"Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Zaključana tema
Korisnikov avatar
skitnica
Moderatorica
Postovi: 2019
Pridružio se: 04 Jan 2008, 19:04
Skype: dejana.malicevic
Youtube: lutalica051
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od skitnica » 10 Maj 2009, 12:17

Danasnje zvanicno stanje rasprostranjenosti laboratorijski potvrdjenih slucajeva A (H1N1) gripa (preuzeto sa WHO sajta):

Slika
"Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede." - Konfucije

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 22 Maj 2009, 21:43

Naučnici proučavaju poreklo gripa A H1N1

Geni koji se nalaze u gripu tipa A (H1N1) već postoje najmanje deset godina i neprimetno su se kretali, saopštili su danas američki naučnici koji pokušavaju da otkriju genom virusa

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti proučavaju više od 50 uzoraka virusa, koji je izolovan u Meksiku i SAD, zemljama koje su najviše pogođene tim gripom.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 11.000 je zaraženo tim gripom u više od 40 država. Od tog virusa je umrlo 85 ljudi.
Naučnici sugerišu da će uzgoj svinja u budućnosti morati bolje da se nadgleda zbog pojave gripa A.
Tim naučnika Rebeke Garten (Rebeča) saopštio je da je osam segmenata nekih gena virusa već ranije bilo u drugim virusima gripa kod ljudi i svinja.
U studiji se navodi da su svi ti segmeti potekli od ptica i da su s vremena na vreme kružili u virusima gripa kod svinja, u perioda od 1918. do 1998. godine.
Naučnici su dodali da ti segmenti imaju mogućnost da uzimaju delove genoma drugih virusa i da se to dešava od 1998. godine.
U studiji se zaključuje da je potrebno još dosta proučavanja kako bi se ušlo u trag genomu virusa H1N1.
(Танјуг)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 17 Jul 2009, 12:13

Пандемија због профита?

Моћници који су створили вирус сада припремају вакцину да би остварила профит, сматра новинарка Џејн Бургермајстер
Причу о новом грипу, вирусу H1N1, проглашеној пандемији и најави да се припрема вакцина, коју ће примити милиони људи широм света, аустријска новинарка Џејн Бургеремајстер је назвала припремом за највећи криминални акт у историји човечанства. Реч је, тврди новинарка, о једном намерном акту изазивања епидемије да би се захваљујући њој остварио профит. Тако је Бургеремајстерова против Светске здравствене организације, Уједињених нација и неких државника, председнице СЗО др Маргарет Чен и корпорација поднела тужбу Еф-Би-Ају у вези са „биотероризмом и намером почињавања масовног убиства”. Она је такође припремила и предлог за забрану принудне вакцинације. Претходно је тужила СЗО и фармацеутску кућу „Бакстер”, између осталих, у вези са контејнерима „свињског грипа” који су експлодирали у возу у Швајцарској приликом транспорта.

Новинарка иначе, позната као сарадник популарних часописа „Нејчр” и „Бритиш медикл џорнал” у тужби тврди да је „свињски грип” хибрид састављен из три дела: свињског, птичјег и људског грипа, а то је нешто што може да се направи само у лабораторији. Она смело тврди да је вирус на основу којег је проглашена пандемија пуштен у оптицај уз помоћ СЗО, који је по Бургермајстеровој и најодговорнији за ову пандемију. Подсећа да се симптоми наводног „свињског грипа” не разликују од оних обичног грипа и прехладе, а тај вирус нема већу смртност од класичног грипа.

Тврди, такође, да иста група интернационалних фармацеутских компанија и интернационалних владиних агенција, која је развила и пустила у промет пандемијски материјал, сада ужурбано припрема вакцину да би остварила профит. У целу причу укључени су и медији, које контролише та моћна група компанија и владиних агенција, која је осмислила и прогласила пандемију, а само због једног циља да би навели људе да приме вакцину.

Новинарка је у тужби поднела доказни материјал да је фармацеутска кућа „Бакстер АГ”, аустријска филијала компаније „Бакстер интернешенел”, намерно послала 72 килограма живог вируса птичјег грипа, који јој је обезбедио СЗО у зиму 2009. године, у 16 лабораторија у четири земље. За њу је то „јасна потврда о томе да су фармацеутске компаније и међународне владине агенције саме активно ангажоване у развоју, производњи и дистрибуцији биолошких агенаса, који су класифицирани као најсмртоноснија биолошка оружја, како би изазвали пандемију и проузроковали смрт код људи”.

Аутора књиге „Инфективне болести у биолошком рату и биотероризам”, професора др Иванка Бојића, који је био дугогодишњи начелник Клинике за инфективне болести на Војномедицинској академији, замолили смо да за „Политику” каже своје мишљење о оптужбама аустријске новинарке и да ли је пандемија оркестрирана и намештена да би се потрошиле залихе лекова и зарадило на новим вакцинама, како тврди Бургермајстерова.

– Истина је да је прича о новом вирусу и проглашењу пандемије од почетка била неубедљива и нелогична у неколико важних подручја. Прво, нас клиничаре, инфектологе, зачудила је брзина откривања делова генома, односно дела птичјег, свињског и хуманог вируса. Већ за два, три месеца све се знало и објављено је у еминентним стручним часописима, што је код многих лекара изазвало сумњу да је са овим вирусом нешто рађено – наводи др Бојић.

Он подсећа да је вирус H1N1 још од 1995. године био присутан као сезонски грип и да је показао резистенцију на неке антивирусне лекове, што је опет оставило место за сумњу. Др Бојић каже како су радови о овом грипу објављивани у часописима високог научног рејтинга, али ти часописи повремено објављују и радове у којима се наводи да су аутори у сукобу интереса, јер су консултанти или чланови борда фармацеутских кућа.

– Ако је неко и хтео да извуче материјалну добит из проглашења пандемије сада је то свршена ствар. Лечење људи је неопходно, а ми смо као држава поступили и у превенцији и у лечењу по највишим стандардима – додаје инфектолог Бојић.

Епидемиолог и шеф Радне групе Министарства здравља за примену плана активности у случају пандемије др Предраг Кон није хтео да улази у детаље оптужби аустријске новинарке о намерно изазваној и потом проглашеној пандемији.

– Као радна група ми у овом часу имамо превише посла око оболелих и око таласа грипа који нас очекује на зиму да бисмо губили енергију и време на расправу да ли је реч о вештачком или природном вирусу грипа. Таква расправа била би на нивоу веровања и утисака, на нечем ирационалном што не знамо – категоричан је др Кон.

Пандемијски талас, масовно оболевање, два до три пута већи број оболелих са тешком клиничком сликом него ранијих зимских сезона и исто толико већи број смртних исхода су, по речима др Кона, реалне ствари, али људи више желе да читају и расправљају да ли је пандемија намерно изазвана и ко је од тога добио највећи профит.

Коментар на оптужбе аустријске новинарке потражили смо од представника СЗО за Србију др Дорит Ницан, међутим, у току јучерашњег дана нисмо добили одговор.
(Политика)


Ето, тазе материјала за присталице завера. Са разлогом. Штета што је ово објављено када је наш вечити министар "здравља" већ изфинансирао Илуминате са толико милиона доза "вакцине"! Дабогда их све он примио...

