Каже се психијатреса и омбудсманка

Pokušaj razumevanja misterija, egzistencije i stvarnosti...
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Тон-мајстор » 17 Jul 2009, 23:04

У зборнику родно сензитивног језика налази се 2.386 именица женског рода које означавају разне професије

Slika

Свака амбициозна војникиња жели да постане официрка

Веб-мајсторица, хируршкиња, криминалисткиња, метафизичарка, омбудсманка и конзулка само су неки од предлога за именовање женских занимања из зборника родно сензитивног језика који су јуче представили Мисија ОЕБС-а у Београду и канцеларија заштитника грађана чије су ауторке лингвисткиње Свенка Савић, Маријана Чанак, Вероника Митро и Гордана Штасни. Осликавајући реалност у којој жене суверено владају светом професија и занимања која су донедавно била „резервисана” само за представнике „јачег” пола, ауторке овог зборника обогатиле су српски језик именицама око којих ће се свакако водити жустра полемика језичких чистунаца и јавности.

Тако се на страницама овог зборника могу наћи речи које указују на активно учешће жена у свету криминала (терористкиња, арамбашица, бандитка, пљачкашица, крволочница, злочинка, жандарка, сведокиња, криминалисткиња), науке (академкиња, метафизичарка, метеорологиња, психолошкиња, психијатреса, хируршкиња), необичних занимања (аласкиња, машинисткиња, морепловка, трамвајџијка), спорта (тренерка, тркачица, маратонка, четиристометрашица, препонашица, стометрашица, стреличарка), али и оних занимања која не постоје у стварности (првосвештеница, јеванђелисткиња).

Истичући да је крајњи моменат да се наруши наметнути универзални стандардизам по којем се припаднице лепшег и слабијег пола ословљавају у мушком роду за функције које обављају, Зорица Мршевић, заменик заштитника грађана за родну равноправност, оценила је да родно сензитиван језик полако улази у свакодневну употребу. Др Свенка Савић, професор Новосадског универзитета и један од аутора овог приручника, оценила је да језик заостаје за променама у друштву и додала да он није неутралан, већ да одражава различите форме родне дискриминације у друштву.

„Жена се мора учинити видљивијом и у свакодневном говору, а питање употребе титула и занимања жена није питање суфикса, него поделе моћи у друштву. Употреба титула и занимања у женском роду постала је ’нешто нормално’ и у српском језику и у складу је са проевропском оријентацијом наше земље”, оценила је Свенка Савић.

Представљајући упутство за употребу родно осетљивог језика у сфери јавне комуникације, она је истакла да се мора следити основно правило о слагању субјекта и предиката у роду, броју и лицу. „Неопходно је доследно употребљавати форму женског рода за титуле и занимања жена и из постојећег инвентара етикета за занимања и титула жена изабрати ону језичку форму која најбоље одговара интуицији за језик. Такође, потребно је писати титуле и занимања жена у пуном облику, наводити пуну идентификацију за сваку особу – посебно ако се саопштава о брачном пару – и избегавати употребу етикете за ословљавање или идентификовање женске особе према брачном статусу”, закључила је Свенка Савић.

У овом регистру налази се укупно 2.386 именица женског рода, укључујући именице којима се означавају жене према професији, занимању или активности коју обављају, према звању и занимању супруга или оца, према титули и друштвеном положају који заузимају, према припадности групи, покрету или идеји коју следе, према болести и начину живота.
(Политика)


:omg:

Није ми ништа смешно. Једино да питам овај женски народ овде да ли ће се боље осећати (мање или више "моћне", према ауторицама) ако крене ово да се пласира? Мада, многи неолиберални медији одавно ово користе. Сад су и остали на реду.

Јел' ће да кажњавају ако и даље (из чистог поштовања) мог психијатра не називам "психијатресом" (принцеза из лударе?), или барем не "докторицом"... а свог женског поручника из ЈНА (1984.) никада не назовем "официрком"! :nikako:

Да уведем ја овде на време "модераторица", "администрица" или "администраторка"? ;)

Поздрав!
Prikačeni fajlovi
oficiruše.jpg
(78.61 KiB) Preuzet 233 puta
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

OnLine
Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4566
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Pollux » 18 Jul 2009, 01:12

Ma ja mislim da su menjali nesto tu, pa sad i srpski jezik poznaje zenska zanimanja.

Korisnikov avatar
dejankuki
Ozbiljan muzikant
Postovi: 1987
Pridružio se: 21 Jun 2007, 00:32
Skype: dejankuki
Lokacija: Knjazevac
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od dejankuki » 18 Jul 2009, 10:26

Proseravanje.... da prostite... ako mene pitate. Traze ravnopravnost a nisu sposobne da istu primene u praksi i sad ce im pomoci to sto zanimanja imaju zenski rod... e trt.

Oduvek su me roditelji ucili da postjem zene, imam sestru i zenu i drugarice... nijednom nisam video da odbiju da im otvorim vrata, prinesem stolicu, ili nedaj boze da se naljute ako im dam neki pokloncic ili platim pice... a kad ih poteram da mi pomognu da zasrafim neki sraf... idi begaj, polomice nokat, uprljace ruke, one to ne znaju... shio mi ga Djura.. trt

I dalje ja postujem zene, ali titula (pa i samo zanimanje) nemaju rod, po meni!!! dakle psiholog je npr osoba muska ili zenska koja ti ceprka po mozgu ili dusi. Kad si lood, tebe ne interesuje ko te leci... a sama psihologija je zenskog roda... bla bla bla... sta, sad treba i ime mashine koja je u muskom rodu da menjamo zbog ravnopravnosti... pa eto.. daj da od sada masinu koja sluzi za utovar kamiona ( ili zemljo-nosacice) od sada zovemo utovarivacica ili bagerka... bageristkinja?? ili hmmmm... podizacica zemlje, peska, kamena.... trt


ali neee... zasto da ta prljava zanimanja i opremu koja je opasna zovemo neznim zenskim imenima.... vazno je da se zene bolje osecaju kad im posao/zanimanje kazete u zenskom rodu...


ma TRT BRE!!!


