Ja dobro a vi kako ste? Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Računari i njihov uticaj na naš (ne)zdrav život, borba protiv stresa, kućna medicina...

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4550
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Ja dobro a vi kako ste? Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Post od Pollux » 01 Sep 2009, 15:23

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL)

Reumatoidna oboljenja su jedna od najčešćih hroničnih inflamatornih stanja u razvijenim zemljama sveta, a reumatoidni artritis je najčešći uzrok invalidnosti. Promene na zglobovima, koje verovatno predstavljaju autoimunu reakciju, sastoje se od inflamacije, proliferacije sinovije i erozije hrskavice i kosti.

U reumatske bolesti spadaju: zapaljenske reumatske bolesti (reumatske groznica, reumatoidni artritis, psorijatični artritis, ankilozirajući spondiloartritis, lupus eritematosus, skleroderma i dr.), degenerativne reumatske bolesti (hondroza, osteoartritis (artroza),osteohondroza, spondilitis i spondiloartritis), vanzglovni reumatizam (fibromijalgija, burzitis, tendinitis, tendovaginitis, panikulitis i dr.)
Najčešće korišćeni lekovi su nesteroidni antiinflamatorni lekovi i specifični antireumatski lekovi
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) su među najviše korišćenim lekovima širom sveta. NSAIL obuhvataju raznovrsne agense koji poseduju različite hemijske strukture. Većina ovih lekova ispoljava tri glavne vrste efekata: antiinflamatorne efekte - modifikacija inflamatorne reakcije; analgetički efekat – ublažavanje izvesnih vrsta bolova i antipiretički efekat – sniženje povišene telesne temperature. Antiinflamatorno dejstvo: smanjenje vazodilatatornih prostaglandina smanjuje vazodilataciju i indirektno smanjuje edem. Akumulacija inflamatornih ćelija nije smanjena. Analgetski efekat: smanjeno stvaranje prostaglandina znači manju senzitizaciju nociceptivnih nervnih završetaka od strane medijataora inflamacije kao što su bradikinin i 5-hidroksitriptamin. Otklanjanje bola kod glavobolje verovatno je rezultat smanjenja vazodilatacije izazvane prostaglandinima. Antipiretički efekat: delimično je rezultat smanjenja prostaglandina koji su odgovorni za povećanje vrednosti na koju je podešena temperatura tela u hipotalamusu i time porast telesne temperature.

Uopšteno, svi pomenuti efekti ovih lekova u vezi su sa primarnim inhibitornim dejstvom na arahidonsku ciklooksigenazu i time inhibiciju produkcije prostaglandina i tromboksana, iako se izvesni aspekti dejstva mogu ostvariti i različitim mehanizmima; takođe neki od lekova ispoljavaju i druga dejstva osim onih koja se odnose na zapaljenski proces.

Zajednički neželjeni efekti: dispepsija, dijareja/opstipacija, mučnina i povraćanje,a u nekim slučajevima krvarenje iz želuca i ulceracije, osip, urtikarija, fotosenzitivne reakcije, akutna bubrežna insuficijencija, analgetska nefropastija (kod hrončne upotrebe), poremećaji kostne srži i jetre.
Indometacin
Indometacin ima jako izraženo antiinflamatorno i antireumatsko dejstvo pa se uglavnom koristi kod reumatskih bolesti a ne za umirenje bolova i skidanje visoke temperature. Veliki problem je taj što izaziva brojne nuspojave - ulceracije i krvarenja u želucu, glavobolje, može doći do oštećenja bubrega, jetre, krvne slike, a može izazvati i zadržavanje vode i soli u bubregu što podiže krvni pritisak. Može izazvati halucinacije ili pogoršati depresiju.

Upotrebljava se u lečenju upalnih reumatskih bolesti: reumatoidni artritis, spondiloartritisi, degenerativne bolesti zglobova kao što je osteoartroza. Takođe, indometacin se koristi za lečenje akutnog uremijskog artritisa, pseudogihta, vanzglobnog reumatizma poput burzitisa, kapsulitisa, tendinitisa, tendosinovitisa, sinovitisa i humeroskapularnog periartritisa.
Diklofenak
Diklofenak dolazi u obliku dražeja, tableta i čepića. U manjim dozama koristi se uglavnom za uklanjanje bolova (povrede, zubobolja, glavobolja, menstrualni bolovi i sl.) i za ublažavanje upale kod vanzglobnog reumatizma, a takođe može poslužiti i za snižavanje povišene telesne temperature. U većim dozama koristi se za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa, osteoartroze, ankilozirajućeg spondilitisa, akutnog napada gihta i dr. Osim toga u većim dozama je pogodan ublažavanje bolova u posttraumatskih bolova.

