Србија на белом шенгену

Putopisi članova foruma, utisci koje hoćete da podelite sa ostalima.

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Србија на белом шенгену

Post od Тон-мајстор » 21 Nov 2009, 23:41

Безвизна сеоба Срба

Пријатељи из Лапова крећу за Минхен старим „голфом двојком”, 20. децембра ујутру, у еврофанатичној и фантастичној причи о српском безвизном освајању Европе


Slika

Двадесети је децембар ујутру. Дан је сунчан и невиђено топао за ово доба године. Какав би, иначе, могао да буде „дан после”. А онај дан пре, 19. децембар 2009. године, заувек ће остати уписан црвеним словом у владином календару. Та коинциденција, да су верници славили истовремено Светог Николу и коначно рушење шенгенског зида, никако није потврда да је Србија постала земља развијене проевропске теократије, а Оли Рен кандидат за ново место владике бриселског.

Мизантропији нема места у дану који је прави пролећни, па је многе Србе измамио у Европу. Нема више чекања испред амбасада, а службеници те, кад уђеш на шалтер испоснички загледан ка северозападу, не сумњиче да си увозник меса на црно јер си кренуо по паризер у Сегедин.

На славској вечери, два побратима из Лапова кују план под шифром „Европо, еве нас”. Тај план је да се без икаквог плана ујутру придруже безвизној сеоби Срба, аутопутем право на запад. Преко Пеште и Беча, за Минхен.

Првом побратиму другари крече на црно минхенске станове, па ће да им се придружи. Други је чуо да се „голфови четворке” на плацевима око Минхена деле џабе и да бију ко неће да их узме.

„Голфа двојку” танкују дизелом, новчанике са по 2.000 евра, а напаћене изолационистичке душе романтичним еврофанатизмом. Путовање „голфом двојком” није ствар избора. То је казна што су побратими непажљиво читали бајке о транзицији и алтруистичком духу капитализма, па су дозволили себи некоректност да остану сиромашни. Е, тако више неће моћи. Уздају се и у светог Николу да их карбуратор неће издати.

Slika

Дали су гас и појурили. Мађарски цариник посматра километарску колону. Јавили су му да ће га запљуснути нова сеоба Срба, „голф” с налепницом „СРБ” га подсећа на набуџени „вартбург”. Мађар зна шта је то кад се пробија гвоздена завеса. Ипак, загледа у гепек. Откуд три литра ракије у пластичним флашама од „фанте”? Побратими се мрште, објашњавају на верзији енглеског којом се служио Тарзан када је звао Џејн да се прошетају по џунгли, како је ракија српско тајно оружје против Х1Н1 без овере Европске агенције за лекове. Цариник мирише лек, осећа пријатну дрхтавицу и с нагло ојачаним имунитетом, чини побратимима. Упозорава их да на граничном прелазу купе вињету.

Побратими се гледају. Какво их то сад искушење чека на пробоју шенгенског фронта? Вињета, европски назив за путарину: 4,90 евра да се возиш четири дана, а пошто од првог октобра до 31. децембра влада сезонски попуст, коштаће их 4,08 евра. За месец дана крстарења по Мађарској 17,50 евра. За месец дана вожње друмовима Србије, морали би да преговарају са ММФ-ом о новом кредиту за крпљење побратимског буџета.

– Је л видиш, бре, шта ти је Европа. Добар човек онај цариник, види се да је просрпски настројен, узе нам ракију. Ако, чујем да у Мађарској возачи не смеју да попију ни кап.

Први побратим стиска гас јер их чека Пешта. Звони му мобилни. Зове га стриц и пита где су. Побратим одговара: „У Мађарској, возимо за џабе”. Стриц урла: „Прекидај везу и бацај мобилни”. Другом побратиму звони после неколико секунди. Опет стриц:

– Реци оној мојој бленти да се не јавља.

Члан већа стараца са славе, који их је упозоравао да не путују ко муве без главе, није био лењ, позвао је оперативни центар АМСС и сада тера другог побратима да хвата белешке.