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
skitnica
Moderatorica
Postovi: 2019
Pridružio se: 04 Jan 2008, 19:04
Skype: dejana.malicevic
Youtube: lutalica051
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od skitnica » 18 Jul 2009, 14:16

a od 06.jula SZR vise ne vodi statistiku o broju laboraorijsko potvrdjenih slucajeva oboljelih
ne moze se vise pratiti
Slika


citat:
Pandemija H1N1 najbrža u istoriji
Datum: 17.07.2009 23:12
Autor: Agencije

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da se nikada u istoriji nijedna pandemija nije širila tako brzo kao što je to slučaj s novim gripom (H1N1), pa više nema svrhe brojati svaki pojedinačni slučaj oboljenja.

Specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja je proglasila pandemiju novog gripa 11. juna, od sada će od pojedinačnih zemalja zahtijevati da prijavljuju samo slučajeve sa smrtnim ishodom, neuobičajenom kliničkom slikom ili grupu ozbiljnih slučajeva.

SZO sa svoje strane, pak, više neće objavljivati izvještaje u kojima se navodi broj potvrđenih slučajeva širom svijeta.

"Najnovija pandemija se širi svijetom nezapamćenom brzinom. Kod pandemija u prošlosti, virusu gripa trebalo je više od pola godine da se proširi onoliko koliko se H1N1 proširio za manje od šest nedjelja", navedeno je u saopštenju SZO-a.

Za zdravstvene službe širom svijeta postalo je gotovo nemoguće da evidentiraju svaki od slučajeva inficiranja virusom H1N1, kaže se u saopštenju SZO, koja ima 193 države članice. Procjenjuje se da je samo u SAD virusom novog gripa zaraženo najmanje milion ljudi, a SZO poručuje da je pandemija nezaustavljiva.

SZO je u posljednjem izvještaju, objavljenom 6. jula, navela da je potvrđeno 94.512 slučajeva oboljenja od H1N1, sa 429 smrtnih ishoda.

Agencija UN ne objavljuje podatke koji se odnose na obične, sezonske gripove, od kojih, procjenjuje se, godišnje širom svijeta umre između 250.000 i 500.000 osoba.

Obama: Američki predsjednik Barak Obama odredio je da 1,8 milijardi dolara bude hitno upotrijebljeno za borbu protiv pandemije novog gripa. Novac će biti namijenjen kupovini sastojaka za vakcine kako bi se zdravstvenim službama pomoglo da isplaniraju kampanje vakcinacije.

Čeri Bler zaražena: Najpoznatija britanska osoba zaražena novim gripom je Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. Ona je u četvrtak otkazala sve obaveze jer ju je doktor poslao na kućnu njegu. Prema izjavi njenog portparola, Blerova je dobila antiviralnu terapiju tamifluom.
"Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede." - Konfucije

Korisnikov avatar
skitnica
Moderatorica
Postovi: 2019
Pridružio se: 04 Jan 2008, 19:04
Skype: dejana.malicevic
Youtube: lutalica051
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od skitnica » 18 Jul 2009, 15:11

Slika

a ima i igrica na temu nove gripe, koje valjda :? sluze tome da ublaze eventulnu paniku i rasterete potencijalno prekomjerno zabrinute

jedna od njih je ova, u kojoj se igrac uzivljava u ulogu virusa, odnosno onoga ko njima upravlja, i pokusava zaraziti sto vise ljudi :udar:
poucna strana igre je, kako vele, to da se shvati da, parafraziram, nije ni jednostavno ni lako virusu da se siri i vlada jer se moraju prethodno poklopiti neki preduslovi

iako ne igram igrice, pa shodno tome nemam ni reflekse ni slifa za to, ovu sam isprobala cisto da vidim da li ce me stvarno ubijediti da nema mjesta panici
uprkos pomenutom nedostatku iskustva u igranju, bez problema sam brzo i efikasno sirila zarazu i ubijedila se upravo u suprotno :(
Slika
http://www.novagripa.com/virologija-str ... /#more-291

jos igrica:
http://www.novagripa.com/category/svinjska-gripa-igre/
"Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede." - Konfucije

Korisnikov avatar
MladenIsakovic
Redovan član
Postovi: 1053
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:05
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od MladenIsakovic » 07 Nov 2009, 02:22

Možda je off - možda nije, ali......
Ćale mi zadnjih godinu dana ima zdravstvenih problema, pa ga stalno vozikam po kojekakvim pregledima. Elem - pre par dana, jedna doktorka nakon pregleda, onako, vidi se nervozna je. Ćale moj je u principu čovek koji voli šalu, i malo se našali tipa "gde vam je mladost", a onako, žena je srednjih godina. I da ne dužim, tako poče priča, gde žena reče kako su nekada lekari sarađivali sa farmaceutima, a sad ih non-stop saleću prodaci i uvoznici lekova, farmaceuti, itd, da prepisuju taj i taj lek za tu i tu bolest, ove lekove a ne one, itd - i dodaje žena da mnogi od tih lekova i nemaju neku korisnu vrednost, tj. da ne leče kako bi trebalo, da ima boljih lekova od tih što ih teraju da prepisuju.
Sve je lova, i samo lova, i nothing but - LOVA. Ja sam davno prorekao nešto što će se, izgleda, obistiniti kao tragikomična izreka "smrt kapitalizmu, sloboda narodu". Ja ne znam gde i kuda ovaj svet ide, ali sve se izvitoperilo. Više nije bitno lečiti ljude, već samo zgrnuti pare, ljudi su tu postali kolateralna šteta. A pre 2 godine sam čitao knjigu, koja je ustvari stenogram našeg čuvenog virusologa dr. Medenice, što je radio u vrhunskim institutima, koji je, između ostalog, izjavio i to da su "tamo neki", stavljali virus side u vakcine od malih boginja koje su isporučivane za decu u nekim afričkim zemljama. Zovite to zaverama ili kako god hoćete, ali ja moćnim farmaceutskim kompanijama jednostavno ne verujem. A skoro sam gledao na lokalnoj stanici jednog američkog virusologa koji je izbačen iz udruženja lekara SAD-a, jer je javno kritikovao da neke vakcine koje se daju ljudima sadrže enzim koji je kancerogen, i on je ustao protiv toga, i umesto da vlada nešto učini - on je taj koji je "odyeban", da tako kažem.
A što se teorija zavera tiče - to vam je isto kao kad vam pederi kažu da ste homofobični ako kritikujete gej paradu, a to znači da ste podsvesno bliski homoseksualizmu - što bi trebalo da zaplaši kritičara da će biti prokazan za geya, i da prekine kritiku. Elem, tako i mediji danas ismevaju one koji veruju da ima istine u pričama koje se podvode pod "teoriju zavere". Šta će ko reći, baš me briga, ali siguran sam da se ništa slučajno ne dešava, sem možda cunamija i sličnih pojava. Jer bogati su sve bogatiji i oholiji, a nikad više demokratije, borbe za ljudska prava i humanizam u svetu. Kako to? Ja jednostavno ne verujem u ljudsku dobrotu, i dobre namere moćnih. Nisam se vakcinisao, niti ću.
Bitno da je država kupila neku količinu vakcine od nekog, neće da kažu koga. I Bugarska je, i mnoge druge zemlje. Neko je zgrn'o lovu.
Druga stvar, setite se, letos je kod Mire Adanje Polak bio gost čovek (zaboravio sam ime), koji je valjda direktor Torlak instituta. Pričao je kako su bili sposobni da proizvode mnoge vakcine, koje su po kvalitetu bile u svetskom vrhu, uglavnom. Onda su došli neki englezi i rekli da se to mora obustaviti. Na pitanje zašto, rekli su "pa mi imamo te vakcine, kupićete od nas, zašto biste ih vi pravili". Tim osionim tonom! Naravno, ovi iz gej17 su požurili to da sprovedu, ali su se ovi pokušali odbraniti. Elem, kako čujem, sad je ni tamo ni ovamo. U suštini, nisu uspeli, ali ni institut, kako kažu, nije ono što je bio.
Ako je off, izvinjavam se.
Ko prvi devojci, sam u nju upada

