Šta je sve potrebno za putovanje?

Putopisi članova foruma, utisci koje hoćete da podelite sa ostalima.

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
vladared
Администратор
Postovi: 4234
Pridružio se: 18 Jun 2007, 16:57
Skype: crveni1
Youtube: vladared
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Šta je sve potrebno za putovanje?

Post od vladared » 18 Jun 2011, 20:14

Hajde da pokrenem ovu temu da bi ne samo meni, nego i drugim zainteresovanima pomogao oko toga šta je sve potrebno da znate kada putujete nekuda. Konkretno, ja treba da putujem u CG. Pošto tamo nisam bio 4 godine, mnogo toga se izdešavalo pa me interesuju neke stvari:
1. Zdravstveno osiguranje - koliko sam čuo treba da se ide kod doktora opšte prakse, kod zubara i posle toga u "socijalno" da komisija overi ?
2. Da li i dalje stoji da se sa ličnom kartom može ulaziti u CG, odnosno deca sa krštenicom, pošto imam neki (doduše bajat podatak) da je to moglo do 1.5. a od tog datuma može samo sa novim ličnim kartama, a dete mora biti upisano u pasoš roditelja ili da imaju svoj pasoš?
3. Saobraćajna pravila-kazne: Šta je potrebno da se poseduje od obavezne opreme? Da li deca moraju da imaju autosedišta?...
4. Takse - znam da je postojala ekološka taksa od 10 eura po autu, da li je tu nešto izmenjeno? Koliko su boravišne takse?
5. Još nešto što bi trebao da obratim pažnju?
itpoint.rs

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Šta je sve potrebno za putovanje?

Post od Тон-мајстор » 18 Jun 2011, 21:24

Па, није тешко наћи одговоре на твоја питања. Ево их, мало сам ти искомпилирао:

1. Путно здравствено осигурање се купује од осигуравајућих кућа, није потребно да се прегледаш. Имаш неколико тих кућа, имају пакете за породицу, а цена варира од дужине боравка и висине осигуране суме. Неке достављају осигурање и на кућну адресу.

2. За Црну Гору нису потребна документа као што су зелени картон, међународна возачка дозвола и дозвола за управљање туђим аутомобилом у иностранству. Уколико власник возила није у њему, особа која управља возилом треба да поседује овлашћење оверено у суду или у општини, али се прихвата и дозвола за управљање возилом у иностранству издата у АМС Србије која важи годину дана.

За улазак у Црну Гору, за сада није потребан пасош, већ само лична карта. Ипак, ја бих имао пасоше, свеједно.

Малолетна лица, ако путују са родитељима, треба да поседују документ који доказује њихов идентитет. Деца школског узраста треба да имају документ са фотографијом - ђачка књижица, пасош, лична карта. Деца предшколског узраста треба да поседују документ као што је извод из матичне књиге рођених, здравствена књижица, путна исправа. Уколико дете путује без родитеља односно старатеља препоручује се писана и оверена сагласност оба родитеља.

3. Црна Гора - деца испод 12 година старости не смеју да се превозе на предњем седишту.

Не каже ништа за дечије седиште, али је потпуно неразумно да мало дете не возиш и по Србији без тог седишта, а камоли на дуг пут. Свеједно, у моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година. Дете до 3 године старости превози се у безбедносном седишту, односно корпи, осим у возилима за јавни превоз путника. Изузетно, дете до 3 године старости може се превозити на предњем седишту уколико се превози у безбедносном седишту, корпи, која је окренута супротно правцу кретања возила, када возило нема или је искључен безбедносни ваздушни јастук.

Што се тиче опреме у колима, прибора, ти то већ све мораш да имаш ако возиш по Србији.

4. На уласку у Црну Гору наплаћује се еколошка такса и то за путничка возила (1+8 седишта) - 10 еура

5. Према Закону о безбедности хране Републике Црне Горе, по возилу је дозвољен унос хране у следећим количинама: укупно 1 кг сувог воћа, поврћа, печурки, сирева, кафе, чаја, зачина, 1 литар алкохолног пића, 2 литра сока и 5 литара флаширане воде, у оригиналној амбалажи... :lol:

То је зато да им не долазе парадајз-туристи, тј. да би пљачкали гладне. У Грчкој тога нема, мож' да вучеш фрижидер месине и пића, заболе их. :gore :respekt


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Šta je sve potrebno za putovanje?

Post od Тон-мајстор » 16 Jun 2012, 11:01

За пут на море аутомобилом потребно од 100 до 200 евра

Уколико се одлучите да на море путујете аутомобилом, најјефтинија дестинација је свакако Црна Гора, с обзиром на то да путни трошкови не би требало да пређу 100 евра. Одлазак у Грчку или Хрватску, међутим, двоструко је скупљи.


Зелени картон мора да се плати само у Македонији

У ову суму, међутим, нису урачунати трошкови припреме аутомобила за путовање (контролни сервис и евентуална поправка или замена неког дела), као ни успутни трошкови хране и пића за породицу. А они би, за четворочлану породицу, током десеточасовног пута, подразумевали бар два оброка, на шта би отишло бар 40 евра (по 20 и у одласку и у повратку).

Рачуница је рађена на основу претпоставке да поседујете возило са мотором 1,4, које би на аутопуту трошило у просеку око девет литара безоловног бензина (БМБ 95 или БМБ 98) на 100 километара, односно око седам литара на 100 километара тамо где нема аутопута, као што је случај на путу према Црној Гори. Агресивнија вожња би, наравно, повећала потрошњу, па би самим тим и поскупела путовање, уз опасност да вам одмор зачине и писањем казне за пребрзу вожњу, која у најдрастичнијим случајевима може да достигне чак 2.000 евра (у Хрватској ако сте прекорачили брзину у стању тешког пијанства).

Осим тога, сви који се запуте пут Грчке морају да издвоје и 2.000 динара за зелени картон, али само због тога што на путу до мора пролазе кроз Македонију. Ова бивша југословенска република, наиме, није потписница мултилатералног споразума о међусобном проширивању територијалног важења осигурања аутоодговорности, па возачи из Србије и даље на уласку у Македонију уз сва остала документа морају да покажу и зелени картон.
Београд - Пефкохори (Грчка)
Удаљеност 736 км (455 по аутопуту)
Потрошња горива 132,5 литара
Гориво (просечна цена 1,49 евра) 197,425 евра
Путарине 20 евра (Србија 16, Македонија 4)
УКУПНО 220 евра
Београд - Умаг (Хрватска - Истра)
Удаљеност 661 км (630 км по аутопуту)
Потрошња горива 118,89 литара
Гориво (просечна цена 1,348 евра) 160,26 евра
Путарине 47 евра (Србија 6, Хрватска 26,
Словенија 15 евра - вињета за 7 дана)
УКУПНО 210 евра
Београд - Херцег Нови (Црна Гора)
Удаљеност 504 км (нема аутопута)
Потрошња горива 70,56 литара
Гориво (просечна цена 1,395 евра) 98,43 евра
Путарине нема
УКУПНО 98,43 евра
Држава Евра по литру
Србија 1,30
Македонија 1,45
Грчка 1,72
Хрватска 1,20
Словенија 1,54
Црна Гора 1,49
(Вести)
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Šta je sve potrebno za putovanje?

Post od Тон-мајстор » 31 Maj 2013, 15:46

Зелени картон од 3.6.2013. поскупљује на 3000, па ко иде преко БЈРМ (само за њих и треба, реално) у Грчку, нек по'ита, уштедеће 1000. :besan:
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Turizam i putovanja”