Организовали су панику око свињског грипа

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 15 Jan 2010, 13:57

Немачки председник Комитета за здравље Савета Европе (Health Committee of the Council of Europe), Волфганг Водарг, износи оптужбе против фармацеутских лобија и влада. Дао је иницијативу да то тело започне истрагу о улози коју су фармацеути играли у паници око вируса.

Бивши члан СПД (SPD)[1] Волфганг Водарг је лекар и епидемиолог. Чланови Комитета за здравље Европског савета су једногласно одобрили његов захтев да истражна комисија испита улогу фармацеутских компанија у борби против епидемије свињског грипа коју су водили Светска здравствена организација (WHO) и поједине државе...Шта је учинило да посумњате да су фармацеутске компаније утицале на одлуке које су доношене око свињског грипа?

Волфганг Водарг (ВВ): Суочени смо са огромним неуспехом националних институција одговорних за упозоравање на ризике и за реаговање уколико до пандемије дође. У априлу, када је стигао први знак за узбуну из Мексика, веома су ме изненадиле бројке које је дала Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) у циљу оправдавања објаве пандемије. Одмах сам постао сумњичав: бројке су биле врло ниске, а ниво аларма врло висок. Није било још ни хиљаду оболелих, а већ се говорило о пандемији века. А проглашен је и максимални ниво опреза, заснован на томе што је вирус био нов. Али карактеристика инфлуенце (грипа) и јесте да се врло брзо развије, уз вирусе који стално добијају нови облик тако што пролазе кроз нове домаћине: животиње, људе, итд.

У томе није било ничега новог. Сваке године се јавља нови тип вируса грипа. У ствари, није било разлога да се толико јако звони на узбуну. То је било омогућено само тиме што је WHO почетком маја променила сопствену дефиницију пандемије. До тада, требало је да се ради не само о болести која се истовремено појавила у више земаља, него је она требало да има и врло озбиљне последице – број смртних исхода је требало да буде изнад уобичајеног просека. Из нове дефиниције је овај аспект уклоњен, и као једини критеријум задржана је само брзина распростирања обољења.

Осим тога, они (из даљег текста произлази да ВВ под “они“ подразумева наизменично – некад WHO, некад фармацеутску индустрију – прим. прев.) су тврдили да је вирус опасан, јер људи нису имали прилике да против њега развију имунитет. То за овај вирус није била истина. Јер – запажено је да људи старији од 60 година већ имају антитела. То ће рећи: већ су имали прилика да дођу у додир са сличним вирусима. То је и разлог што скоро нико старији од 60 година није ни оболео од те болести. Па ипак, препоручено је да се баш та група брзо вакцинише.

Оно што ми је, између осталог, побудило сумњу била је, с једне стране та одлучност да се звони на узбуну – а с друге стране и неке чудне чињенице. То је, на пример, препорука WHO да се дају по две дозе вакцине. То никада раније није чињено. За то не постоји научно засновано оправдање. Ту је такође било и та препорука да се употребљавају само специјалне, патентиране вакцине. Али, није било разлога да се, као “допуна“ редовној сезонској вакцини која се сваке године користи сада не додају и специфичне антивирусне[2] честице овог новог H1N1 вируса (specific antiviral particles of this new H1N1 virus). Ово није учињено зато што су више волели да користе патентиране вакцине које су највеће лабораторије већ конципирале и произвеле како би биле спремне за случај да се развије пандемија. А радећи тако, нису оклевали да угрозе вакцинисане људе.

Каква је опасност?

ВВ: Како би се што брже испоручили производи, у неким вакцинама су коришћени адјуванси[3] чији ефекти још нису испитани на задовољавајући начин. Другим речима – они су апсолутно желели да користе баш те нове патентиране производе, уместо да развију вакцине традиционалним методима производње, који су много једноставнији, поузданији и јефтинији. За то нису постојали медицински разлози. То је било [рађено] једино у сврхе маркетинга.

Па како то неко може да оправда?

ВВ: Да би то разумели, треба да се вратимо на епизоду птичјег грипа (avian influenza) из 2005-2006. То је било време када су дефинисани нови међународни планови како поступати у случају пандемијске узбуне. Званично, ти планови су прављени како би се омогућила брза производња вакцина у случају упозорења [на опасност]. То је довело до преговора фармацеутских компанија са владама. С једне стране, лабораторије су се обавезале да буду стално спремне за развој и производњу, а с друге стране државе су се обавезале да ће то све покуповати. После овог чудноватог договора, фармацеутска индустрија више није имала ризика кад започне нову производњу. А у случају избијања пандемије, био би јој обезбеђен џекпот (jackpot)[4].

Не слажете се са дијагнозама, па чак ни са могућом тежином инфлуенце А?

ВВ: Да, то је само једна нормална врста грипа. Он не изазива ни десети део смртности коју изазива класични грип. Све што је било од важности и што је довело до велике паничне кампање коју смо доживели било је да је то била златна прилика представницима лабораторија који су знали да ће добити џекпот ако се објави пандемија.

Ви износите јако озбиљне оптужбе. Како је омогућен такав један процес у WHO?

ВВ: Једна група људи у WHO је врло тесно повезана са фармацеутском индустријом.

Да ли ће се истрага Савета Европе водити и у том правцу?

ВВ: Ми желимо да разјаснимо све оно што је довело до ове огромне операције дезинформација. Хоћемо да знамо ко је доносио одлуке, на основу којих доказа/чињеница и да тачно сазнамо како је дошло до утицаја фармацеутске индустрије на доношење одлука. А најзад је дошло и време да и ми изнесемо захтеве владама. Циљ ове истраге је да убудуће више не дође до лажних узбуна ове врсте и да се људи могу ослонити на анализе и експертизе националних и међународних јавних институција. Ове друге су сада дискредитоване, јер су милиони људи вакцинисани производима који садрже могуће ризике по здравље. То није било потребно. То је такође довело и до приличног расипања јавних финансијских средстава.

Имате ли неке конкретне бројке о висини ових расипања?

ВВ: У Немачкој, то износи 700 милиона евра. Али, врло је тешко сазнати тачне бројке, јер с једне стране говоримо о вакцинама које су биле препродаване страним земљама, а већина фирми не саопштава своте из уговора које су закључиле са државама, као и у вези са одштетним клаузулама из тих уговора, све због принципа “пословне тајне“.

Да ли ће истрага Савета Европе обухватити и “лобирање“ фармацеутских компанија код националних института за здравље?

ВВ: Да, ми ћемо испитати држање института као што су Роберт Кох институт у Немачкој, или Пастер у Француској, који би у ствари требало да саветују своје владе са критичке тачке гледишта. У неким земљама извесни институти су тако урадили. У Финској и у Пољској су например, критички гласови рекли: „није нам то потребно“.