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 16 Nov 2009, 12:05

Mačka u džaku


Slika


Dr Dragana Jovanović upozorava da vakcina protiv gripa nije ispitana na deci i trudnicama. U Češkoj i Poljskoj još čekaju zvanične rezultate
Pulmolog dr Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarka za zdravstvo, upozorila je da su prioritetne grupe za vakcinaciju protiv svinjskog gripa u Srbiji deca i trudnice, bez obzira na to što je proizvođač "Novartis" naveo da vakcina nije ispitana na deci mlađoj od četiri godine i budućim majkama.

S druge strane, domaći epidemiolozi nemaju ništa protiv vakcine i tvrde da je potpuno bezbedna.

- Ne želim da moja izjava bude zloupotrebljena. Želim samo da, bez ikakve političke pozadine, postavim pitanje: zašto naši eminentni stručnjaci preporučuju vakcinisanje dece starije od šest meseci i trudnica, kada na veb-sajtu "Novartisa" jasno piše da vakcinu ne smeju da prime zdrava deca mlađa od četiri godine i buduće majke, jer na njima nisu rađena nikakva ispitivanja - kaže za Kurir dr Dragana Jovanović.
Ona, međutim, nije jedina koja skreće pažnju na nedovoljnu ispitanost vakcina protiv novog gripa. U Češkoj deca neće biti vakcinisana sve dok njihovi lekari ne obave testove, a poljska ministarka zdravlja Eva Kopač odbija da kupi vakcinu protiv virusa H1N1 dok se ne završe klinička ispitivanja i ne uveri se u njenu bezbednost. Poljski ombudsman Januš Kohanovski čak je zapretio ministarki da će danas podneti krivičnu prijavu protiv nje ako ne ugovori nabavku vakcine bar za rizične grupe.

"Nemamo rezultate kliničkih ispitivanja, detaljan sastav leka, podatke o štetnim posledicama. Vakcine su sada u četvrtoj fazi veoma kratkog ispitivanja i još nemamo podatke. Takođe, bilo je i malo uzoraka - jedna vrsta vakcine ispitana je na samo 160 dobrovoljaca od 20 do 60 godina, a druga vrsta na njih 600 od 18 do 60 godina. Svi ispitanici su bili zdravi. To, po meni, nije dovoljno. Isto tako, oko milijardu ljudi svake godine oboli od sezonskog gripa, a milion ih umre, i to traje dugo vremena. Da li je iko igde proglasio pandemiju zbog toga? A običan sezonski grip mnogo je opasniji od svinjskog, posledice su veoma ozbiljne i nekad smrtonosne", objasnila je ministarka Kopač, a objavili mediji.

Ona je postavila pitanje i šta je dužnost ministra zdravlja: dobrobit naroda ili korist farmaceutskih kompanija? Ako je vakcina tako bezbedna, zašto onda farmaceutske kuće neće da je puste na slobodno tržište i preuzmu odgovornost za njeno dejstvo, upitala je poljska ministarka zdravlja.
(Курир)


Овој жени ја верујем.

Поздрав!
Prikačeni fajlovi
0102-Jovana-Popovic.jpg
(41.5 KiB) Preuzet 213 puta
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Vlada
Postovi: 76
Pridružio se: 21 Jan 2008, 21:01

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Vlada » 16 Nov 2009, 12:26

Ja sam lepo gore napisao, da ova vkacina koja će se kod nas koristiti da je farmaceutska kuća na sajtu izdala saopštenje crvenim slvoima da je izričito zabranjeno vakcinu davati trudnicama i deci malđoj od 6 godina...

Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4658
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Pollux » 17 Nov 2009, 00:15

Ok Vlado daj nam link gde to pise? Ja sam trazio i nasao sam samo ovo http://www.novartisvaccines.com/product ... tion.shtml
a tu pise suprotno.
Focetria, the Novartis Influenza A(H1N1) 2009 monovalent vaccine is an inactivated influenza virus vaccine indicated for active immunization of persons of six months of age and older against influenza disease caused by the novel pandemic A(H1N1) influenza virus.

Korisnikov avatar
sinisake
Ozbiljan gitarista
Postovi: 1033
Pridružio se: 19 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Stradija
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od sinisake » 18 Nov 2009, 21:00

He, he, zajeban taj engleski... :D
To me je podsetilo na likove i zene koji su kupovali ''cigarete za trudnice'', ili one ''sa karbonom'' (To su bile razlicite kutije istog brenda na kojima se nalaze upozorenja o stetnosti ugljen-monoksida i one na kojima pise da se pusenje ne preporucuje trudnicama). :D
pa brate ovo ti je rokersko pismo a ti ako si opredeljen za interpunkcije i slicno idi uci knjizevnost a ostavi se gitare i rock-a

Korisnikov avatar
Lacerta viridis
Dopisni član
Postovi: 376
Pridružio se: 26 Avg 2008, 21:06
Lokacija: Daleko od nikotina, u narucju karaktera

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Lacerta viridis » 18 Nov 2009, 21:55

Strah od novog gripa - realan ali preuveličan. Nije smrtonosniji od sezonskog, jedini je problem što ima tendenciju da pređe u teži oblik i izazove zapaljenje pluća ako se zapusti (ili ako je u pitanju hronični bolesnik ili neko sa užasno slabim imunitetom). Situacija nije gadna kao 1918 kada je čuvena "španska groznica" pobila milione ljudi. Zanimljivo je što je i taj grip lako prelazio u teško zapaljenje pluća i od njega su mahom stradali mladi, zdravi ljudi. Doduše, stanje je 1918 bilo specifično - svet je bio u ratu, virus se širio kao požar u pretrpanim kasarnama i po rovovima a učesnice rata nisu proglasile epidemiju da ne bi izazvale paniku među vojnicima (zato i naziv španska groznica, španija je bila neutralna i prva je proglasila epidemiju).

Primetićete da je kod nas statistika malo čudna - imamo relativno mali broj prijavljenih zaraženih (oko 300) a relativno veliki broj umrlih (oko 15). Broj obolelih je sigurno mnogo veći ali mnogi ovaj grip preleže sa mnogo blažim tegobama ili se jednostavno ne obrate lekaru i otaljaju ga kao sezonski. Naravno, nekome odgovara ovakva statistika i da nam maše pred nosem "visokom stopom smrtnosti" kod nas.