Diklofenak je jedan od najpopularnijih nesteroidnih antireumatika i njegova potrošnja je izuzetno velika. Diklofenak, kao i svi neselektivni NSIL može uzrokovati krvarenje i ulceracije u želucu. Duže od 2 meseca se ne sme uzimati zbog opasnosti od oštećenja jetre i bubrega.
Piroksikam
Spada u grupu oksikama. Poseduje vrlo izraženo antiinflamatorno delovanje kao i indometacin, dok je po analgoantipiretskom dejstvu sličan acetilsalicilnoj kiselini. Zato se koristi za brojne reumatske bolesti: reumatoidni artritis, spondiloartritisi (ankilozirajući spondilitis, psorijatični artritis, osteoartroza, pseudogiht, burzitis, kapsulitis, tendinitis, tendosinovitis, sinovitis i dr.) i vrlo je efikasan u lečenju istih.

Nuspojave kod piroksikama blaže su nego kod indometacina a i sigurniji je za dugotrajno lečenje od indometacina.
Ibuprofen
Derivat je propionske kiseline i bio je prvi lek te grupe koji se pojavio u svetu. Po svom dejstvu vrlo je sličan acetilsalicilnoj kiselini a koristi se i za lečenje reumatskih bolesti. Što se tiče nuspojava najčešće se mogu javiti želudačne nuspojave (ulceracije i krvarenje želuca), ili i neke druge ređe nuspojave - glavobolja, vrtoglavica, nesanica, uzbuđenje, razdražljivost, umor, povraćanje, ukočenost vrata i pomućenje svesti. Dugotrajna upotreba ibuprofena može dovesti do ozbiljnijeg oštećenja jetre ili bubrega.
Ketoprofen
Ketoprofen je po svojim svojstvima sličan ibuprofenu. Ima dobro antiinflamatorno i analgetsko delovanje, pogotovo kod reumatskih bolesti. Takođe, može se koristiti kod raznih bolnih stanja (postoperativni bol, menstruacija, bol kod koštanih metastaza, bol posle povreda i dr.).
Naproksen
Naproksen je najjači NSAIL propionske strukture. Delovanje mu je analgetsko tako da je naproksen lek prvog izbora kod brojnih vrlo bolnih stanja (bol u mišićima, kostima i zglobovima; bol posle operacija i vađenja zuba; bol nakon povreda, uganuća i istegnuća; pri zubobolji i glavobolji). Pri ginekološkim bolestima smiruje bol i menstruacijske grčeve.
Osim toga, koristi se i kao lek za lečenje brojnih reumatskih bolesti.

Nuspojave su slične kao kod ostalih NSAIL.
Koksibi
Koksibi su NSAIL-i nove generacije i nove hemijske strukture. To su rofekoksib, celekoksib, valdekoksib i parekoksib. Za razliku od svih prethodnih oni su inhibitori samo COX-2 (ciklooksigenaze 2), enzima koji je odgovoran za produkciju medijatora zapaljenja, bolove i povišenu telesnu temperaturu. Koriste se za ublažavanje bolova kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Koksibi nisu preporučljivi za osobe lošijeg stanja srca i kardiovaskularnog sistema.
Registrovani lekovi

