Vojvođanski IKT klaster: Udruživanjem do uspeha

Bitni i aktuelni događaji iz sveta informatike. Zapažanja, procene, komentari.

Moderator: Stefan

Odgovori
Miroslav25
Postovi: 154
Pridružio se: 25 Sep 2008, 22:02

Vojvođanski IKT klaster: Udruživanjem do uspeha

Post od Miroslav25 » 18 Feb 2013, 19:02

Vojvođanski IKT klaster je u potrazi za donatorima koji bi finansirali edukaciju programera početnika - nesvršenih studenata, srednjoškolaca i nezaposlenih, koji bi posle kurseva u trajanju od 9 do 12 meseci mogli da nađu radno mesto u IT firmama. To je jedan od mnogobrojnih obrazovnih projekata Klastera kojim on ide u susret očekivanom porastu poslova u ovom sektoru.

Mnoge naše firme ne mogu da preuzmu sve poslove koji im se nude jer nemaju dovoljno kadrova, kaže Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera, osnovanog 2010. godine na inicijativu firmi iz tog sektora. “Kad bi se duplo povećao broj ljudi koji naše obrazovne institucije „izbacuju“ na godišnjem nivou, i dalje ne bismo zadovoljili potrebe tržišta. Dugoročno gledano, IT sektor pruža ogromnu šansu našoj državi, ako na pametan način pristupimo razvoju tog sektora. Jedini način da budemo zaista konkurentni i učinimo dramatične pomake jeste da imamo što više firmi sposobnih za razvijanje sopstvenih softverskih rešenja konkurentnih na svetskom tržištu, što je težak zadatak.”

Klaster je institucija koja povezuje učesnike iz čuvene “trostruke spirale”: obrazovanje, državna uprava i biznis. Vojvođanski Klaster trenutno obuhvata 27 firmi i 6 institucija koje ga podržavaju. On svakodnevno prati potrebe firmi, što njegovu uslugu organizacije obuka razlikuje od drugih eksternih kurseva ili usavršavanja unutar firmi. Kao ilustracija angažovanja Klastera može da posluži „Skram” (Scrum) trening, koji se u februaru organizuje po 4. put. To je tehnologija tzv. agilnog organizovanja programerskih timova, popularna u evropskim IT firmama, naročito u Nemačkoj odakle je potekla. I sama činjenica da je funkcionisanje firme po “Skram tehnologiji” čest preduslov za dalju poslovnu saradnju već dovoljno govori o važnosti Skrama”. Pored “Skram treninga” organizuju se „Soft Skills“ obuke za upravljanje projektima, finansijama i ljudskim resursima. Novčana sredstva se dobijaju iz projekata ili od različitih donatora. U Klasteru kažu da se trude da troškovima ne opterete svoje članice, koje plaćaju minimalnu participaciju za učešće na obukama. U već pomenutom slučaju “Skram treninga”, polovinu troškova finansira nemačka organizacija za međunarodnu saradnju “GIZ”.

“Cene dvodnevnih kurseva u Nemačkoj ili u Evropi kreću se od 1.500 do 2.000 evra po polazniku. Mi uspevamo da cenu spustimo na trećinu ili četvrtinu te cene za firme koje se prijave uz pomoć ovakvih donacija, ili uz pomoć pregovora, objašnjavajući stranim predavačima kako je za naše ekonomske uslove cena previsoka. Uglavnom nailazimo na razumevanje,” kaže Šolaja. Još jedan izvor prihoda Klastera jesu obuke za one firme koje nisu njegove članice. Pored firmi i članica, saradnja sa fakultetima je na odličnom nivou. Ipak prednjači Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, (FTN), koji je preduzetnički orijentisan i koji je dosad inicirao otvaranje 73 nove firme.

Link

Odgovori

Povratak na “Vesti, događaji, komentari”