Strah od vakcina - donekle osnovan ali takođe preuveličan.
I would rather be descended from an ape than from a cultivated man who used his gifts of culture and eloquence in the service of prejudice and falsehood - T. Huxley

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 19 Nov 2009, 12:18

Pre neki dan, RZZO (Republički zavod za zdravstveno osiguranje) potpisao je ugovor o nabavci tri miliona doza vakcine protiv svinjskog gripa kompanije Novartis.
Međutim, ugovor sa Novartisom ne postoji! Postoji samo ugovor za kompanijom Jugohemija-Farmacija, koji se bavi samo finansijskom stranom cele priče.

http://www.rzzo.sr.gov.yu/download/Ugovor_vakcine.pdf

Ipak, i sam RZZO u svojim saopštenjima ostavlja utisak da je ugovor potpisan sa Novartisom direktno. Evo jednog primera, iz zvaničnog saopštenja sa sajta RZZO:

Prema ugovoru, kompanija „Novartis“ je dužna da najduže u roku od 25 dana od dana potpisivanja ugovora isporuči prvu količinu od 500.000 doza vakcina, s tim što postoji obećanje kompanije da će učiniti sve što je u njihovoj moći da vakcine budu isporučene i pre ugovorenog roka.

Da li možda postoji i neki drugi, tajni, ugovor? U ovom koji je objavljen Novartis niti je potpisnik niti se ijednom rečju pominje.

Sudeći po informacijama koje dolaze iz drugih država, ugovori o nabavci vakcine H1N1 protiv svinjskog gripa su složeniji i obimniji, pre svega zato što proizvođači žele da se zaštite. Ne primer, ministar zdravlja Poljske, Eva Kopač se izjasnila protiv potpisivanja sličnog ugovora pored ostalog i zato što je pravna služba njenog ministarstva našla čak dvadeset sumnjivih tačaka u tom ugovoru.

U ovom „našem“ ugovoru, toliko tačaka ni nema. Ugovor čak nije sklopljeni na sa kakvim strancem, ispade da smo sami sebi prodali vakcinu. Novartis, koji se navodi kao proizvođač se ama baš nigde u ugovoru ne pominje.

Štaviše, ugovor čak i ne precizira o kojoj se vakcini radi, osim što navodi da je reč o vakcini protiv gripa H1N1 (koliko znam, svinjski grip je A(H1N1). S obzirom da Novartis proizvodi bar dve vrste vakcine protiv svinjskog gripa, nije navedeno ni koja od njih je kupljena. Pa ljudi kad preprodaju brašno na veliko, prave ugovor koji je određeniji.

Neverovatno mi je da u drugim državama proizvođači na sve načine nastoje da se ograde od odgovornosti za posledice vakcinacije a kod nas o tome nema ni reči. Ugovor se svodi na „vi nama pare, mi vama vakcinu“ i to je sve. Nikakvih detalja nema, niko se ni od čega pravno ne štiti, a odgovornost mogu da snose samo dva potpisnika tog ugovora, Vladimir Gravara, direktor Jugohemija – Farmacije i Svetlana Vukajlović, direktor RZZO. Naš ministar, Tomica Milosavljević, nema ama baš nikakvu ulogu u celoj ovoj priči, bar ne pravnu. Ipak, s obzirom koliko se zdušno (mada neuvernjivo) bavi nagovaranjem ljudi da prime vakcinu, ne verujem, da baš nema nikakvu ulogu u celom tom poslu.

Vlasti sve vreme pozivaju narod da ne paniči a rade sve da paniku prouzrokuju. Skoro svaki postupak vlasti a naročito ministarstva zdravlja izaziva sumnju, sve je tu nešto čudno, nedorečeno i polovično. Jedina poruka koju nedvosmisleno šalju je: vakcinišite se i sve će biti u redu.

Teško da će da bude u redu, kada sve što rade izgleda sumnjivo a cela priča sa vakcinacijom se zasniva ne na poverenju građana, nego na njihovom zastrašivanju.
Извор: http://pedja.supurovic.net/ugovor-za-sv ... mment-3163

Ugovor o nabavci vakcina dva puta je „teži” od, recimo, domaćih investicionih fondova. Ministar zdravlja je pred sklapanje ugovora izjavio da je u Srbiji od novog gripa do tada obolelo između 20.000 i 30.000 građana, dok je juče institut „Batut” objavio da je u Srbiji potvrđeno 300 slučajeva novog gripa. Jednostavno sam morao da napravim ovo, slika vredi hiljadu reči.
http://gkojadinovic.blog.rs/blog/gkojad ... ovog-gripa

Извор: Горан КојадиновићПоздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
MladenIsakovic
Redovan član
Postovi: 1053
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:05
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od MladenIsakovic » 19 Nov 2009, 16:20

Sad meni nije jasna jedna stvar....
ako sam dobro razumeo, meksikanci, koji su bogatiji od nas, i imaju mnogo više zaraženih, kupili su vakcinu od Torlaka. A nama ta vakcina ne valja, jel' tako? Jel' to zato što Mišković nije vlasnik Torlaka, ili ima još neki razlog??
Ko prvi devojci, sam u nju upada

Korisnikov avatar
Lacerta viridis
Dopisni član
Postovi: 376
Pridružio se: 26 Avg 2008, 21:06
Lokacija: Daleko od nikotina, u narucju karaktera

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Lacerta viridis » 19 Nov 2009, 20:30

Prs' u oko! :boc: :bravo:
MladenIsakovic napisao:Jel' to zato što Mišković nije vlasnik Torlaka
Država kupi ogromnu količinu uvoznih vakcina novcem poreznih obveznika, tj. nas.
Svi koji se vakcinišu moraju da participiraju, tj. plate za vakcinaciju (Mislim da to ne važi za decu i hroničare)
Onaj ko neće da se vakciniše mora da potpiše da to čini na svoju odgovornost
U isto vreme ministar zdravstva pere ruke, niko ne može da ga tuži ako vakcine imaju negativan efekat (u prevodu - ne vakcinišete se na svoju odgovornost, vakcinu primate na svoju odgovornost).
Na kraju je jasno da ogromne pare idu u nečiji džep, taj neko se (direktno ili indirektno) ogradio ako nešto krene kako ne treba (ne znači da je vakcina toliko štetna koliko se priča u narodu, ali u nekoliko stotina hiljada ljudi naći će se neko ko će na nju loše odreagovati) a konstantnim podgrevanjem panike narod se motiviše da ipak primi (i plati) vakcinu. Perfidno.
I would rather be descended from an ape than from a cultivated man who used his gifts of culture and eloquence in the service of prejudice and falsehood - T. Huxley

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 21 Nov 2009, 15:36

Lacerta Viridis рече:
Primetićete da je kod nas statistika malo čudna - imamo relativno mali broj prijavljenih zaraženih (oko 300) a relativno veliki broj umrlih (oko 15). Broj obolelih je sigurno mnogo veći ali mnogi ovaj grip preleže sa mnogo blažim tegobama ili se jednostavno ne obrate lekaru i otaljaju ga kao sezonski. Naravno, nekome odgovara ovakva statistika i da nam maše pred nosem "visokom stopom smrtnosti" kod nas.
А ту је увек и дежурна паликућа, да мало потпраши и потпали, ако је тензија спала:

Dr Branislav Tiodorović: Očekuje se 80 smrtnih slučajeva!