* indometacin – INDOMETACIN (Belupo Hrvatska),
* diklofenak - RAPTEN-K (Hemofarm Srbija), RAPTEN RAPID (Hemofarm Srbija), RAPTEN DUO (Hemofarm Srbija), DIKLOFENAK (Hemofarm Srbija), DIKLOFENAK (Habit Pharm Srbija), DIKLOFEN (Galenika Srbija), DIKLOFENAK (Remevita Srbija), DICLOFENAC DUO (PharmaSwiss Srbija), DICLORAPID (PharmaSwiss Srbija), DIKLOFENAK FORTE (Remevita Srbija), DIKLOFENAK RETARD (Remevita Srbija), DICLOFENAC BMS (Bristol-Myers Squibb USA), DICLOFENAC RETARD (Remedica Kipar), NAKLOFEN DUO (Krka Slovenija), NAKLOFEN RETARD (Krka Slovenija),
* etodolak – ETOLAC (Alkaloid Makedonija),
* acemetacin – RANTUDIL FORTE (Meda Manufacturing Nemačka),
* ketorolak – ZODOL (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija), TORADOL (Syntex Nemačka),
* piroksikam – ROXIKAM (Zdravlje Srbija), REMOXICAM (Alkaloid Makedonija),
* meloksikam – MOVALIS (Boehringer Ingelheim Pharma Austrija), MELOKSIKAM (Ni Medic Srbija), MEDOXICAM (Medochemie Kipar), MELOX FORT (Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret Turska), MELOX (Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret Turska),
* ibuprofen – BRUFEN (Galenika Srbija), IBUPROFEN (Hemofarm Srbija), IBUPROFEN (Remevita Srbija), IBUPROFEN (Srbolek Srbija), IBUPROFEN (Remedica Kipar), NUROFEN (Reckitt Benckiser Healthcare International Velika Britanija), NUROFEN ACTIVE (Reckitt Benckiser Healthcare International Velika Britanija), NUROFEN LIQUID (Reckitt Benckiser Healthcare International Velika Britanija), RUPAN (Medochemie Kipar), UPFEN (Laboratories UPSA Francuska),
* naproksen – NAPROKSEN (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija), NAKSETOL (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija), NALGESIN FORTE (Krka Slovenija), NALGESIN S (Krka Slovenija), NAPROXEN (Polfarmex Poljska),
* ketoprofen - KETONAL LEK (Lek Farmaceutska Družba Slovenija), KETONAL DUO (Lek Farmaceutska Družba Slovenija),
* flurbiprofen – FLUGALIN (Galenika Srbija),
* tiaprofenska kiselina – TURGANIL (Jugoremedija Srbija),
* oksaprozin – DAYRUN (CSC Pharmaceuticals Germany Nemačka),
* deksketoprofen – DEXOMEN (Berlin-Chemie Nemačka),
* celekoksib – CELEBREX (Pfizer Enterprises Luksemburg),
* etorikoksib – ARCOXIA (Merck Sharp & Dohme USA).

Korisnikov avatar
ToonOtoon
Postovi: 4
Pridružio se: 28 Avg 2009, 13:07

Re: Ja dobro a vi kako ste? Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Post od ToonOtoon » 01 Sep 2009, 15:37

Koliko vidim nedostaje nimesulid.

Kao i većina ostalih lekova iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova, i nimesulid je hepatotoksičan (šteti jetri) u retkim mada nepredvidivim slučajevima, i treba ga uzimati uz oprez. U Sjedinjenim Državama nije stekao odobrenje tamošnje Agencije za hranu i lekove (FDA), a zabranjen je i u mnogim drugim zemljama zbog slučajeva žutice i hepatitisa uzrokovanih njegovom upotrebom. Italija je bila prva zemlja koja je dopustila upotrebu ovog leka 1985. godine. Evropska agencija za medicinsko ocenjivanje je zabranila upotrebu nimesulida za decu ispod 12 godina starosti. Novija istraživanja su pokazala da nije štetniji od drugih NSAIL, a da mu je dejstvo jednako ili bolje od njih.

Nimesulid se primeuje u tretmanu reumatoidnog artritisa, degenerativnih reumatskih oboljenja zglobova, dismenoreje, glavobolje, zubobolje, postoperativnih bolova, sportskih povreda, upale gornjih disajnih puteva i urogenitalnih organa. Dozvoljena dnevna doza kod oralne primene iznosi 0,2g (2×100mg).

Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4550
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Ja dobro a vi kako ste? Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Post od Pollux » 01 Sep 2009, 15:43

NIMESULID tablete
(nimesulid)
ATC M01AX17SASTAV: Jedna tableta sadrži 100 mg nimesulida

DEJSTVO

Nimesulid spada u grupu nesteroidnih antiinflamatorika i ispoljava analgetsko, antiinflamatorno i antipiretsko dejstvo. U bolesnika sa reumatskim oboljenjem zglobova nimesulid smanjuje bol, jutarnju ukočenost, lokalne znake zapaljenja (otok i crvenilo) i povećava pokretljivost zglobova. Ispoljava analgetsko dejstvo i kod bolnih stanja nereumatske prirode, kao što su dismenoreja, postoperativni i bolovi posle sportskih povreda i niza drugih stanja. Dejstvo tablete započinje u roku od pola sata i traje 12 sati.