Да ли је џиновска глобална операција дезинформације такође била омогућена захваљујући томе што је фармацеутска индустрија имала своје “представнике“ и унутар влада најмоћнијих земаља?

ВВ: Што се министарстава тиче, то ми изгледа очигледно. Не могу да објасним како су специјалисти, јако бистри људи који проблеме болести инфлуенце напамет знају, могли да не примете шта се догађа.

Па шта се, онда, десило?

ВВ: Без да идем тако далеко да кажем да се ради о чистој корупцији, а сигуран сам да она постоји, лабораторије су имале много начина да утичу на одлуке. Ево врло конкретног примера: Клаус Штор (Klaus Stöhr), који је био шеф епидемиолошког одељења WHO у времену птичјег грипа, и који је зато правио претходно поменуте планове за борбу против пандемије, у међувремену постао водећи директор компаније Новартис (Novartis). А ту си и сличне повезаности између компанија Глаксо и Бакстера (Glaxo and Baxter), итд. и утицајних лица из WHO. Ове велике фирме имају “своје људе“ у спојницама управљачких система, па им тако повлаче конце како би се доносиле “исправне“ одлуке. То ће рећи: онакве одлуке које ће им омогућити да испумпају што више пара од пореских платиша.

Али ако ваша истрага успе, зар то неће бити подршка грађанима да траже да њихове владе захтевају да такве велике групације полажу рачуне?

ВВ: Да, у праву сте, то је један од најважнијих аспеката ове истраге. Државе би ово заиста могле искористити да се успротиве уговорима који су закључени под, да тако кажемо, неправилним условима. Ако би се могло показати да је тај процес започет под утицајем фирми, онда би државе требало подстаћи да захтевају повраћај новца. Али, то је само финансијска страна, а ту је и људска страна –људи који су вакцинисани неадекватно испитаним производима.

Дакле, којим су се ризицима људи несвесно изложили примајући вакцину?

ВВ: Понављам, вакцине су пребрзо разрађене (развијене), неки адјуванси су недовољно испитани. Али, најгоре тек долази. Новартисова вакцина је произведена од ћелија рака у биореактору. То је техника која никада није до сада употребљена.

Зашто, ја очигледно нисам експерт, али како неко може да прави вакцину од болесних ћелија?

ВВ: Нормално се користе кокошија јаја на којима се гаји вирус. У ствари, неопходно је да радимо на живим ћелијама. Јер, вируси се могу размножавати само на тај начин и тако се по дефиницији праве препарати вируса. Али, овај процес има велику ману – он је спор а и потребно је много јаја. А то је и дуг и технички компликован процес. Друга, потенцијално одлична техника је да се вирус гаји на живим ћелијама у биореакторима. То захтева ћелије које расту и врло брзо се деле. То је отприлике као и метод који се користи за културу јогурта, који се исто прави у биореактору, али у овом процесу ћелије су тако промењене по својој околини и расту, да расту као ћелије рака. А они гаје вирус у ћелијама које се тако брзо размножавају. Али, да се прозведе вакцина, вирус се мора ре-екстраховати (извући) из тих ћелија у које је био убачен. И због тога се може десити да током производње вакцине делићи канцерозних ћелија могу остати у препарату. На исти начин то се догађа и у случају класичне вакцине против грипа, код које се нежељени ефекти могу десити код људи који су алергични на албумин из беланцета јајета. Не може се искључити [могућност] да беланчевине, остаци канцерозне ћелије присутни у вакцини која је прављена у биореактору проузрокују тумор код особе која је вакцинисана. У складу са истинским принципом опрезности, пре него што се такав производ пусти на тржиште, треба да постоји 100% сигурност да су такве последица заиста искључене.

А зар то није учињено?

ВВ: Није. ЕМЕА (European Medicines Agency) – Европска агенција за лекове, једна институција под одговорношћу Европског комесара за економске послове (European Commissioner for Economic Affairs), која се налази у Лондону и која издаје дозволе да вакцине изађу на европско тржиште, дала је зелено светло за комерцијализацију овог производа, уз образложење да начин његове производње нема “значајног“ ризика. Овде, у Немачкој, многи експерти не мисле тако. Они су, насупрот томе, позвали на узбуну и изнели своје примедбе против тога. Ја сам њихова упозорења озбиљно схватио. Тај случај сам испитао и интервенисао у здравственом комитету Бундестага, чији сам члан – тако да та вакцина не буде употребљена у Немачкој. Изјавио сам да никако нисам против развоја вакцина помоћу те технике. Али, прво се мора имати потпуна гаранција њене нешкодљивости. Тај производ зато није био коришћен у Немачкој, где је влада прекинула уговор са Новартисом.

Како се зове та вакцина?

ВВ: Обта флу (Obta flu).[5]

Али, то значи да се у осталим европским земљама, као што је и Француска, тај производ може продавати без икаквог проблема?

ВВ: Да, он је добио одобрење од ЕМЕА и може се употребљавати свуда у ЕУ.

Које алтернативе намеравате да предложите како би се будући скандали ове врсте избегли?

ВВ: Требало би да WHO буде транспарентнија, тако да јасно знамо ко одлучује и каква врста везе постоји међу учесницима у организацији. Уз њу такође треба да стоји и бар једна изабрана комора која би требало да буде у стању да врло критички реагује и у којој би свако био слободан да се изрази [свој став]. Оваква појачана контрола јавности је неопходна.

Да ли се, у ствари, не помаља питање о једном друкчијем систему који би био у стању да се бави таквом једном темом која је заједничко добро грађана широм целе планете?

ВВ: Можемо ли наставити да дозвољавамо производњу вакцина организацијама чији је циљ да зараде што је више могуће новца? Зар није производња вакцина нешто што државе апсолутно морају контролисати и саме изводити? Због тога мислим да треба напустити систем патентирања вакцина. То ће рећи: [напустити] могућност да једна велика група монополизује производњу вакцина. Јер, таква опција би значила да само у име поштовања тих монополских права треба да жртвујемо хиљаде [људских] живота. У праву сте, баш то питање ми је постало очигледно.

Интервју Бруна Одена (Bruno Odent).

Захтев Савета Европе за препоруку: Faked Pandemics -- a threat for health: http://assembly.coe.int/Documents/Worki ... C12110.pdf

http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=16902

(Превод на српски са енглеског превода: Василије Клефтакис)

Фусноте:

[1] SPD: (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) – немачка Социјалдемократска партија (Прим. прев.)