Slika


Dr Branislav Tiodorović predviđa da će do kraja zime u Srbiji od novog gripa oboleti oko 700.000 ljudi, a da će oko 80 pacijenata podleći posledicama
Od posledica virusa gripa A(H1N1) u Srbiji je tokom prethodnih mesec dana umrlo 17 osoba, a stručnjaci predviđaju da bi do kraja zime moglo da bude ukupno 60 do 80 slučajeva sa smrtnim ishodom.

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju dr Branislav Tiodorović kaže za Press da je to otprilike ista stopa smrtnosti kao i kod sezonskog gripa od kojeg u našoj zemlji, prema nezvaničnim podacima, godišnje umre između 60 i 150 ljudi.

Tri scenarija

U Srbiji je potvrđeno 316 slučajeva zaraze, ali epidemiolozi procenjuju da je svinjskim gripom do sada zaraženo nekoliko desetina hiljada osoba. Dr Tidorović ocenjuje da će Srbija do marta iduće godine najverovatnije imati srednje težak scenario epidemije, po kojem se očekuje oko 700.000 do 800.000 obolelih.

Najlakši scenario bi bio kada bismo imali 300.000 do 400.000 obolelih i 20 do 30 smrtnih ishoda, a najteži kada bi se čak dva miliona ljudi zarazilo, a 1.000 do 1.200 podleglo posledicama. Mislim da mi možemo da očekujemo neki srednji scenario, nešto malo teži od ovog najlakšeg u kome bi od virusa A (H1N1) obolelo 700.000 do 800.000, a umrlo oko 60 do 80 ljudi - naveo je dr Tiodorović.

Prema nezvaničnim podacima, od običnog gripa u našoj zemlji godišnje umre između 60 i 150 osoba. Epidemiolog i predsednik Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon nedavno je izjavio da je u sezoni 1999/2000. rađeno istraživanje koje je pokazalo da je tada samo u Beogradu od gripa umrlo 197 osoba. Glavna razlika, međutim, je u tome što od sezonskog gripa umiru hronični bolesnici i stariji od 65 godina, dok je svinjski do sada bio fatalan za osobe između 20 i 54 godine.

Takođe, novi grip je i masovniji, odnosno brže se širi u odnosu na sezonski, od kojeg godišnje oboli između 75.000 i 150.000 ljudi. Naš poznati epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović, međutim, kaže da to ne znači da je svinjski grip opasniji od sezonskog, iako ne isključuje mogućnost da od njega umre nešto više ljudi, s obzirom na to da je to novi soj virusa, na koji veliki broj osoba nema imuni odgovor.

Od sezonskog gripa oboleva između dva i 10 odsto stanovništva, a umire od 0,1 do 0,2 odsto obolelih. Virus A (H1N1) opasan je kao i svaki drugi virus, ali je problem što uglavnom zahvata populaciju mlađu od 50 godina. Zato izgleda opasnije, a praktično nije - kaže Petrović.

1969. umrlo 7.000


On naglašava da je u pitanju novi soj, pa se može desiti da od njega umre više osoba nego od sezonskog.

Primera radi, kada se 1969. godine pojavio A(H3N2), odnosno hongkonški grip, u bivšoj Jugoslaviji je umrlo 7.000 ljudi, a svake sledeće godine sve manje. Sezonski grip je već dobro poznat populaciji. On napada samo one koje imaju istrošeni imunološki sistem, a to su hronični bolesnici i stare osobe. Kod novog je stvar malo drugačija. Stradaju hronični bolesnici, ali i mlađi, jer oni uopšte nemaju antitela rođaka iz 1918. godine, kada je bila španska groznica ili 1976, kada je bila pandemija „nju džersija" - kaže dr Petrović.

Prema njegovim rečima, u pitanju je „teorija prvog antigenog greha".

- Kada dođe jedan izmenjeni soj, onda on pravi pandemiju kao ovaj sad. On vlada i cirkuliše celom planetom. Što ne zahvati u svom prvom naletu zahvatiće u drugom, odnosno sledeće sezone, ali u znatno manjem broju. A antitela virusa, kojim smo se prvi put zarazili, ostaju u našem organizmu tokom celog života. Kad dođe neki njemu srodan virus, mi proizvodimo antitela i na taj i na onaj prvobitni. Ta antitela jesu u veoma maloj meri u nama, ali sprečavaju smrtnost - objasnio je dr Petrović, i dodao da postoje tri tipa gripa A, B i C, a da je A najopasniji i najizraženiji, dok B pravi lokalne epidemije.
(Прес)


Клекните пред Мамоном.... неверници, и покајте се! :boc:

Поздрав!
Prikačeni fajlovi
news_19232.jpg
(14.67 KiB) Preuzet 119 puta
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 21 Nov 2009, 15:39

Pedijatri protiv vakcinisanja dece!

Redakciji Pressa javili se roditelji dece kojima su pedijatri na VMA rekli da decu ne bi trebalo da vakcinišu protiv novog gripa! Doktorka Mirjana Mićović iz DZ "Stari grad": Deca ne bi trebalo da prime tu vakcinu!

Pedijatri u beogradskim medicinskim ustanovama savetuju roditelje da ne vakcinišu decu protiv novog gripa, saznaje Press! Našu redakciju juče je pozvalo nekoliko roditelja koji tvrde da su im lekari na Vojnomedicinskoj akademiji otvoreno rekli da ne bi trebalo da vakcinišu decu, a to nam je ponovila i dr Mirjana Mićović iz Doma zdravlja "Stari grad".

Redakciji Pressa juče se javio bračni par koji tvrdi da ih im je pedijatar sa VMA rekao da bezbednost nove vakcine koja u Srbiju treba da dođe početkom sledećeg meseca još nije dovoljno ispitana.

- Lekar nam je doslovce savetovao da ne vakcinišemo dete jer nije siguran u nuspojave te nove vakcine - rekla nam je majka predškolske devojčice koja nas je juče pozvala.

Na VMA o ovome juče nisu hteli da razgovaraju.

- Nismo u mogućnosti da komentarišemo ovu temu - rekla je kratko za Press portparol VMA Elizabeta Ristanović.

Prirodni imunitet najbolji

Pedijatar u Domu zdravlja "Stari grad" Mirjana Mićović, međutim, otvoreno govori za Press da se protivi svakoj vakcinaciji koja nije u obaveznom kalendaru, pa i vakcinaciji dece protiv novog gripa.

- Ne preporučujem vakcine koje nisu u obaveznom kalendaru. Isto tako sam protiv bilo koje vakcine protiv gripa jer smatram da dete treba da razvija prirodni imunitet koji je mnogo postojaniji i jači. U svakoj vakcini protiv gripa nalaze se sojevi koji mutiraju, što znači da vakcinacijom ne stvarate trajni, već samo trenutni imunitet koji traje jednu sezonu i gotovo. Sve su to razlozi zbog kojih mislim da zdrava deca treba da stvore prirodni imunitet protiv svih virusa, pa i protiv virusa novog gripa - ističe dr Mićović.