U poređenju sa drugim antireumatskim lekovima, nimesulid ispoljava manje neželjenih dejstava jer, za razliku od mnogih od njih, povećanu sintezu prostaglandina smanjuje pretežno inhibicijom patološke (inducibilne) ciklooksigenaze (COX-2) koja nastaje u toku zapaljenskih procesa, a manje konstitutivne (fiziološke) COX-1 bubrega, želuca i pluća neophodne za održavanje fiziološke uloge prostaglandina.

Pored ovog osnovnog dejstva, nimesulid svoje terapijske efekte ispoljava i putem inhibicije sinteze superoksidnih radikala, inhibicijom sinteze faktora aktivacije trombocita (PAF), prevencijom stimulacije senzornih nervnih završetaka bradikininom i drugim citokinima, neutralisanjem hipohlorne kiseline, sprečavanjem oslobađanja histamina, kao i sprečavanjem oštećenja hrskavice putem inhibicije sinteze metaloproteaza.
Brzo se resorbuje posle oralne primene. Hrana uzeta pre leka, praktično ne utiče na brzinu i stepen njegove resorpcije. Za proteine plazme veže se 99% leka. Koncentracije u krvi postižu se u roku od 1 do 3 sata, uz održavanje terapijskih koncentracija koje omogućuju primenu leka dva puta dnevno. Farmakokinetički profil nimesulida je praktično isti kod dece i odraslih i u osoba sa umerenom insuficijencijom bubrega.

TERAPIJSKE INDIKACIJE

Reumatoidni artritis (uključujući hronični juvenilni poliartritis, odnosno Still-ovu bolest), degenerativni reumatizam, druga reumatska oboljenja zglobova, kičmenog stuba i mekih tkiva i druga bolna stanja (dismenoreja, glavobolja, zubobolja, tromboflebitis, burzitis/tendinitis, postoperativni bolovi, sportske povrede, bolovi kod malignih oboljenja, upale uha, nosa, grla, gornjih disajnih puteva i urogenitalnih organa).

DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE

Doza za odrasle iznosi dva puta dnevno po jedna tableta od 100 mg posle jela.

NEŽELJENA DEJSTVA

Retko može doći do gastrointestinalnih smetnji: bol u epigastrijumu, gorušica, mučnina, dijareja i povraćanje. Veoma retko javljaju se kožni (raš i pruritus) i CNS poremećaji (vrtoglavica, somnolencija i glavobolja). Neželjeni efekti iščezavaju posle prekida terapije.

KONTRAINDIKACIJE

- Preosetljivost na lek
- Aktivan peptički ulkus
- Umerena i teška insuficijencija jetre
- Prvi trimestar trudnoće i 10 dana pre porođaja

UPOZORENJE

Za razliku od drugih nesteroidnih antiinflamatorika, nimesulid se može primenjivati i kod pacijenata sa astmom, osim u slučajevima ustanovljenih reakcija preosetljivosti na lek.

Interakcije. Iz njegove veze sa proteinima plazme mogu ga istisnuti istovremeno primenjivani lekovi kao što su fenofibrat, salicilna kiselina, valproinska kiselina i tolbutamid, ali ne i terapijske koncentracije varfarina, cefoperazona, furosemida i glibenklamida. Nimesulid može pak da istisne sa proteina plazme salicilnu kiselinu, metotreksat i furosemid, ali ne i varfarin, na čije antikoagulantno dejstvo ne utiče.
Predoziranje. U slučaju predoziranja terapija je simptomatska.

NAČIN IZDAVANJA
Lek se izdaje samo na lekarski recept.

ROK UPOTREBE
Označen na pakovanju, i iznosi tri godine.

PAKOVANJE
Kutija sa 20 tableta (dva blistera po 10 tableta).

PROIZVOĐAČ
"HABIT PHARM" Fabrika lekova Ivanjica.

Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4550
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Ja dobro a vi kako ste? Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Post od Pollux » 01 Sep 2009, 15:48

A dobar je i Nimulid MD koji se rastapa u ustima, spas za zubobolju.

http://docs.google.com/gview?a=v&q=cach ... ulid&hl=sr

Odgovori

Povratak na “Ergonomija, medicina i zdravlje”