[2] (specific antiviral particles of this new H1N1 virus): Грешка Волфганга Водарда, или новинара – ни у једној вакцини се не налазе “антивирусне“ честице, него – или ослабљени живи вирус (ако се ради о живој вакцини), или умртвљени или пак синтетизовани вирус (делови вируса) – “антигени“. Ово је мртва вакцина – дакле ради се о антигенима, а не о “антивирусним честицама“. (Прим. прев.)

[3] Адјуванси (дословно: “помоћници“) су супстанце које – додате оном материјалу против кога се жели изазвати прављење антитела (антигену) – у случају грипа: делићима вируса грипа, појачавају стварање антитела код вакцинисане особе. Класични адјуванси у људским вакцинама су соли алуминијума, некад калцијума, а има их и уљаних – а међу њима је најпознатији сквален (у природи присутан у уљу ајкулине јетре). Он се доста користи и у козметици, а у вакцини против грипа је у Европи одобрен као адјуванс (adjuvant MF59C1). Противници његове употребе тврде да може да подстакне развој аутоимуних болести (системског лупуса и реуматоидног артритиса), али то до сада код људи није доказано. (Прим. прев.)

[4] Jackpot: максимална премија у некој игри на срећу. (Прим. прев.)

[5] О вакцини под тим именом (Obta flu) је тешко нешто пронаћи. Novartis износи да je добио од Швајцарске и Немачке дозволу за своју Celltura моновалентнту анти-H1N1 вакцију, засновану на технологији коју у овом интервјуу описује Волфганг Водарг. (Прим. прев.)


(L'Humanité, 08.01.2010; Global Research, 11.01.2010)

(НСПМ)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
vladared
Администратор
Postovi: 4290
Pridružio se: 18 Jun 2007, 16:57
Skype: crveni1
Youtube: vladared
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od vladared » 15 Jan 2010, 14:54

Zašto nisam sumnjao???
itpoint.rs

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:03

Волфганг Водарг: Проглашење пандемије грипа није научно оправдано

Др Волфганг Водарг (63) је лекар, интерниста, пнеумолог, специјалиста за хигијену и медицину околине и јавно здравље и епидемиолог. Мандат у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) престаје му у понедељак.

-----

- Управо сам сазнао да ћу бити почасни члан ПССЕ, што значи да ћу моћи да учествујем у раду с мојим досадашњим колегама - каже Водарг.

Фармацеутске куће су згрнуле новац од измишљене пандемије. Та тврдња изазвала је претходних дана много буре у Европи. Изнео је председник Комитета за здравство Парламентарне скупштине Савета Европе, немачки социјалиста др Волфганг Водарг. На његов захтев ће се у уторак у Стразбуру одржати јавна парламентарна дебата о управљању пандемијом грипа X1H1.

У ексклузивном интервјуу за „Новости“ Водарг истиче шта га је навело да затражи интервенцију Савета Европе.

- Светска здравствена организација нас је два пута преварила, или се сама преварила, алармирајући на пандемију која не постоји. То је веома скупо. Бачене су милијарде евра. Истовремено, фармацеутска индустрија згрће велики профит. Сведоци смо да је после једног веома слабог, нормалног почетка, у априлу прошле године, с неколико стотина оболелих и десетак мртвих, СЗО већ најавила да то може да буде пандемија. То није било нормално. Није било научне оправданости о пандемији. СЗО је поручила да се ради о новом вирусу који може да буде веома опасан. Али, то није тачно.

* Због чега би СЗО то урадила?

- Не знам зашто су то урадили, али знам да постоји велики утицај више научника који истовремено раде и за фармацеутску индустрију. Нису, међутим, хтели да чују научнике који мисле другачије.

* Да ли то значи да смо сви ми, обичан народ, у ствари жртве фармацеутске индустрије?

- Народ је жртва оног што раде владе, а владе су жртве научника који су утицали на националне институције, и такође СЗО.

* На који начин су научници могли да утичу на владе?

- Реч је о мрежи виролога и истраживача. Отприлике шест година постоји та теорија да може да дође до пандемије. Већ су нас два пута алармирали, прво с птичјим грипом, а сада и с X1H1. Али, има реномираних научника који су критиковали ову теорију.

* Ова пандемија је, значи, по вама, измишљена?

- СЗО је променио дефиницију пандемије, непосредно пре алармирања на опасност од грипа X1H1. Промењени су критеријуми за пандемијски аларм. Избачени су они о морбидитету и високој смртности.

* Да ли је то урађено само да би се зарадио новац?

- Сад треба спровести истрагу да се види како је све то функционисало. Ми нисмо суд, већ парламентарна организација. Радићемо заједно с научницима и поставити питање СЗО, политичарима и националним институцијама да бисмо покушали да сазнамо како се све то догодило. Имамо много информација које финансијски повезују рад научника и фармацеутске индустрије. Постоји, дакле, сукоб интереса. Фармацеутска предузећа која су много инвестирала у припремање за пандемију зарадила су много новца. При том, није било никаквог финансијског ризика. Уговори су склапани за куповину десетина милиона вакцина.

* Је ли, можда, било и мешања политике у све то?

- Многи политичари се не разумеју у ову област. Не познају вирологију и не могу да знају да ли ће бити пандемије или не. Али, имају националне институције и научнике који их, нормално, саветују. Скандалозно је да нису водили рачуна о упозорењима која су говорила супротно. Постоји један једини изузетак, Пољска, чији је министар здравља Ева Копач по занимању лекар. Као неко из струке, поручила је да вакцина није потребна.

* Ако посланици Парламентарне скупштине Савета Европе прихвате дневни ред, у Стразбуру ће ове недеље такође бити одржана дебата по хитном поступку. Шта ће се догодити ако резолуција буде изгласана?

- Савет Европе је једина инстанца у којој ће бити одржана међународна дебата између посланика владајућих и опозиционих странака. Тако ће се унети много аргумената и информација и у све националне парламенте у Европи. На њима је да даље раде и траже одговоре од њихових влада. То је већ почело. Дискусије на националном нивоу воде се у Француској, Румунији, Грчкој, али и ван Европе, у целом свету.

* Ако се испостави да сте у праву, то све онда призива и кривичну одговорност?

- Могуће. Ако је неко вакцинисан, а није било потребе, ради се о повреди. И државе би теоретски могле да траже обештећење од СЗО јер их је погрешно саветовала. Али, то практично неће бити могуће, јер су предузећа која су склапала уговоре добро промислила унапред и унела клаузуле које их штите.

* По вама, дакле, нема пандемије X1H1?

- Ако користите нову дефиницију, онда има много пандемија широм света сваке године. Ово је, онда, уобичајена пандемија. Таква пандемија није опасна и нешто је сасвим нормално.