Ona objašnjava da svakom roditelju koji od nje traži savet oko predstojeće vakcinacije protiv novog gripa iskreno iznese svoj stav, ali da njima prepušta da donesu konačnu odluku.

- Svaki roditelj treba sam da donese odluku da li će vakcinisati svoje dete ili neće. Ja smatram, i to stalno govorim roditeljima koji dolaze u moju ordinaciju, da su vakcine samo jedan od faktora koji mogu da spreče bolest, ali svakako ne i jedini. Treba forsirati i druge elemente koji utiču na dečji imunitet, a pre svega zdravu ishranu, fizičku aktivnost, higijenu... - ističe doktorka Mićović.

Većina protiv vakcine

Anketa koju je uradio portal Mondo pokazuje da se naglo smanjio broj građana koji planiraju da se vakcinišu protiv novog gripa. Pre dvadesetak dana slične ankete pokazivale su da čak 45 odsto građana Srbije ima nameru da se vakciniše, a u utorak je taj broj spao na svega 9,96 odsto. Doktor Draško Karađinović iz Udruženja privatnih lekara i stomatologa kaže za Press da su ovi rezultati posledica kontradiktornih informacija o vakcini.

- Mi više ne pričamo o gripu, već o tome treba li se vakcinisati ili ne. Građani su zbunjeni, ali zbunjena je i stručna javnost, jer dobijamo kontradiktorne informacije oko nove vakcine. Narod je postao vrlo nepoverljiv prema našem zdravstvenom sistemu jer je procenio da nadležni manjak svojih rezultata nadoknađuju viškom propagande - upozorava Karađinović.

On kaže da je tender za kupovinu vakcine protiv novog gripa tipičan primer takvog ponašanja našeg zdravstvenog sistema.

- Narodu sve to liči na još jednu u nizu nameštaljki jer se zbog birokratskih zavrzlama na tenderu pojavio samo jedan ponuđač, a u svetu ima više od 20 proizvođača vakcine. Kada su građani shvatili da će tu vakcinu morati i da doplate, sve to počelo je da im liči na novu pljačku. Zato nikoga ne čudi što su građani zbunjeni i rezervisani - ističe Karađinović.

On tvrdi da državni lekari ne smeju javno da govore i da je sada jako teško dobiti nezavisan, kritičan stav prema ovoj fazi epidemije, ali i prema potrebi vakcinisanja.

- Najveći problem je što Institut "Torlak" sedam godina nije stavljen u funkciju, iako je Evropska unija izdvojila sredstva za to. Da jeste, mi bismo sada imali svoju vakcinu kao Mađari i ne bismo zavisili od stranih dobavljača i njihovog tajminga isporuke - upozorio je dr Karađinović.
(Прес)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

vaske71
Postovi: 5100
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od vaske71 » 25 Nov 2009, 20:19

Referentna laboratorija za grip nalazi se u Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak". Tu stižu epruvete sa brisevima i krvlju, u transportnoj torbi veličine najmanjeg frižidera za piknik, čija analiza će potvrditi ili odbaciti sumnju da je osoba od koje je uzet uzorak inficirana novim sojem virusa gripa H1N1.

Ta laboratorija, kao i referentne laboratorije za enteroviruse i dečju paralizu, naše su veliko blago u danima epidemije. Nalaze se u sistemu Svetske zdravstvene organizacije, pa Srbija, za razliku od nekih susednih zemalja, ne mora da šalje uzorke u inostranstvo da bismo saznali od čega je neko bolestan. Ovde stižu uzorci uzeti od pacijenata iz cele Srbije, a laboratorija radi kao dragstor - dan i noć.

Direktor Instituta "Torlak", dr Ranko Dakić, objašnjava kako je za utvrđivanje da li je reč o H1N1 virusa potrebno najmanje pet sati.

"Ne može brže od pet sati. Bris guše i nosa stiže u transportnoj podlozi, a onda ga po sekvencama pregledaju tehničari i lekar. Najveći posao odradi mašina. Greške su svedene na minimum. Gužvi sada nema kao prvih dana kada je počela epidemija, ali naše ekipe rade 24 časa, jer kada kliničar napiše 'hitno', nema odlaganja. Sve vreme sledimo preporuke SZO, pa posle dokazanih 100 izolata - ispituju se nejasni i uzorci uzeti od pacijenata koji su u kritičnom stanju", objašnjava za "Politiku" dr Dakić.

Na "Torlaku" će biti smeštene i naručene vakcine, za koje je najavljeno da stižu posle 8. decembra. One će se čuvati u takozvanim "hladnim sobama", u kojima je unutrašnja propisana temperatura od dva do osam stepeni, a sobe su povezane sa kontrolnom sobom.

U slučaju da se iz bilo kojih razloga temperatura spusti ili povisi oglašava se zvučni i svetlosni alarm. Upad novinarske ekipe i fotografisanje prostora u koji treba da budu smeštene vakcine, bili su dovoljan razlog da se oglasi sirena.

"Da sada stigne tri miliona vakcina odjednom - neće napuniti magacine. Dve hladne sobe spremili smo još pre mesec dana", kaže dr Dakić i objašnjava zašto umesto što čekamo tuđe, uvozne vakcine, nismo mogli da imamo svoju vakcinu protiv gripa:

"Nismo mogli da napravimo vakcinu, jer rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa traje četiri godine, i to tempom koji je određivao novac koji smo dobijali. Deo novca smo dobili od Svetske banke, veći deo iz budžeta, znači od Ministarstva zdravlja, nešto iz sopstvenih sredstava, poklon od SZO… Ni dinar nismo dobili iz Nacionalnog investicionog plana za rekonstrukciju pogona za proizvodnju vakcine. Međutim, 21. decembra otvorićemo pogon za proizvodnju vakcina protiv gripa, a potom krećemo u probnu proizvodnju".

Dr Ranko Dakić kaže da je sada važno da se što veći broj ljudi vakciniše cepivom koje smo uspeli da nabavimo i to u što kraćem roku.

"Mora da se zna da zemlje u kojima se vakcine proizvode i koje imaju puno novca imaju prioritet u obezbeđivanju vakcine. Mi smo se pristojno izborili da uđemo u drugi krug. Važno je da vakcinišemo najugroženije kategorije građana, a to su mlade osobe, kod njih ne postoji imunitet na novi soj virusa. Za njihov organizam ovaj virus je nepoznat, nisu ranije nikada dolazili u dodir sa njim, a nisu bili ni vakcinisani protiv sezonskog gripa", kaže dr Dakić i poručuje građanima da se vakcinišu.

"Moja poruke građanima je da vakcinu treba primiti. Adjuvansi koji zbunjuju i plaše ljude su sastojci vakcina u razvijenim zemljama već 15 godina."

