Највећа пљачка у историји рокенрола:Џони Штулић тужи Хрвате

Dešavanja u svetu muzike, koncerti, svirke, novi albumi...
Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Највећа пљачка у историји рокенрола:Џони Штулић тужи Хрвате

Post od Тон-мајстор » 16 Mar 2012, 10:45

Бранимир Џони Штулић, бивши фронтмен групе „Азра", преко групе америчких адвоката и у сарадњи са европским сарадницима који га заступају покреће велики судски спор против „Кроација рекордса", од којих ће тражити одштету у износу од најмање 25 милиона евра.

Slika
Штулић до 1991. године потражује 12 милиона евра, а за украдени копирајт и период од 1991. још минимум толико.

С обзиром на то да Штулић не даје интервјуе, он је преко свог „портпарола" Зорана Живковића и уредника његовог Јутјуб канала ову информацију ексклузивно саопштио хрватском порталу Индекс. У објашњењу под насловом „Највећа пљачка у историји рокенрола", које је лично Штулић написао, стоји да се он није одрекао хонорара, а то што га продају илегално не значи да ће он то озаконити легалним пословањем са њима.

- „Крорек" је одавно прешао све границе. Никада с њима нисам имао уговор, осим социјалистичког типског папира за наплату дневнице и путовање трећим разредом железнице, који је важио шест месеци, јер за то време нисам могао да понудим дотични материјал ником другом - наводи Штулић.

Украли копирајт

Он каже да је до 1990. „Југотон" продао много више од милион примерака („варали су и онда и сада где су стигли"), али тада је носач звука коштао у данашњем износу 25 евра („поготово мој, двоструки, троструки и четвороструки албуми"), што значи да је до 1990. службено окренуо барем 25 милиона бруто, а да није уложио ни цент.

- Више сам ја потрошио својих новаца око снимања и вођења посла него што их је коштало снимање. Такси да и не помињем. Од рата и после рата никад ме нису известили ни о чему. У међувремену су продали лиценцу за производњу мојих плоча Пинку, а затим недавно РТВ-у у Загребу, па некаквом „Ребеату", затим су надописали свој копирајт преко мог и као таквог га продали. Пре тога, почетком рата, диловали су преко посредника у Немачкој, па чак и у моје време су одлазили видеа и плоче преко океана, а данас преко дистрибутера поручују како никада нису продали ниједан једини „Азрин" ЦД у иностранству - написао је Штулић у саопштењу.

Он наводи да има свој копирајт (Азра мјузик), који је отворио 1981. године са албумом „Равно до дна" и који покрива све његове песме. Међутим, од 1996. године на првим реиздањима тада већ „Крорека" и Хрватске, они су самоиницијативно надодали свој копирајт и као таквог га продали.

Неће им опростити

- Дакле, на носачима звука до рата пише само „Азра мјузик", после рата (од 1996) стоји њихов копирајт. За то су се борили, али не ја. Не волим кад ми на темељу украдених точкова својатају и ауто - каже Штулић.

Бивши фронтмен групе „Азра" каже да је од 1984. до 1987. имао замрзнут банковни рачун због (непостојећег) највишег личног дохотка у Загребу 1983. године. Тај порез је исплатио са албумом „Између крајности" 1987. године.

- Па чак и када су добили потврду о уплати, ништа ми нису вратили. Током 1987. и 1988. године живео сам само од живих наступа. Године 1990. сам добио последњу уплату од „Југотона" у износу од 2.000 немачких марака, а од тада ништа. „Крорек" и даље илегално продаје моје песме за велике паре, такође и онлајн преко Амазона, Ајтјунса, Имјузика... До 1990. потражујем 12 милиона евра, затим двадесетогодишње камате на 12 милиона, плус превара, крађа копирајта и безочна експлоатација последњих двадесет година. То се не опрашта - каже Џони Штулић.
(Преса)


:hmmmm
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9142
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Највећа пљачка у историји рокенрола:Џони Штулић тужи Хрв

Post od calexx » 16 Mar 2012, 11:08

EKSKLUZIVNO u NEDJELJNOM Šef Croatia Recordsa: ŠTULIĆ LAŽE KAO PAS. Nismo mu dužni 25 milijuna eura, evo ugovora
http://www.jutarnji.hr/sef-croatia-reco ... -/1013134/
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Odgovori

Povratak na “Muzika”