– Мобилним се у Европи не прича док се вози. Не путујете, бре, за Ниш. Ако вас виде да лапрдате у Мађарској, узеће вам 112 евра – виче стриц побратиму–сувозачу. А Немци, фини неки људи, одрапиће их само за 40 евра.

Побратим се зноји. Гледа у мобилни и баца га на задње седиште.

– Не прекидај везу, него пиши! Кад уђете у Аустрију, немој да се правите луди, па да не купите вињету. За 10 дана кошта 7,60 евра. Али, узмите ону за два месеца, дајте 21,80 евра, па да вас моје очи више не виде. Ако живи стигнете до Немачке, опустите се, тамо нема ни вињета, ни путарина. Тамо се вози фрај! И што нисте звали Ауто-мото савез и слушали људе до краја? Шта сте ставили у гепек осим ракије?

Веза се прекида. Побратими набрајају: троугао, прва помоћ… Телефон опет звони. Ко ће, него стриц.

– Нисте ваљда заборавили оне прслуке од 200 динара. Флуро… фруло… Стриц муца.

– Флуоресцентне – исправља га други побратим.

– Је л сам вам рекао да их купите, коштају 200 динара.

– Јесмо. Него, стриче, уби нас роминг.

Веза опет пуца. И поглед на Будимпешту. Побратими се лишавају обиласка барокних здања угарских архитеката. Нису пошли да уживају, они су у мисији „аутошопинг 2009”.

Карта им лепо каже да треба да су већ у Аустрију. Али прелаза нигде. Већ су искусни европутници. Купују вињету. План је био да заноће у Бечу, да осете аристократски дух у апартманима Фрање Јосифа или да се евентуално изгубе у лавиринтима романтичних стаза у царском парку.

Пао је 712.километар, али никад неће еврофанатизам. Побратими се мењају за воланом и језде ка Минхену. Скрећу на пумпу како би напојили верног „голфа” и напунили своје стомаке. Читају: тагес мени – натур шницла, помфрит, кечап, колач, све за шест евра. Пумпа је дизајнирана у хипермодерном стилу истраживачке свемирске станице, а они у биртији на Ибарској магистрали за јагњетину и пиво изађу бар за 30 евра сиромашнији.

Фарови „голфа” осветљавају аутопут. Улазе у Минхен и траже један од Етап хотела, где ће своју прву европску ноћ платити 59 евра, плус шест за доручак. Кревети су шарени, као у дечјим играоницама по Београду. Туш кабина и телевизор. Нема буба.

Телефон опет звони. Ко ће, него стриц.

– Срећна вам Европа, јунаци! Него, оставите се ваших молера, депортоваће вас ако ухвате да радите на црно и Минхен видети више нећете. Нису вас пустили да се богатите, него да видите света.

Побратими коначно схватају. Њихов стриц је тај Арсеније Чарнојевић, који их води кроз лавиринте прве велике визне сеобе.

Добро, можда се неће нагло обогатити, али ујутру крећу по „голфа четворку”. Ред је да деда на паркингу коначно упозна своје унуче. Побратими из Лапова тону у сан, а тамо их чекају две Немице, које их зову у своје дуплексе од по 200 квадрата. Ово је ионако еврофанатична и фантастична прича, па хајде да усрећим побратиме и додам им по један ВМWX5 у гаражи.

Јутро је. Немице су побегле у „бембарама”, а побратими шетају баварском престоницом. Нису наишли на препреке, полиција им није конфисковала „голфа” и поклонила га „Фолксвагеновом” музеју. Засладили су се „милка” чоколадом за 0,51 евра. Чекај, побро, овде је сладак живот, али, како ово није прича о трговинском монополу у Србији, журимо с побратимима до ауто-плаца у предграђу Минхена, где осматрају неколико голфова „четворки”. Угланцани аутомобили, вијоре се заставе фирме, табле с ценама и километражама које нису лажиране јер кад смањујеш километражу следи ти робија, као да си фалсификовао евре. „Голф четворка”с почетка миленијума и километража која показује да је два пута обишла свет, за 4.000 евра. Чекај, где су голфови немачких домаћица?

