Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory leakom?

c/c++/delphi/java/jsp/php/perl/python i ostali
Razvoj sistemskog i ostalog software-a

Moderator: arhimed

Odgovori
Korisnikov avatar
Milan M.
... BANOVAN ...
Postovi: 2355
Pridružio se: 19 Jun 2007, 13:51
Skype: muzdeka.milan
Youtube: mmuzdeka
Lokacija: Hamburg
Kontakt:

Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory leakom?

Post od Milan M. » 06 Jun 2010, 23:01

Kao što sam naslov kaže ova dva alata vam mogu pomoći da otkrijete gde curi, t.j. koji od mnogih procesa izazivaju usporenje sistema ili prouzrokuju prestanak momontalnog reagovanja aplikacije na vaše komande.

Process explorer

Performance monitor

Ukratko, praćenjem Private bytes-a za bilo koji proces možete utvrditi koliko memorije troši taj proces i da li je oslobađa tokom vremena.

Ukoliko Private bytes za određeni proces tokom vremena stalno raste bez obzira da li koristimo aplikaciju ili ne onda se najverovatnije suočavamo sa memory leakom. Pomoću gore pomenutih alata možete pratiti i logovati potrošnju memorije za bilo koji proces ili biblioteku tako da od velikog broja mogućih procesa ili biblioteka možete izolovati krivce i nakon toga ćete lakše pronaći i ispraviti grešku u kodu.

Toliko od mene. Neka neko stručniji nastavi i razradi temu :) ili još bolje da neki primer iz prakse.

Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4552
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory lea

Post od Pollux » 07 Jun 2010, 00:09

Sta da ti reCem ja vec znam da je Firefox najveci memory leak izazivac. Mislim toliku kolicinu zauzme sa pet sest otvorenih prozora koliko nekad Windows na hard disku :besan:

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4698
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory lea

Post od Miroslav Jeftić » 07 Jun 2010, 00:57

Da znaš. :D
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
Milan M.
... BANOVAN ...
Postovi: 2355
Pridružio se: 19 Jun 2007, 13:51
Skype: muzdeka.milan
Youtube: mmuzdeka
Lokacija: Hamburg
Kontakt:

Re: Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory lea

Post od Milan M. » 07 Jun 2010, 20:06

Neozbiljni ste :) Poslednjih meseci sam radio posao ciji je deo bio i defect management i najveci problemi su uzrokovani memory leakovima koje je bilo najteze otkriti. Iako nisam direktno testirao svedocio sam kako je bilo tesko momcima iz Volume and performance testing tima da otkriju uzrok usporenja sistema nakon 48h soak testa.

Zahvaljujuci ova dva alata pronadjen je i proces koji guta memoriju kao ocx/dll koji je to i uzrokovao...

Korisnikov avatar
keks
Muzikant
Postovi: 105
Pridružio se: 19 Jun 2007, 19:54
Skype: vladakaran
Youtube: http://www.youtube.com/user/kejkz
Lokacija: kod antene
Kontakt:

Re: Perfmon i process explorer -pronaći proces sa memory lea

Post od keks » 16 Jul 2010, 11:18

E bas sam ovako nesto trazio, hvala mnogo na linku, process explorer koristim vec godinama, ali ovaj performance monitor ce mi dosta pomoci.
while 1>0 do nothing

Odgovori

Povratak na “Programiranje”