Sve u svemu, prilicno sam zadovoljan sa telefonom, osim onih nekih par gluposti, koji su softverske prirode. Medjutim, telefon ima jednu veliku manu, koja je istovremeno i prednost u nekim slucajevima, a i ne tice se direktno Xiaomi-ja nego svih takvih telefona, a to je velicina ekrana.
Ekran je 5,5", odlicne rezolucije, reprodukcije boja, svjetline i sl. Milina za koristenje. Ali kad sam kod kuce ili u kancelariji, gdje ga mogu koristiti sa dvije ruke. U svim ostalim slucajevima mi je ta velicina ekrana velika prepreka i problem, zbog cega mi je telefon ispao nekoliko puta tako da sada izgleda kao da je iz rova izasao, nakon 2 godine ratovanja... Jednostavno, telefon od 5,5" je presirok i previsok za komforno koristenje jednom rukom. Drugu stranu telefona jos i nekako mogu da dohvatim, ali vrh, nema sanse, bez pomijeranja lezista telefona u ruci, a tada on lako ispadne.
Elem... Telefonu ce uskoro biti 2 godine i polako razmisljam o njegovom nasljedniku. I tu sam naisao na prilicno bizaran problem. Skoro niko vise ne pravi telefone sa ekranom od 4,7", koji je po meni idealan za ruku. Osim iPhone-a, koji ne dolazi u obzir kod mene. Prvi i najveci razlog zasto ne moze iPhone je taj sto nema dvije kartice, a drugi razlog je... pa, to je iPhone...

Da se vratim na temu. Jedini moderniji telefon koji ima ekran od 4,7" i koji ima koliko-toliko pristojne karakteristike je Samsung A3 2017. I to je to. Nista drugo... Ima nekih jos par "Kineza", ali meni karakteristike ne odgovaraju, tako da se izbor sveo na Samsung.
Telefoni sa ekranom od 5" i 5,2" bi isto mozda mogli doci u obzir... Ni sam se jos nisam odlucio. Znaci, kao sto rekoh, izbor u 4,7" je nenormalno los, dok se na 5" vec popravlja, ali nije ni tu nesto sjajan kao kod 5,5".
Samsung A5 isto nije losih karakteristika, a svakako je boljih od A3, a ima ekran od 5,2". Ali je prilicno skup, s obzirom na ono sto nudi. Ja sam svoj Xiaomi prije skoro godine platio oko 260 eura, a Samsung A5 je sad toliko, a imaju slicne karakteristike... Doduse, Samsung nudi i IP68 zastitu, sto vecina drugih nema, a i naplacuje ime.. Jbg...
Ima jos jedan telefon sa ekranom od 5,2" koji mi odgovara po karakteristikama, ali ne i po cijeni.

MI6 je sad malo pojeftinio, tako da je oko 340-350 eura. Polako mu pada cijena. Bila je i preko 400 eura, ali mislim da nece jos puno pasti.
Tako da, nisam nacisto...
Znaci, da sumiram karakteristike koje trazim. Na prvom mjestu, dual sim. Bez toga ne moze. Sledece je velicina ekrana. 4,7" do 5,2", mada je pozeljno 4,7 ili 5. Procesor, pozeljno Snapdragon neki, bar 6xx serija. RAM, minimalno 3 GB. Memorija, minimaolno 32GB, jer svi ovi danasnji idioti prave telefone ili bez microSD kartice, ili sa onim glupim hibridnim slotom, tako da je dual sim u nazivu beskorisno u tom slucaju. Kamera, nije nebitna, ali bi trebalo da valja cemu. Rezolucija je najmanje bitan faktor za kvalitet fotografije, ali je neki minimum 12 MPx. I, citac otiska prsta je pozeljan, ali ne i neophodan.
Ljudi, naglas razmisljam, tako da bih vas molio da mi malo pomognete. I, da, ima jos jedan uslov. U obzir dolazi sve osim sledecih proizvodjaca: Apple (vec sam naveo), LG, Alcatel, Huawei, Sony. Radije bih uzeo i nekog nepoznatog kineza "zlj" marke nego Sony ili LG. Na Alcatel i Huawei sam manje gadljiv, ali bih volio da izbjegnem. Najradije bih neki Xiaomi, ali idioti u 5" imaju samo telefone losijih karakteristika od ovog mog sada, a ispod 5" nemaju nista... Rekao sam, jedini Xiaomi koji je bas vrh jeste MI6, ali mi je trenutno malo poskup, jer ove godine planiram nabavku jos jednog pistolja, tako da pare odose na tu stranu. I,da, lijepim plocice u podrumu, tako da i na tu stranu odose pare.