Побратиме први пут током њихове одисеје захвата евроскептицизам. Гледају „пунта” за 1.000 евра, али он им звучи некако српски. Враћају се у рикверц, до хотела, где се одјављују, стискају гас и после неколико реченица већ су ушли у Аустрију. Видели су свет, нису депортовани, понели су чоколаде за дечицу. Плове аутопутем, као да журе за Параћин. То је њихова прва грешка коју су учинили.

– Немогуће, овај крш не може да иде 142 на сат – правда се побратим аустријском полицајцу. Аустријанац не разуме, али побратими схватају: хоће да им узме возачку и 500 евра.

Показују човеку два привеска – опанак и заставицу ЕУ, што је гануло емотивног саобраћајца. Намигује, узима им 70 евра и ставља их у џеп.

Побратими коначно схватају: Србија је одувек била део Европе.

Александар Апостоловски
-----------------------------------------------------------
Укратко

• Европа ће најзад доказати да нас воли безгранично.

• Слободно улазимо у кафану „Европа” али пиће плаћамо сами.

• Што се бунди тиче, спонзоруше не воле безвизонски режим.

• Пре ове либерализације, неки су и у земљи прешли све границе.

• Ослободили су нас виза, али сада нека пошаљу паре за пут.

• Остајте овде, сунце ли вам туђег неба!

Драгутин Минић Карло
(Пољитика)


Ово као да су описали Сркса и Ђомла... или барем аспирације овог другог. :lud:


Поздрав!
Prikačeni fajlovi
tema-nedelje-obavezna-oprema-za-automobile.jpg
(208.73 KiB) Preuzet 159 puta
seoba.jpg
(116.33 KiB) Preuzet 160 puta
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
djed Niko
Master of Ceremonies - penzioner
Postovi: 1742
Pridružio se: 17 Apr 2008, 11:06
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od djed Niko » 22 Nov 2009, 00:26

:lol: Majstore, jel ova tabela tačna (obavezna/neobavezna oprema)?

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9127
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od calexx » 22 Nov 2009, 01:04

Хм, у швапској није ништа од оног обавезно?

Кад смо већ на теми, да проверим. Значи ја сада (тј после дана БШ) могу да одем у Пирот код васкета, попијемо по сок, седнемо у кадета и одемо у Софију до Цума а да не морамо ништа да компликујемо? Могу да седнем у воз и кренем у Трст обилазно, тамо купим једне супер рифле, попијем капућино, у повратку свратим у Пољску по Жубровку и назад и довољно је да имам пасош и ништа више?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od Тон-мајстор » 22 Nov 2009, 01:29

Под условом да се вратиш "откуде Ниш" у року од 90 дана. :mhm:

Дједе, ако лаже "Пољитика", лажу и рог и коза. :lud:

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9127
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od calexx » 22 Nov 2009, 01:32

Ха, откуд мени паре да будем 90 дана у белом свету? Ваљда се ово отвара да би опет кренуо шверц а то се брзо одради. А јел ће наши сада да укину и царине?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Србија на белом шенгену

Post od Kovačević Vladimir » 22 Nov 2009, 08:58

:bravo:
Konačno!

Znači, sređivanje dokumenata. Novog pasoša, nove LK, zeleni karton za auto, međunarodna voz dozvola, obavezna dodatna oprema u autu i obavezno znanje iz saobraćaja u EU :green:

Još da su nam nove tablice na autu i... :pozdrav: bon voyage!
Nadam se da će proraditi i Malogranične dozvole.

Europa zdaj!

