Грађани Србијe који су летовали у Црној Гори кажу да им цариници по изласку из земље траже потврду о боравку која је оверена од стране МУП-а. Казне су од 100 до 200 евра. Црногорска полиција демантује да на прелазима малтретира туристе из Србије.
(Јасер)Права конфузија влада када је реч о информацијама да ли се на изласку из Црне Горе тражи потврда о боравку. Црногорско министарство унутрашњих послова демантовало је наводе београдских медија да полиција, како су рекли, малтретира туристе из Србије на граничним прелазима. Грађани, пак, имају другачију причу. Кажу да су им тражили потврде и додају да је казна од 100 до 200 евра.
На пoчетку туристичке сезоне, сви који су кренули пут Црне Горе били су обавештени да границу могу прећи са документима које издаје МУП Србије, да пасош није потребан, а једина потврда која се тражи јесте потврда за децу која путују без родитеља.
"Уколико један родитељ или бака и дека воде децу на море, неопходно је да се обезбеди сагласност оверен у општини да други родитељ пристаје на то", објашњава Зорица Билибајкић из Ауто-мото савеза Србије.
У међувремену, већи број туриста који се враћа из Црне Горе пријавио је да им на граничним прелазима траже потврду о боравку оверену од МУП-а, тачније о адреси на којој је одређена особа боравила.
Група лекара из Београда била је службено седам дана у Будви.
Ђорђе Филиповић, један од лекара, каже да је, иако је боравио у хотелу и платио боравишну таксу по повратку из Црне Горе на граничном прелазу Јабука, цариник тражио потврду оверену од стране МУП-а.
"Покушао сам да објасним да сам био уредно пријављен гост и да имам потврду одјаве из хотела. Међутим, цариник је рекао да је требало да се пријавимо у МУП-у у Будви. А казна је између 100 и 200 евра", истиче Филиповић.
Овакве и сличне приче демантовало је црногорско министарство унутрашњих послова.
У саопштењу се каже да је процедура мало сложенија за странце који раде у Црној Гори, али у том случају свака особа која има потребну документацију за неколико минута пређе царину.
Такође, наводи се да нема никаквих процедура за улазак у Црну Гору, али да је после ове приче очигледно да већина туриста подлеже новим правилима за излазак из те земље.