Izvor Mondo

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 25 Nov 2009, 22:07

Чему све то када је вакцина вероватно небезбедна, плаћамо је СКУПО и стићи ће прекасно:
Trudnice i deca ostali na cedilu
Mala deca i trudnice ostali bez adekvatne zaštite protiv novog gripa jer im država nije obezbedila neškodljivu „split“ vakcinu, koja je propisana Pravilnikom o imunizaciji
Roditelji mogu da tuže državu ako njihova deca ne dobiju takozvanu split vakcinu protiv novog gripa, a to se odnosi i na buduće majke, upozoravaju pravnici pozivajući se na Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima (Službeni glasnik 11/2006).

Reč je o prioritetnim grupama koje je definisala Radna grupa za praćenje pandemije i u koje spadaju deca starija od šest meseci i trudnice.
Međutim, „split“ vakcina u Srbiji nema. Jer, kad je završen tender za njihovu nabavku, država je mogla da kupi samo „Novartisovu“ „focetriju“, koja, kako je objavljeno, sadrži površinske delove virusa i dodatke (adjuvante) koji pojačavaju njihovo dejstvo.

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i predsednik komisije za nabavku vakcine, rekao je ovih dana za Kurir da Srbija nije mogla da kupi bolje „split“ vakcine „jer ih jednostavno više nije bilo na tržištu, te su kupljene vakcine s dodacima.“
S druge strane, advokat Nebojša Anđelković objašnjava za Kurir da je članom 44 Pravilnika propisano da deca uzrasta od šest meseci do osam godina mogu da prime isključivo „split“ vakcinu.
- Vlada Srbije je taj pravilnik usvojila i objavila u Službenom glasniku. Pravilnik ima pravnu snagu i svi u državi su dužni da po njemu postupaju - objašnjava Anđelković.

Na pitanje Kurira da li nadležni mogu da kažu da u datim okolnostima mogu da zaobiđu odredbe Pravilnika, on kaže da su „nadležni bili u obavezi da određenoj grupi građana, a ovde je reč o deci i trudnicama, nabavi vrstu vakcine predviđene tim pravilnikom“.
- Očigledno je napravljen propust prilikom nabavke vakcina, pa građani nisu dužni da se vakcinišu ako to nije u skladu s važećim propisima. Takođe, građani Srbije imaju pravo da podnesu tužbu protiv određenih organa i institucija jer nisu postupali u skladu s Pravilnikom. Faktički, populacija dece i trudnica ostavljena je na cedilu, jer im nije obezbeđena adekvatna vakcina - kategoričan je sagovornik Kurira.

Dr Dragan Vukanić, dečji hirurg u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici i asistent na Medicinskom fakultetu, kaže za Kurir da je napravljena omaška prilikom nabavke vakcine.
- Imam utisak da je nabavka vakcine bila po sistemu „daj šta daš„ ili bolja vakcinacija, makar i s komplikacijama, samo da smrtnost ne bude velika. Ne možemo da dajemo deci i trudnicama vakcinu koja nije propisana Pravilnikom o imunizaciji - kategoričan je dr Vukanić, koji tvrdi da država hitno mora da nabavi „split“ vakcine za tu kategoriju stanovništva.
Hrvati "pelcuju" Srbe
Imunološki zavod u Zagrebu, koji je zastupnik švajcarskog „Novartisa“ za Balkan, nabavio vakcinu za 6,5 evra, dok će je Srbija platiti 8,5 evra
http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/k ... lcuju-srbe

Prva tura vakcine do Nove godine!
Vakcinacija prve prioritetne grupe neće moći da bude obavljena u kratkom vremenskom periodu, rekao juče za Press epidemiolog dr Predrag Konј
Vakcinacija prve prioritetne grupe protiv svinjskog gripa biće završena tek oko Nove godine, kaže za Press epidemiolog i predsednik Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon. On objašnjava da nije realno govoriti da će vakcinacija 500.000 ljudi, koliko će ukupno doza stići u prvoj turi, uspeti da se obavi u kratkom roku.

- Nema šanse da vakcinaciju sprovedemo do kraja decembra. Realno, imunizaciju sa prvim kontingentom vakcina, koji bi trebalo da nam stigne do 8. decembra, možemo da završimo do Nove godine. Naravno, sve zavisi koliko smo organizacijski sposobni, a u ovom poslu će učestvovati čitava jedna armija ljudi - kaže dr Kon.

On je ocenio da nam trenutna epidemiološka situacija ide naruku, jer nam dozvoljava da do dolaska drugog talasa iskoristimo vreme da se pripremimo za vakcinaciju.

- U naredne dve nedelje neće biti naglog porasta broja obolelih. Postepenog da, ali naglog ne. To nam daje vreme koje nam je važno da se pripremimo za vakcinaciju. A ako ne sprovedemo vakcinaciju za veoma kratko vreme, onda smo neodgovorni prema sebi - rekao je dr Kon.
(Прес)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 25 Nov 2009, 22:08

Većina Britanaca ne želi da se vakciniše

Više od polovine Britanaca kojima je ponuđena vakcinacija protiv novog gripa A (H1N1) nije želelo da primi vakcinu, jer se plaše sporednih efekata ili misle da je virus previše blag da bi zbog njega brinuli, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo britanski magazin "Puls"
Većina od 107 porodičnih lekara, koji su učestvovali u anketi, rekla je da postoji rašireni otpor pacijenata, a da samo 46 odsto osoba kojima se ponudi vakcina protiv gripa pristane da bude vakcinisano.

Posebne teškoće lekari imaju u ubeđivanju trudnica da pristanu na vakcinaciju protiv novog gripa, pokazalo je istraživanje, naveo je Rojters.
"Od svih trudnica kojima smo ponudili, mislim da se samo jedna od 20 složila" da primi vakcinu, rekao je lekar iz Notingema, dr Kris Udenze.

Program vakcinacije u Velikoj Britaniji počeo je 21. oktobra za visokorizične bolničke pacijente, zdravstvene radnike, decu koja pripadaju visokorižicnoj grupi za sezonski virus, trudnice i ljude sa narušenim imunitetom.

Britanske zdravstvene vlasti dva puta su revidirale najgori scenario za novi virus, čija je pandemija proglašena u junu, a koji je do sada odneo više od 7.000 života širom sveta, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraza.

Stručnjaci su prvobitno predviđali da bi u Britaniji od virusa H1N1 moglo da umre 65.000 ljudi, ali se sada broj smrtnih slučajeva procenjuje na 1.000, što je mnogo manje od broja žrtava sezonskog gripa, kojih u proseku za godinu dana bude od 4.000 do 8.000. Urednik magazina "Puls" Ričard Hoi izjavio je da je anketa pokazala da mnogi pacijenti i značajan broj doktora "nisu ubeđeni da postoji dovoljno dokaza da je vakcinacija protiv novog gripa bezbedna i neophodna".

Portparol britanskog ministarstva zdravlja saopštio je da vlada preporučuje visokorižičnim osobama da prihvate ponuđenu vakcinaciju, jer vakcina obezbeđuje najbolju zaštitiu od zaraze. Ako se osobe koje pripadaju visokorižicnim grupama zaraze novim virusom, veće su šanse da njihovo zdravlje bude ozbiljno ugroženo.
(Тањуг)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: "Svinjski" - tj. "severnoamerički grip" hara svetom

Post od Тон-мајстор » 27 Nov 2009, 01:21

Kaskamo
Hrvatska je već dobila vakcinu protiv svinjskog gripa, a u Srbiji se pojavljuje sve više posrednika u nabavci
Hrvatska je već dobila prvih 140.000 doza vakcine za novi grip, a ukupno očekuje 1,5 miliona doza. Sa druge strane, mi ih još nismo dobili, a pored toga ne znamo ni ko će ih nabaviti, a ko dobiti dozvolu za njihovo stavljanje u promet!