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
Deja Morison
Postovi: 981
Pridružio se: 07 Jul 2007, 22:58
Lokacija: Svilajnac

Re: Србија на белом шенгену

Post od Deja Morison » 22 Nov 2009, 11:21

Meni odmah pada napamet da cemo najzad moci da koristimo popuste za turisticke destinacije, kada se lose proda sezona pa oni "udare" popust u poslednji cas...last minute ili kako li se vec zove....i naravno, kada se planira odmor mozemo u poslednji cas da se odlucimo da odemo negde a ne da to planiramo godinu dana unapred.
Elem, ako imamo dosta love, mozemo se setkati po Evropi...ali druge vece promene od dosadasnjeg stanja ne ocekujem...o, da, i puno novih prepricanih satira nasih drzavljana koji su pomislili drugacije pa se opuste i odu poput ova dva lika sa pocetka price :)
PoZz

Korisnikov avatar
djed Niko
Master of Ceremonies - penzioner
Postovi: 1742
Pridružio se: 17 Apr 2008, 11:06
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od djed Niko » 22 Nov 2009, 17:56

@Ton_Majstore mozda i lazu... :hmmmm ili su bili leni da budu azurni, sto me ne bi zacudilo.

Prema web sajtu EU ( link europa.eu ), u odeljku: Bezbdenost na putu -> Pravila na putu
stoji "malko" drugacije.
Prenosim vam izvore da sami pogledate sta je potrebno a sta ne.
Safety equipments for cars (sigutnosna auto oprema)

Kod: Obeleži sve

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/observatory/doc/safetyequip_car_rules.pdf
U fajlu nije navedeno da li su rezervne sijalice obavezne, pretpostavljam da se podrazumevaju kao deo auto opreme. Medjutim postavlja se pitanje: ko od ljudi/vozaca ume da zameni sijalicu(ne bitno koju). Sumnjam da bi mnogi umeli da "rastave" neki od novijih farova :hmmmm

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4701
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Србија на белом шенгену

Post od Miroslav Jeftić » 22 Nov 2009, 19:26

Noviji modeli vozila često moraju u (ovlašćeni) servis da bi zamenili sijalicu, jednostavno nema šanse da vozač sam zameni sijalicu koliko god da je sposoban. :)
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9127
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od calexx » 22 Nov 2009, 20:15

Врло дебилски, морам да признам. Рецимо неко пође увече на пут и у недођији му цркне сијаличка и онда шта? Да нађе паркинг и преноћи па ујутру у сервис? Да зове 987 или који је већ број да дођу да му замене?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
djed Niko
Master of Ceremonies - penzioner
Postovi: 1742
Pridružio se: 17 Apr 2008, 11:06
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od djed Niko » 22 Nov 2009, 20:46

@calexx a sta ce onda taj tamo, sto se "krije" iz 987, da radi? Sta sa ovlascenim servisima...a sta je sa proizvodjacima sijalica molicu lepo. :hahaha:

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9127
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od calexx » 22 Nov 2009, 21:22

Ма наравно, сећам се када сам некад гледао како на западу зову сервис јер је испустила гума а још ми је смешније било када овде видим жемскиње које тужно стоје поред аута због истог проблема и тада сам мислио колико смо ми у предности јер рецимо умемо сами да променимо гуму. А онда ће да дође капитализам па ћемо да зовемо 987 и када нам се потроши вода за прање шајбле, морају и они од нечега да живе.
А да ли ће та замена сијалица да спада у бесплатне оправке? И да ли ће да се чека више од три дана да помоћ стигне?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Србија на белом шенгену

Post od Kovačević Vladimir » 22 Nov 2009, 21:31

Večeras na TV Dnevniku čujem da će u Cro, Slo...i verovatno svi ostali, moći da vanredno provere ispravnost tih naših, punoletnih, krševa...ako ih uopšte i puste, jer se spominje EU standard.

Ipak, mislim da je onda isplativije i sigurnije putovati Bus-om.