* Како ће пандемија X1H1 еволуирати у следећих неколико месеци у Европи?

- У одређеним регионима постоји фаворизујућа клима за вирус, као, на пример, зими, у Европи или у Аустралији. А у јужној хемисфери зима је већ прошла. У Аустралији је био грип веома слабог интензитета и није било другог таласа.

* Значи, неће бити другог таласа ни у Европи?

- Нема никаквих научних показатеља који би на то указали.

* За вас, дакле, X1H1 није опасан?

- Не! Наравно, увек има жртава грипа. За хроничне болеснике он чак може да буде и смртоносан. Испоставило се, међутим, да је овај грип веома слаб и да убија далеко мање него епидемије претходних година.

* А да ли је вакцина опасна?

- Ова вакцина је произведена брже него што се производе вакцине за обичан грип. Нова је и не постоји искуство као са осталим вакцинама за које нема ризика. Не знамо, дакле, још, да ли је шкодљива или не. То је, такође, проблем фармаколошке опрезности која није баш поуздана, јер се њом баве исти људи који праве вакцину.

* Ако се не вакцинишемо, како да се заштитимо од грипа?

- Када кијамо, треба ставити руку на уста. Треба избегавати и руковање, физички контакт и непосредну близину с оболелима. Добро је ставити маску када смо болесни. Децу која имају вирус не треба слати у обданиште. Треба, такође, прати руке и одржавати уобичајену личну хигијену.

* А витамини?

- Они су добри, али нема показатеља да баш пуно помажу у овом случају.

(Вечерње новости-НСПМ)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:05

Svinjski grip: Obmana veka ili istina?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) branila je danas, pred odborom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), opravdanost odluke o proglašenju pandemije novog gripa, pozivajući se na preporuke priznatih stručnjaka i odbacujući navode o uticaju farmaceutske industrije. Član Odbora PS SE za socijalna, zdravstvena i porodična pitanja, Britanac Pol Flin, zadužen za izveštaj PS SE o razlozima za proglašenje pandemije, podsetio je na saslušanju u Strazburu da se prethodnih godina pokazalo da zabrinutost zbog epidemije SARS i ptičjeg gripa nije bila opravdana.
"Želimo da znamo na osnovu čega su donete odluke o pandemiji - da li je to bilo na osnovu pouzdanih naučnih i epidemioloških dokaza ili pod uticajem drugačijih interesa... Da li je SZO, u slučaju H1N1, ponovo preplašila svet bez ikakvih suštinskih dokaza", zapitao je Flin.

Dr Volfgang Vodarg, specijalista za epidemiologiju i bivši predsedavajući potkomiteta PS SE za zdravlje, izjavio je da je svet potrošio 18 milijardi dolara zbog proglašenja pandemije i upozorenja SZO da bi od novog virusa mogli da obole milioni ljudi.

Napominjući da je SZO u maju prošle godine izmenila definiciju pandemije, što je omogućilo njeno proglašenje i pružilo farmaceutskim kompanijama priliku za ogromnu zaradu, Vodarg je ocenio da su milioni ljudi vakcinisani bez ikakvog posebnog razloga i da čak nije jasno ni da li je vakcina imala pozitivne efekte, jer nije klinički testirana.

"Prema mom mišljenju, SZO je preduzela neobjašnjive korake, za koje nema naučnog opravdanja. Savet Evrope bi trebalo da istragom utvrdi kako SZO može da preduzima takve opasne besmislice", rekao je on.

Dr Kejdži Fukuda, specijalni savetnik generalnog direktora SZO za pandemiju, izjavio je da je "SZO uverena u naučno utemeljenje svojih odluka" i da optužbe da je pandemija "lažna" predstavljaju ignorisanje naučnih saznanja o virusima koje su u prošlom veku odneli milione života, kao i nipodaštavanje smrti više od 14.000 obolelih od novog gripa.

Podsećajući da je grip 1918. godine odneo oko 50 miliona života, Fukuda je upozorio da virusi gripa neprestano mutiraju na način koji je nemoguće predvideti i da je teško proceniti moguće posledice pandemije.

On je naglasio da se H1N1za samo osam nedelja raširio u 120 zemalja i da se znatno razlikuje od sezonskog gripa, posebno po tome što napada uglavom mlađu populaciju i izaziva teške oblike upale pluća.

"SZO ozbiljno shvata svoju ulogu nezavisnog savetnika. Farmaceutska industrija nije na neodgovarajući način uticala na na politiku i odgovore na pandemiju gripa. Saradnja s nizom partnera, uključujući privatni sektor, jeste nužna, ali postoje brojni instrumenti koji sprečavaju sukob interesa", istakao je Fukuda.

Dr Lik Esel, predstavnik Evropskih proizvođača vakcina (EVM), odbacio je navode da su prozvođači vakcina uticali na proglašenje pandemije.
"Industrija vakcina je učinila ono što je od nje traženo", rekao je Esel. "Reagovala je brzo i efikasno i uspela je da, na zahtev vlada, isporuči vakcine." Prema njegovim rečima, vakcine protiv novog gripa su naučno razvijene i testirane i, prvi put u istoriji, isporučene u tako kratkom roku.

Profesor dr Ulrih Kajl, direktor Epidemiološkog centra Univerziteta u Minsteru za saradnju sa SZO, primetio je da H1N1 nije nikakav novi virus, već da je poznat decenijama, i ukazao na to da u Nemačkoj od sezonskog gripa godišnje umre oko 10.000 ljudi, dok je od H1N1 umrlo njih 187. Odgovarajući na Kajlovu opasku, Fukuda je ocenio je to kao da je poređenje "baba i žaba".

"Broj smrtnih slučajeva od sezonskog gripa zasniva se na statističkim modelima. Broj smrtnih slučajeva od pandemije utvrđuje se pojedinačno laboratorijskim testovima i zvanična cifra je neosporno mnogo niža od realne brojke", kazao je Fukuda.

Današnje saslušanje predstavnika SZO sazvano je na zahtev Vodarga, koji je od PS SE zatražio pokretanje istrage o tome šta stoji iza proglašenja pandemije, koju smatra "medicinskim skandalom veka".
(Тањуг)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:09

Virus A (H1N1): Pandemija od 20 milijardi evra!