„Jugohemija“, koja je učestvovala na tenderu za nabavku vakcine protiv svinjskog gripa i ponudila je po ceni od 8,5 evra, što je za dva evra skuplje nego u Hrvatskoj, neće biti nosilac dozvole za stavljanje u promet te vakcine niti će je ona registrovati na našem tržištu. To će uraditi firma „Detap“.

Ljubomir Pavićević iz te firme tvrdi da je on zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, ali i hrvatskog Imunološkog zavoda, koji je generalni zastupnik za Balkan.

Kako on otkriva za Kurir, upravo je njegova firma predala dokumentaciju za registraciju vakcine protiv svinjskog gripa u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, jer na osnovu odredbi zakona o lekovima niko ne sme da distribuira bilo kakav lek ili medicinsko sredstvo u Srbiji bez dozvole te agencije.
Pavićević je negirao da će „Jugohemija“ vakcinu kupiti od njegove firme, već kaže da će „naša farmaceutska kuća doze cepiva platiti direktno Novartisu“.

- Već pet godina sam zastupnik Imunološkog zavoda iz Zagreba, a od prošle godine i „Novartisa“. U to ime sam u junu ove godine i bio u Ministarstvu zdravlja na sastanku sa proizvođačima i ponudio rezervaciju „Novartisove“ vakcine za Srbiju - kaže za Kurir Pavićević.

On je potvrdio da je hrvatski Imunološki zavod zastupnik „Novartisa“ za ceo Balkan i da će vakcina u Srbiju stići iz „Novartisovih“ pogona u Italiji.

Na pitanje Kurira otkud onda „Jugohemija“ kao zastupnik „Novartisa“ na tenderu za nabavku vakcina protiv svinjskog gripa koji je raspisao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, on kaže: „Vi ste rekli da je ‘Jugohemija’ zastupnik, ja to nisam rekao!“

Kurir je podsetio Pavićevića da su svi mediji preneli da je „Jugohemija“ zastupnik „Novartisa“ u Srbiji, a on je dodao da „medijima niko to nije rekao“.
- Za Srbiju će vakcinu kupiti „Jugohemija“ od „Novartisa“.

Na pitanje Kurira da li to znači da firma „Detap“ uopšte nije u poslu u vezi sa nabavkom vakcina, Pavićević je odgovorio da je „Detap“ zastupnik koji se ne bavi distribucijom lekova.
- Niti imamo kapacitete, niti te namere. „Farmalogist“ je distributer lekova Imunološkog zavoda iz Zagreba. Ne znam zašto smo mi uvučeni u celu tu priču. Mi smo predali dokumentaciju za registraciju vakcine u ALIMS. „Detap“ će biti nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet na teritoriji Srbije. Nikada se nećemo baviti prometom - ističe on.

Na pitanje Kurira šta u celom poslu radi „Jugohemija“ ukoliko „Detap“ ima dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv novog gripa, Pavićević kaže da se ta farmaceutska kuća pojavila na tenderu jer je imala uslove za to.
- „Detap“ je u celoj toj priči dužan da vodi računa o pojavi eventualnih neželjenih dejstava i o tome obaveštava Agenciju za lekove, kao i da, sa druge strane, dostavlja podatke Agenciji o pojavama posle vakcinisanja u svetu i načinu na koji deluje taj lek - objasnio je Pavićević.


Вакцинисаће се половина становништва
Вакцинација почиње половином децембра, пошто цепиво прође тестирање у националној Агенцији за лекове, најавио министар здравља
Вакцинација против новог грипа у Србији почеће половином децембра, најавио је јуче на конференцији за новинаре у Влади Србије министар здравља, професор др Томица Милосављевић. Прве вакцине добиће хронични болесници, мала деца, труднице и остале особе према раније одређеним приоритетним групама.

Пошто стигну прве количине вакцине, кренуће процедура тестирања у националној лабораторији у Агенције за лекове. Процедура траје одређено време, а после тестирања започеће вакцинација.

– У овом тренутку заиста нема ниједног озбиљног аргумента да се буде против вакцинације. Свако ко зна нешто о епидемијама и вакцинама, не може да буде против тога да се у једном друштву што већи број људи вакцинише и тиме обезбеди смањивање броја смртних случајева, смањивање броја тешких случајева, прекид ширења вируса међу становништвом и смањивање штете по националну економију. Проблем настаје на појединачној основи. Зато ће сваки грађанин донети одлуку да ли ће бити вакцинисан или не – казао је министар здравља, додајући да ће се он вакцинисати, као да ће то учинити и чланови Радне групе.

Више од 65 милиона људи широм света је већ вакцинисано и, како је јуче наведено, није било ниједне смрти повезане са вакцинацијом, нити пријављеног случаја тешких нежељених ефеката. Министар је подсетио да је Српско лекарско друштво дало јасно свој став о вакцинацији, а очекује да то ураде секције гинеколога, педијатара и неонатолога.

– Вакцинација је спасила човечанство. Било би тужно да у првој половини 21. века бирамо између болести и вакцине – поручио је Милосављевић.

Такoђе, поводом разноразних спекулација ко је и како набавио вакцину за грађане Србије, министар је био изричит да у нашу земљу вакцина стиже „из прве руке” – од „Новартиса” као произвођача.

Председник Радне групе за пандемију др Предраг Кон објаснио је да ће педијатри вакцинисати здраву децу и хронично оболеле у дечјем узрасту у домовима здравља, лекари опште медицине ће вакцинисати хроничне болеснике, као и труднице. Посебни вакцинални пунктови или мобилни тимови биће обезбеђени за вакцинацију запослених у јавном сектору.

– Очекујемо да ће првих дана бити мало више гужви, али вакцина ће бити довољно. Препорука је да се што већи број грађана вакцинише – казао је Кон.

Министар здравља је јуче новинаре и камермане, који су пратили конференцију у влади, замолио за учешће у мини-анкети и да одговоре на питање да ли ће се вакцинисати. Дизањем руку, половина новинара се изјаснила да ће примити вакцину, а приближно исто толико да неће. Министар је признао да је очекивао од новинара да већи број „гласа за вакцину”, јер је реч о представницима медија који прате ову причу од појаве вируса и свих предузетих мера.

Др Предраг Кон верује да ће и међу становништвом расположење бити слично, али је рекао да ће и 50 одсто грађана који хоће да се вакцинишу утицати да се смањи ширење грипа.

– Сасвим је сигурно да ће се они који се не буду вакцинисали, разболети од грипа кад-тад – рекао је др Кон.

У Србији је до јуче потврђено 349 случајева оболелих од вируса Х1Н1, на болничком лечењу се налази 471 особа, 23 пацијента су на респиратору, а регистровано је 17 смртних исхода.
(више извора)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Zaključana tema

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”