преко ... сада више није тако и постоји максимална количина. Причали су и о неким лековима које им на брзину подметну али се брзо открије да ништа не ваљају па их брзо скидају. Није све завера, нарочито не са лекарске стране.

Ти исти лекари већ дуго причају да холестерол није искључиво последица исхране тј конкретно да масноће нужно не повећавају лош и обрнуто и да то зависи од много више околности. Није да нема везе, они који много и неконтролисано једу ће да навуку све могуће болести, од проблема са срцем до холестерола па не може баш да се каже да храна не утиче. Ја сам типичан пример, не пазим шта једем, све је углавном спремано пржењем и сличним процесима, ни алкохол ми није стран ... а ипак имам ниске све холестероле. Чак су и на доњој граници, скоро испод минимума. Нико од тих лекара (а једног сам изабрао за свог лекара) ми није причао да конкретно масноће утичу, један од њих има повишене холестероле а за њега бих пре рекао да је баш мршав него дебељушкаст.

Ја иначе од лекова, ако не рачунам овај Глукозамин Сулфат што баш и није лек, попијем понеки аналгетик, пар пута годишње који аспирин (ако осетим да ће нешто да се слоши), једном у 2-3 године попијем туру пеницилина а по потреби пијем бакти суптил. И ништа више.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Зашто нас лажу о холестеролу?

Post od Тон-мајстор » 28 Apr 2013, 09:46

Холестерол не зачепљује артерије?

Филип Евен, чија се књига „Истина о холестеролу“ (La verite sur le cholesterol) управо појавила, тврди да повећан холестерол није изазивач атеросклерозе (сужавање крвних судова), као и да концепти доброг и лошег холестерола немају основа, а да су лекови против повећаног холестерола бескорисни, па чак и опасни.
Евен, међутим, није једини који то тврди.

Још пре више од 20 година, како је објављено на веб сајту „Rue 89″, професор Мариан Апфелбаум је објаснио у књизи “Живети са холестеролом” да антихолестеролски “поход” почива на нелогичности, да се, како сматра, због тога што се повишен ниво холестерола и срчани напади јављају међу истом популацијом, први узрок другоме.

Ту је и Мишел де Лоржериј, француски крадиолог и истраживач из француског Националног центра за научна истраживања (ЦНРС), аутор књига “Холестерол, лажи и пропаганда” (Cholesterol, mensonges et propagande) и “Спречити инфарк и мождани удар” (Prevenir l’infarctus et l’AVC), који, између осталог, објашњава да је холестерол неопходан за добро функционисање ћелија, мишића, неурона, срца, мозга и варења.

Он сматра да без њега не би могла да буде могућа никава комуникација међу ћелијама, као и да је холестерол у основи полних хормона, као и хормона стреса, репродукције и веома драгоценог витамина Д, тако да би дејство на њега лековима могло да буде “чаробњачки” посао.

Осим тога, на иницијативу Швеђанина Уфеа Равнскова, аутора дела “Митови о холестролу”, 98 истраживача и лекара, међу којима већина објављује у реномираним листовима као што је “Лансет”, окупило се 2002. године у оквиру Међународне мреже холестерол скептичара – THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics), пренео је француски лист “Нувел обсерватер”.

Сви кажу да је, како пише “Нувел обсерватер”, свако са своје стране дошао до закључка да ништа у научној литератури не доказује постојање везе између нивоа холестерола и атеросклерозе.
Б92
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”