Epidemiolog Radmilo Petrović za Press: Proizvođači vakcine i antivirusnih lekova takmičili su se ko će da napravi veću paniku i ko će više da zaradi
Da li će se masovna histerija izazvana svinjskim gripom ispostaviti kao najveća prevara farmaceutskih kuća, proizvođača vakcina, ali i Svetske zdravstvene organizacije? Odgovor da li je ovaj grip zaista bio smrtonosna pretnja koja je trebalo da odnese milione života širom planete ili prenaduvana priča koja je, u stvari, trebalo da donese profit, nazire se već sada, dok će zvaničan odgovor dati i Savet Evrope, koji je zatražio pokretanje istrage zbog „lažirane pandemije". Procene su da će na tržištu vakcina ove godine zarada biti 20 milijardi evra!

Prvi koji je pokrenuo lavinu sumnje je dr Volfgang Vodarg, predsedavajući Odbora Parlamenta EU za zdravstvo, epidemiolog i pulmolog koji je pandemiju okarakterisao kao „jedan od najgorih medicinskih skandala stoleća jer su vlade širom sveta nasele na naduvane brojeve obolelih i umrlih". Odbor za zdravstvo tvrdi da postoje dokazi o finansijskim vezama stručnjaka iz SAG-a (telo SZO koje proglašava pandemiju) i farmaceutskih kompanija koje proizvode antivirusne lekove i vakcine.

Virus nije nov

Dr Melita Vujnović, predstavnik SZO u Srbiji, kaže da kao organizacija izuzetno ozbiljno pristupaju ovom poslu i smatraju dobrodošlim konstruktivne kritike koje imaju za cilj da unaprede i poboljšaju njihov rad.

- Savet Evrope je pozvao SZO da učestvuje u eventualnim diskusijama Saveta u vezi sa pandemijom gripa. SZO pozdravlja ovu mogućnost da govori o pandemiji, kako bismo dali tačne informacije o situaciji i kako bismo razjasnili zablude - kaže Vujnović.


Radmilo Petrović, epidemiolog sa višedecenijskim iskustvom, koji je još pre nekoliko meseci upozoravao da je priča sa gripom prenaduvana, veruje da su informacije o gripu modelirane.

- Pandemija je proglašena da se napravi panika i maznu pare! Da je taj pandemijski soj virusa bio nova vrsta gripa, on bi u svom sastavu imao drugu formulu i ne bi nosio oznaku H1N1, inače oznaku virusa koji je počeo prvi put da hara planetom 1918, a poznat je kao španska groznica. Čim mu je data ta formula, ista kao i virusu iz 1918, mora da su slični, pa zato i ne može da napravi tako veliku pandemiju. To je prosta logika. Čini mi se da su se proizvođači vakcine i proizvođači antivirusnih lekova takmičili ko će da napravi veću paniku i ko će više da zaradi - vakcinalni lobi na vakcini ili farmakološki na antivirusnim lekovima - smatra on.

Manipulisanje brojkama

Već sada je evidentno da su „stručnjaci" manipulisali brojkama kako o mogućem broju mrtvih, kojih je bilo mnogo manje nego kod sezonskog gripa, tako i o tome da li je potrebno primiti jednu ili dve doze vakcine. Zemlje masovno otkazuju isporuku vakcine, a u Evropi je kupljeno 95 odsto više vakcina nego što je upotrebljeno jer je, iako je samo nekoliko meseci ranije tvrdila suprotno, Evropska agencija koja odobrava lekove i vakcine saopštila da je dovoljna jedna doza vakcine. Stanovništvo ne želi da se vakciniše, a strah jenjava.

Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmceutsko jezgro" kaže da je činjenica da je zahvaljujući proglašenju pandemije produžen i rok leku „tamiflu", koji je bio pred istekom, ali i da je ispitivanje bezbednosti vakcine moralo da traje duže. Obustava isporuke u mnogim zemljama potvrđuje ranije sumnje da je u borbi protiv gripa nanela više štete nego koristi.

- U kojoj meri je to bila prevara i da li je zaista bila pandemija tek treba da se utvrdi. Iz farmaceutskog ugla gledano, pitanje vakcine je isto kao kod svakog drugog leka i mora da prođe određenu kontrolu da bi mogla da se pusti kao bezbedna. Mišljenje svetskih farmakologa je bilo da niko ne može da tvrdi da je vakcina potpuno bezbedna jer nije bila dovoljno ispitana. Meni je kao farmaceutu jako teško da prihvatim da je nešto apsolutno bezbedno. Prava stvar u medicini je da se odmeri to da šteta od leka bude manja od koristi. Ako su neke države obustavile vakcinaciju, znači da se ispostavilo da su štete od vakcine veće od njene koristi - kaže farmaceut Vukosava Stevanović.
Previše neželjenih dejstava!

Radmilo Petrović, inače prvi epidemiolog koji se u bivšoj Jugoslaviji bavio neželjenim dejstvima vakcina, kaže da je zabrinjavajuća brojka od 36 neželjenih dejstava cepiva protiv novog gripa, koliko je prijavljeno Agenciji za lekove na oko 125.000 datih doza.

- To je neviđeno mnogo! Za 35 godina, koliko sam pratio neželjena dejstva vakcina na „Torlaku", znam da nam se nikada do sada nije dogodilo kod vakcine za sezonski grip da bude toliki broj neželjenih dejstava. Ni sa jednom vakcinom do sada nismo imali toliko neželjenih dejstava kao sa ovom, a kamoli sa vakcinom protiv gripa, koja je najbezazlenija. Taj broj je stvarno veliki i zabrinjavajući. To je jedan od dodatnih razloga zbog kojeg je odlučeno da se obustavi uvoz vakcine - smatra Petrović.
(Прес)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:14

Raskinut ugovor sa „Novartisom“

Srbija je zvanično raskinula ugovor o kupovini vakcina protiv novog gripa sa švajcarskim proizvođačem „Novartisom“, nezvanično saznaje „Blic“. S druge strane, „Novartis“ je juče upozorio vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine jer će sledeći put kada bude neka pandemija pouzdane zemlje imati prioritet.
Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje(RZZO), kratko je za „Blic“ rekla da je ugovor raskinut još 12. januara ove godine i da je tu odluku donela Vlada Srbije. Ipak, nismo dobili objašnjenje da li ćemo platiti neke penale zbog raskidanje ugovora. Direktorka RZZO rekla je samo da se ništa nije promenilo.
Međutim, kako je „Blic“ ranije pisao Vlada Srbije je na sednici 12. januara donela odluku da se obustavi uvoz vakcina protiv novog gripa. Tada je rečeno da će se epidemiološka situacija pratiti do 20. februara i na osnovu tih analiza biće odlučeno da li će ugovor biti prekinut ili će se uvoz nastaviti. Po tome ostalo je nejasno da li je ugovor sa „Novartisom“ raskinut 12. januara ili je to urađeno naknadno.
Međutim, u „Jugohemiji“ kažu da je ugovor o uvozu vakcina i dalje na snazi, ali da će oni podržati svaki dogovor koji bude postignut u pregovorima države sa dobavljačem. Švajcarska farmaceutska kompanija „Novartis“ upozorila je juče vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine.
Danijel Vasela, direktor „Novartisa“, da vakcine koje su isporučene „treba da budu zadržane i treba da budu plaćene“. „Mi imamo ugovore koji su pravno obavezujući za obe strane“, rekao je Vasela, koji je juče podneo ostavku na mesto direktora „Novartisa“, uprkos tome što je ta kompanija, zahvaljujući i vakcinama protiv gripa A-H1N1, u proteklom tromesečju ostvarila rast profita od 50 odsto. Ipak, Vasela će ostati na mestu predsednika švajcarske kompanije.

