Parallax web sajt i SEO

Razvoj Web aplikacija

Moderator: Stefan

Odgovori
Korisnikov avatar
iggy
Postovi: 9
Pridružio se: 24 Feb 2015, 11:24
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Parallax web sajt i SEO

Post od iggy » 27 Feb 2015, 10:51

Prallax koncept postaje veoma zastupljen u svetu web dizajna, mene interesuje konkretno da li je ovaj koncept dobar za rezultate u SERP i kakva SEO strategija je potrebna da bi se mogao napraviti spoj vrhunskog UI/UX i dobrih rezultata u SERP?
Kakva su vasa iskustva?

Korisnikov avatar
vladared
Администратор
Postovi: 4233
Pridružio se: 18 Jun 2007, 16:57
Skype: crveni1
Youtube: vladared
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Parallax web sajt i SEO

Post od vladared » 27 Feb 2015, 14:02

Lično nisam se upuštao u varijantu parallax. Izučavao (gledao, interesovao) se jesam, hebem li ga, valjda mi spada u opis posla pa moram, ali nikada nisam dizajnirao ni jedan sajt u toj varijanti. Razlog...
I pored efektivnog/atraktivnog izgleda, sajtovi su "teški" za normalnu primenu i veoma "teški" za mobilne telefone. Pod težinom mislim na load koji prave. Ono što je možda ključno bilo za mene je upravo tvoje pitanje, oko mogućnosti SEO optimizacije i pozitivnog impakta na search engine. Većina će reći da ovakvi sajtovi nisu SEO optimizovani i biće upravu, a opet nekih 10% će tvrditi da parallax scrolling je SEO optimizovan i i oni će biti upravu. Prvi su upravu, jer većina sajtova rađenih na ovaj način nisu SEO optimizovani, drugi su upravu, jer se mogu optimizovati, ali za to treba mnoooogo iskustva i sreće.
Ako kreneš od vizuelnog dela, pa tek onda kreneš da razmišljaš o SEOu, nikada nećeš dobiti SEO sajt, ali ako prvo zadovoljiš sve kriterijume SEO onda možeš razmišljati i o nekom uspehu. Meni konačan minus je "manjkavost" u izradi sajtova za moblne uređaje što je ogroman minus, plus heavy load koji pravi ova tehnika, koja opet je veoma bitna za SEO. Kažem, ovo je bez nekog ličnog iskustva, sve iz onoga što sam čitao.
itpoint.rs

Odgovori

Povratak na “Web development”