@calexx
Mi znamo za 987 i oni rešavaju probleme ako si član AMSS. Ostali plaćaju.
A totalno nam je nepoznato članstvo u međunarodnim organizacijama toga tipa, ali svejedno, mislim da se sve usluge plaćaju (kroz članarinu, pa imaš neke kupone, ili po intervenciji). :p

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9127
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Србија на белом шенгену

Post od calexx » 22 Nov 2009, 21:36

Ма добро, цена је била споредно питање. Шта ако ми у бестрагији у пола ноћи цркне сијалица, без тога не смем да возим а рецимо немам мобилни или нема сигнала или чак и ако зовем ... да ли ћу да сачекам јутро? Питање се односило на нове ауте код којих возачи не могу сами да замене сијалицу ... баш ћу да питам неке тахисте, ваљда су мечке а и е класе довољно нови аутомобили ... хм, проверићу и како се то мења на Хамеру.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Србија на белом шенгену

Post od Kovačević Vladimir » 22 Nov 2009, 21:49

Pitanje je OK.

Ali, ja imam ugrađene halogen sijal. i ugrađen neki adapter...nisam ih menjao 15 godina.
Kad god je u migavcu ili stop svetlu bio problem, to je zbog ulaska vlage (Yugo!) i korodiranja kontakta, a ne sami sijalice.
A na ovim novim modelima, mislim da se tako nešto i ne dešava...samo može da se slupa, ali i onda ide to u kompletu.
Baš pitaj neke na tu temu.

pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4701
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Србија на белом шенгену

Post od Miroslav Jeftić » 22 Nov 2009, 22:51

calexx napisao:Ма добро, цена је била споредно питање. Шта ако ми у бестрагији у пола ноћи цркне сијалица, без тога не смем да возим а рецимо немам мобилни или нема сигнала или чак и ако зовем ... да ли ћу да сачекам јутро? Питање се односило на нове ауте код којих возачи не могу сами да замене сијалицу ... баш ћу да питам неке тахисте, ваљда су мечке а и е класе довољно нови аутомобили ... хм, проверићу и како се то мења на Хамеру.
Ne dešava se svaki čas da ti crkne sijalica, nije to kućni luster, na sreću. :) Šta da se radi? Ako ti je crklo kratko, upališ duga svetla i/ili svetla za maglu i teraš (naravno, svratiš u servis prvom prilikom); kod te najnovije generacije sijalica ionako i samo jedna sijalica osvetljava put sigurno duplo bolje nego dve sijalice na nekom kecu, renou 4 i sličnim mašinama. :)
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Србија на белом шенгену

Post od Kovačević Vladimir » 23 Nov 2009, 00:02

Miroslav Jeftić napisao:na nekom kecu, renou 4 i sličnim mašinama. :)
To nisu bile nikada mašine, osim ako im ne tepaš iz poštovanja prema godinama starosti :green:

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4701
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Србија на белом шенгену

Post od Miroslav Jeftić » 23 Nov 2009, 00:14

Vrlo verovatno. :D U svakom slučaju, velika većina starijih automobila ima male i prilično slabašne farove u poređenju s najnovijom generacijom/tehnologijom. :)
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
blackbeast
dipl. ing, Kaboom, kaboom moderator
Postovi: 5150
Pridružio se: 20 Sep 2007, 21:39
Skype: blackbeast8
Lokacija: ...ni na nebu ni na zemlji...

Re: Србија на белом шенгену

Post od blackbeast » 24 Nov 2009, 08:52

Ko na autu ima obicne sijalice, treba da ima rezervne. Ko ima ksenone, nije obavezno, jer su sami ksenoni em puno skuplji (sad je oko 100 e, ja mislim) em oni ne pregorijevaju tako lako, tj ne mogu da pregore (jer nema zice unutra), ali znam da nekako mogu da crknu. Vjerovano kad im elektronika otkaze (sto je ipak puno rjedje u odnosu na crkavanje klasicnih sijalica).
********
blackbeast
********
˙˙˙ɐʌıɾlpıʌǝu oučıʇʞɐɹd 'ɐʞuɐʇ ɐɯoǝʌ ǝɾ ɐlıpnl ı ıʇsoulɐɾıuǝƃ nɾpǝɯzı ɐɔıuɐɹƃ˙˙˙
********

Odgovori

Povratak na “Turizam i putovanja”