O vakcinama protiv novog gripa i lažnom proglašenju pandemije juče je bilo reči i u Strazburu. Svetska zdravstvena organizacija branila je pred odborom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) opravdanost odluke o proglašenju pandemije novog gripa, pozivajući se na preporuke priznatih stručnjaka i odbacujući navode o uticaju farmaceutske industrije.
Član Odbora PS SE Britanac Pol Flin rekao je da želi da zna na osnovu čega su donete odluke o pandemiji - da li je to bilo na osnovu pouzdanih naučnih i epidemioloških dokaza ili pod uticajem drugačijih interesa. Dr Volfgang Vodarg, specijalista za epidemiologiju i bivši predsedavajući potkomiteta PS SE za zdravlje, izjavio je da je svet potrošio 18 milijardi dolara zbog proglašenja pandemije.
(Блиц)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:16

Новартис: Владе морају да плате вакцине против новог грипа
БАЗЕЛ – Швајцарска фармацеутска компанија Новартис, која производи вакцине против новог грипа типа А Х1Н1, упозорила је данас владе да не отказују већ договорене поруџбине и навела да ће убудуће „поуздане” земље имати приоритет.

„Исте оне владе које су извршиле велики притисак на (фармацеутску) индустрију да врло брзо испоручи вакцине, сада говоре да више не желе оно што су поручиле”, рекао је директор Новартиса Данијел Васела.

Васела је упозорио да ће, „следећи пут када буде нека пандемија, а пандемије ће сигурно бити, владе које су се показале као поуздани партнери добити преференцијални третман”.

Суочене са слабим одзивом у кампањи вакцинације као и чињеницом да је једна доза вакцине довољна за заштиту уместо две као што је првобитно сматрано, владе више земаља (Немачка, Белгија, Норвешка, Шпанија, Француска) покушавају да смање своје поруџбине вакцина.

Тако је у Француској министарство здравља почетком јануара објавило да поништава поруџбине од 50 милиона доза ове вакцине (Француска је поручила 32 милиона доза од ГСК-а, 11 од Санофија и седам милиона од Новартиса).

„Ми имамо уговоре који су правно обавезујући за обе стране”, рекао је Васела. Он је рекао да „није флексибилан” када су у питању поруџбине које су већ испоручене.

„Оно што је испоручено треба да буде задржано и треба да буде плаћено”, рекао је Васела.

Он је, међутим, рекао да треба бити „флексибилан” према поруџбинама које су још у току и да компанија може да предложи да се уместо поручених вакцина узму неки други производи.

Он је такође рекао да разуме притисак под којим се налазе поједине владе.
(Бета-АФП-НСПМ)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 27 Jan 2010, 21:24

Prijavljena 23 slučaja neželjenih reakcija na vakcinu
Nacionalnom centru za farmakovigilancu, koji deluje u okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), do danas je prijavljeno 23 slučaja neželjenih reakcija posle dobijanja vakcine protiv novog gripa, u okviru kojih je ispoljeno 38 neželjenih reakcija, rekao je danas Tanjugu portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović

On je precizirao da su najčešće prijavljivane mučnina, u sedam slučajeva, povišena telesna temperatura u šest, umor u pet slučajeva koliko i bolovi u mišićima, a sindrom sličan gripu u četiri slučaja.

Tucović je istakao da, osim navedenih neželjenih reakcija, nije bilo ozbiljnih slučajeva neželjenih reakcija pri primeni vakcine "Focetria" koju proizvodi "Novartis".

U Srbije je od početka kampanje vakcinacije, pre tri nedelje do sada vakcinisano 115.385 ljudi, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".
(Прес)


Вест је од пре неколико недеља, застарела је. Најновији извештај Агенције можете наћи у атачменту ове поруке.

Сајт Агенције: http://www.alims.gov.rs/index.php


Поздрав!

-----
Slab odziv na vakcinaciju
U Srbiji su potvrđena 692 slučaja obolevanja od gripa. Registrovano je 79 smrtnih ishoda. Vakcinisano je ukupno 149.862 osobe. Odziv školske dece za vakcinaciju slabi iz dana u dan, kažu epidemiolozi.
Prikačeni fajlovi
Focetria-2.pdf
(90.94 KiB) Preuzet 73 puta
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
MladenIsakovic
Redovan član
Postovi: 1044
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:05
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od MladenIsakovic » 27 Jan 2010, 23:02

Ne sumnjam da će se sve završiti na rečima, eventualno mož' odgovarati neka sitna riba, i to je to. Ovaj svet je neprimetno ušao u moderno robovlasničko društvo, sa malo ispeglanijim robovima i sofisticiranijim robovlasnicima.
Ko prvi devojci, sam u nju upada

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 29 Jan 2010, 13:20

Dr Kon: Prošla epidemija svinjskog gripa u Srbiji!

Epidemija novog virusa A (H1N1) u Srbiji je prošla i sasvim je moguće da naša zemlja izbegne novu pojavu zaraze koja je bila predviđena za februar!

Predsednik Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon kaže za Press da se Srbija već četiri nedelje nalazi van epidemijskog praga, kao i da se trenutno pojavljuju samo sporadični slučajevi obolevanja od ove bolesti.

- Trenutno se nalazimo u situaciji kao pred samim gašenjem požara. Takva je otprilike trenutna epidemiološka situacija u Srbiji. Može da se desi da se epidemija potpuno ugasi, ali ipak i dalje moramo da pratimo šta se dešava u Evropi, odakle bi virus mogao da se prelije kod nas. Mi smo još uvek u potencijalnom riziku, pa zato situaciju procenjujemo kao nesigurnu - rekao je dr Kon.

Član Radne grupe za pandemiju dr Vladimir Petrović kaže za naš list da zasad nema naznaka o skoroj pojavi epidemijskog talasa.

- Uslovi za to uvek postoje, ali ono što vidimo jeste da u Evropi i okruženju jedino Rumunija i Bugarska registruju srednji intenzitet aktivnosti virusa, dok ostale zemlje registruju pad obolevanja. Tako da zasad nema naznaka o skoroj pojavi epidemijskog talasa kod nas - objasnio je dr Petrović.

Epidemiološka situacija u zemlji više nije „nepovoljna", već „nesigurna". Dr Vladimir Petrović objašnjava za Press da je to za stepen niže u odnosu na „nepovoljnu".

- Intenzitet virusa je nizak, pa je epidemiološka situacija ocenjena kao nesigurna, s tim što i dalje postoje faktori rizika za njeno pogoršanje. To su i dalje prisutna cirkulacija virusa u Srbiji, školski kolektivi, kao i hladno vreme, niska temperatura i vlažnost koja pogoduje širenju virusa - rekao je dr Petrović.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je u Srbiji oko milion ljudi steklo otpornost na grip, kao i da je to što do sada nismo imali veliki talas posledica zatvaranja školskih kolektiva i vakcinacije stanovništva.

- Mi imamo ukupno 750.000 do milion ljudi koji su imuni na grip, ako računamo i one koji su ga preboleli i one koji su vakcinisani. Ali, imamo još oko 6,5 miliona građana koji nisu otporni, što znači da je potrebno da broj otpornih bude još veći - ocenio je dr Kon.

Dosadašnji trošak za lečenje obolelih od novog gripa A (H1N1) u Srbiji procenjuje se na oko 100 miliona evra, a tek na kraju epidemije, na osnovu podataka zdravstvenih ustanova i faktura, znaće se koliko novca je tačno potrošeno. Predsednik zdravstvenog saveta Srbije dr Dragan Delić objasnio je da lečenje obolele osobe na respiratoru košta u proseku oko 320.000 dinara, a da se u okviru te cene podrazumevaju aparat za veštačku ventilaciju koji je stalno uključen, zatim lekovi, infuzija i nega obolele osobe.
(Прес)


Е, хвала Богу, сад можемо назад на своје редовне дужности! :besan: Узгред, скоро нисам био болеснији него ових дана.

-----

Него, да пренесем нешто свињарија које сам чувао када дође до овог дана. Прво, Кон је изабран јер је послушан и без личне иницијативе, и многи су били бесни (из те бранше) када су га видели, а богме и слушали све ово време уназад. Значи, ПОДОБАН! :boc:

Друго, пре пар недеља Томица зове једну од директорки у "Батуту" (моја рођака), и тражи од ње да се јавно вакцинише, пред ТВ-екипом, коју управо шаље. Жена, која је од почетка против свега што су он и Кон, као и СЗО урадили, ладно извали да се она већ вакцинисала и да је, јел'те, госн. министар окаснио са иницијативом. Томица је просто побеснео!

Питали је ми, ниси се ваљда вакцинисала? Јок, нисам бре луда, него не знам како да откачим те скотове, па сам измислила. Ма, нек се носе! :respekt


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od calexx » 29 Jan 2010, 13:38

Отишла сестричина скоро на родитељски и појављује се нека наставница/учитељица са папирима. Каже ... ево ја сам задужена за вакцинацију деце па ћете сад да се пријавите па да то одрадимо. Шта мислите колико се родитеља јавило? :p
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 29 Jan 2010, 14:43

Било и овде. Прво, дошло је мање од 10% родитеља, друго, фидбек је био... :pusi ga:

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
MladenIsakovic
Redovan član
Postovi: 1044
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:05
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od MladenIsakovic » 29 Jan 2010, 16:41

Тон мајстор napisao:Жена, која је од почетка против свега што су он и Кон, као и СЗО урадили, ладно извали да се она већ вакцинисала и да је, јел'те, госн. министар окаснио са иницијативом.
Хахахахахахахаха, аплауз :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Свака јој част, како се само сетила у моменту, ја се никад не би' досетио тако да се извучем, ја би' се по обичају свађао, "ма нећу, се 'еби" и слично. :)
Свака јој част како се досетила :green: :lol:
Ko prvi devojci, sam u nju upada

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od calexx » 29 Jan 2010, 16:54

Тон мајстор napisao:Било и овде. Прво, дошло је мање од 10% родитеља, друго, фидбек је био... :pusi ga:
Па ваљда био редован родитељски и дошли сви ... фидбек је био исто :pusi ga: мада је наставница после неколико секунди рекла ... аха, нема заинтересованих, одо ја ... ваљда да се неко не попишмани. ;) Значи одзив 0.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 01 Feb 2010, 19:17

Odbijena ostavka Kona
Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon ostaje na toj funkciji,jer na poslednjem sastanku odbijena njegova ostavka.

„Mi imamo pandemijsku situaciju, bez obzira što sad imamo potpuno miran period, i u takvoj situaciji čovek ne može da se povuče iako možda u tom trenutku to želi", rekao je Kon za Dojče vele.

Kon je krajem prošle godine najavio da će podneti ostavku, ako u Srbiji do kraja januara ne bude vakcinisano milion ljudi.
(Фонет)


(Не)морална громада! :respekt


SVE CRNE PROGNOZE DR KONA
- Nemoguće je izbeći pandemiju!
- Razlika između sezonskog i svinjskog gripa nije u težini i većoj smrtnosti, nego u masovnosti.
- U jesen i zimu u Srbiji će od novog gripa oboleti i do 2,5 miliona ljudi.
- Ako se prognoza ispuni, moglo bi doći do zatvaranja škola, pozorišta, stadiona i zabrane okupljanja.
- Procenjuje se da bi crni bilans najvećeg talasa zaraze, koji će početi u drugoj polovini januara i trajati osam nedelja, mogao biti između 500 i 1.000 umrlih.
- Lekari su krivi za propast vakcinacije!

Доказани врач (лекар, на руском) погађач!

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
MladenIsakovic
Redovan član
Postovi: 1044
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:05
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od MladenIsakovic » 01 Feb 2010, 22:33

Da ima i Č od Časti u našoj vladi, pa i politici uopšte - zbog neuspeha vakcinacije i pored silnih reklama, gostovanja u emisijama i "pritiscima" na svim nivoima od strane ministra zdravlja sa svojom svitom - ministar bi podneo ostavku. Naravno, naši neće podneti ostavke ni da ih gađaju motornim testerama, ali u normalnoj zemlji to bi bilo časno - narod mi ne veruje , nema smisla da i dalje budem na tom mestu.
Ko prvi devojci, sam u nju upada

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od calexx » 01 Feb 2010, 23:06

Ау бре, па ја сам мислио да си ти одавде и овде а по овоме ми делује да си отишао пре деценију-две и изгубио представу о политичарима. Па код нас смене команданта војске па га поставе за кумовог саветника (ех, кум куму саветник) а тебе чуди здравље. Шта има везе, садашњи министар здравља ће следећи мандат да преузме ... хм, веру, тај ће спорт а она ће да буде министар одбране. И тако у круг, до краја.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

dejankuki
Ozbiljan muzikant
Postovi: 1987
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:32
Skype: dejankuki
Lokacija: Knjazevac
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od dejankuki » 03 Feb 2010, 22:48

Zaboravljas da ce presjednik da morati otici sa funkcije i pojaviti ce se upraznjeno mesto... na kome ce ministar obrane casti sesti... tako to ide... mora predsjednik da potice iz naroda, a ujedno da ima veze sa vojskom... cvrste.. a i da ume da naredi.. neradi.. uneredi...

kako se pravilno kaze?

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 03 Feb 2010, 23:14

Прешједник.

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Организовали су панику око свињског грипа

Post od Тон-мајстор » 04 Feb 2010, 01:02

Tomica Milosavljević: Ne dam ostavku!

"Bez obzira na težinu epidemije svinjskog gripa, javnost bi bila nezadovoljna. Ostajem ministar!"
Kada preuzmem neki zadatak, ja ga radim do kraja i zato neću dati ostavku, kaže u intervjuu za Press ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Mada su građani masovno bojkotovali akciju ministarstva „Zavrni rukav" i odbili poziv za vakcinaciju protiv svinjskog gripa, ministar Milosavljević najavljuje da će vanredne mere, koje podrazumevaju vakcinaciju protiv ovog virusa, kao i mere predostrožnosti primenjivati sve do kraja marta.

Opet vas prozivaju da podnesete ostavku zbog propasti vakcinacije?


- Kad preuzmem neki zadatak, ja ga radim do kraja i zato neću dati ostavku. Nažalost, ono što je na drugom mestu kvalitet ovde se krsti kao mana. Mnogo je važniji utisak o nečemu i nekom nego činjenica i rezultat. Meni je vrlo važno šta javnost i građani misle, ali neću dati ostavku dok mi ne istekne mandat.

Članovi radne grupe za praćenje i suzbijanje novog gripa najavljivali su da će od svinjskog gripa u Srbiji oboleti 2,5 miliona građana i umreti oko 500 ljudi, a desila se blaga epidemija?!


- Nije tačno, epidemiolozi su govorili o različitim mogućnostima, i najtežoj, i umerenoj, i blagoj. Ostvarila se blaga do umerene, i to je dobro za sve. Još letos sam rekao da će negde početkom 2010. šta god da se desi, javnost imati primedbu. Da je epidemija bila teška, vi biste rekli da smo malo učinili. Ako je blaga, kažete preterali smo. U ovoj epidemiji naučili smo veliku lekciju, koja će biti značajna za postupanje ubuduće u zdravstvenom sistemu. Nije nemoguće da smo preventivnim merama, kao što su bili prevremeni raspusti, a konačno i vakcinacija, uticali na ublažavanje potencijalno opasnog talasa, i da je sve to skupa uticalo na menjanje karaktera pandemije.

Da li ste očekivali ovako veliki otpor među građanima, a i lekarima, prema vakcinaciji i šta je izazvalo toliko nepoverenje?

- Građani su reagovali i rezonovali onako kako razuman i racionalan čovek reaguje. Odziv građana na vakcinaciju bio je slab u čitavoj Evropi, pa i u Srbiji. Rekao bih da je na to jednim delom uticalo i prelivanje međunarodnih poruka na naše građane, a drugi razlog su kontradiktorne izjave u medijima koje su zbunile građane i jačale nepoverenje, nažalost. Ali, ne bih rekao da smo mi imali mali, ili zanemarljiv, ili neuspešan obuhvat. Mi smo imali najveći broj vakcinisanih protiv gripa u istoriji. Takođe, u odnosu na okruženje vakcinisali smo mnogo više.

Kako tumačite tvrdnje da je epidemija bila lažna?

- Duboka je neistina reći da pandemije nema ili da je nije bilo. Pandemija je počela u aprilu 2009. i svet prolazi kroz nju, i ona različito sezonski hvata južnu i severnu poluloptu. Do sada je izgubljeno oko 14.000 života u svetu, 2.000 u Evropi, u našoj zemlji je više od 80 ljudi izgubilo život.

Ipak, u toku je istraga Saveta Evrope zbog toga što je SZO proglasila epidemiju?

- SZO nije sveta krava i preispitivanje svake procedure je dobrodošlo. Ali, ako neko iz Saveta Evrope izgovori da vakcina možda izaziva i rak, onda je ta osoba sebe dovela do ivice nepoverenja. Parlamentarna skupština Saveta Evrope je jedna politička platforma i naravno da je dobrodošlo da se na svim mestima sve preispituje.

Koliko je zdravstveni sistem koštalo lečenje obolelih od gripa, a koliko kampanja o vakcinaciji?

- Iznošene su različite cene lečenja, ali mi ćemo uskoro imati detaljnu analizu tih troškova, koje su sigurno značajno finansijsko opterećenje. Što se tiče novca za kampanju, sve je u nekim planiranim okvirima, ali to ne mogu još da kažem jer još uvek nije stvar gotova. Mi ćemo o tome vrlo jasne i kompletne izveštaje imati do polovine juna. U tome smo imali podršku UNICEF-a i SZO, zahvaljujući kojima smo imali one prve plakate kojima smo oblepili aerodrom i prve animirane spotove sa devojčicom i preventivnim postupcima. Imali smo i podršku medija donekle, ali ne baš efikasnu, pa su sve televizijske kuće, osim Studija B i SOS kanala, samo po jednom-dvaput emitovale besplatno spot. Zato smo morali da kupujemo prostor. Ali, ja razumem medije. Godina je krize, pa i oni očekuju neku zaradu od toga što rade.
Svinjski grip će opet napasti na jesen

Šta ćete raditi ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije?

- Ako do toga dođe, verovatno ćemo raspoloživim dozama vakcine moći da odgovorimo zahtevima građana. Ako i ne dođe do pogoršanja, vakcinacija treba da se nastavi, jer je to prilika da se populacija Srbije pripremi za jesenju sezonu, kada će ovaj grip biti glavni. S druge strane, Institut „Torlak" će u martu početi probnu proizvodnju. Videćemo koliko će biti efikasan. Ako nam za jesen bude trebala veća količina vakcina, a „Torlak" ne bude bio u stanju to da ostvari, onda ćemo kupiti na tržištu.
(Прес)


Значи, не да! :lol:

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”