Cak, smatram da ce te usiljenje promene i nametanje vise stetiti nego pomoci al' ajde nek im bude...


P.S. Pollux, tvoj potpis ovde lega k'o samar na obraz... samo zameni drugu rec..

PPPPPS... sve manje imam volju da udjem u tu evropu... ide mi se bre na istok... stvarno mi se vise baca begla i vrsi mi se nuzda od dekadencije i civilizacijskih tekovina zapadnog sveta... Nisam zadrt... postujem ono "Live and let die". ali gde sve to vodi....(naravno, sve ovo NAPISANO uzmite sa rezervom dok ne sednamo negde i ne popricamo da vidite moje malo sire misljenje)

Korisnikov avatar
skitnica
Moderatorica
Postovi: 2019
Pridružio se: 04 Jan 2008, 19:04
Skype: dejana.malicevic
Youtube: lutalica051
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od skitnica » 18 Jul 2009, 13:10

kad se radi o poslovnom obracanju i pofesionalnim titulama
svakako sam za to da postoji razlika s obzirom na s/pol (ili rod, kako vidim da sada ide)
zasto?
zato sto ce se u protivnom zene u poslovnom svijetu sasvim "pomuskobanjiti" s obzirom da je vecina titula u muskom rodu, aseksualizirati, obeshrabriti na napredovanje i sl. (zar muskarca ne bi smetalo kada bi ga neko zvao spremacicom ili sekretaricom?ili je pak muski pol naprosto vrijedniji te bi zenama trebala biti cast kada ih se oslovi u muskom rodu, a muskarcima sramota u analognom slucaju)
naravno, ove promjene treba da idu ukorak sa ostalim drustvenim reformama, i nikako nemaju znacajnog efekta same za sebe, mada jezik ima veoma snaznu (auto)sugetivnu moc i nikako ne bi trebalo potcijeniti efekat naziva koji se koriste u svakodnevnom zivotu na svijest, a i obrnuto
e sada, medju predlozenim izrazima zaista ima nespretnih
recimo, ja sam za psihologica, pedagogica, psihijatrica...
"Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede." - Konfucije

OnLine
Korisnikov avatar
vladared
Администратор
Postovi: 4207
Pridružio se: 18 Jun 2007, 16:57
Skype: crveni1
Youtube: vladared
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od vladared » 18 Jul 2009, 13:39

Ma hajde.... Šoferica (može i šoferka), generalica, kapetanka, advokatica, sudijica (sudijka)... Zanimanja ne bi smela da razlikuju rodove, odnosno kada želiš da naglasiš rod kažeš gospođo generale, gospođo kapetane... Na kraju krajeva i muškom generalu se ne obraćaš sa generale nego sa gospodine generale. To što su neka zanimanja tradicijalno muška i čitava klasifikacija je u standardu sa time, ne znači da sada treba odjednom da izmišljamo neke gluposti samo da bi zadovoljili nečiju sujetu. Na kraju i titula na fakultetu je profesor, a ne profesorica, jer faktički bi to bilo kao da imamo dva zanimanja profesor informatike i profesorica informatike, a ne zanimanje profesor informatike (naziv zanimanja a ne pol osobe koja dobija diplomu).
Stvarno sam uvek poštovao žene i ni na jednom poslu ne pravim razlike, ali mi smeta to veštačko guranje pod kao nekim izgovorom prava. Ovo nema veze ni sa pravima ni sa kulturom.
itpoint.rs

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od calexx » 18 Jul 2009, 18:59

Глупости. Иначе тај део око поштовања, отварања врата, приношења столице ... је из приче о равноправности али то заслужује посебну тему. Овде су се појавили докони попови (шта је женски род, попадије, попице, поповице, попкиње, попке?) који би да се баве јарићима.
Шта са занимањем (пословни) секретар које обављају жене? Да ли ће да пристану да их зову секретарице? Тешко. Ковачи и ковачице? Шофери и шоферице? Шоферкиње? Примаријус и примаријускиња? Тренерке су већ поменуте. Иначе психологице, педагогице, професорице ... није српски облик.
Зар не постоје мушки и женски облици? Кувар и куварица, чистач и чистачица, болничар и болничарка ... или су сада проблем она фина занимања?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

vaske71
Postovi: 5100
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od vaske71 » 18 Jul 2009, 21:39

Sta sve nece neko smisliti samo da uzme pare :pop:
Naravno trebanu se za dosta dzabalebarosa otvoriti nova radna mesta da bi presipali iz supljeg u prazno ...
Jadan narod ... :(

OnLine
Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4566
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Pollux » 19 Jul 2009, 11:09

utovarivacica
zapravo sam vec cuo u obicnom razgovoru rec "utovaracica" (misli se na ULT - utovarna lopata tockas - vidi sliku)... mislite o tome ;)

Slika

OnLine
Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4566
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Pollux » 19 Jul 2009, 11:14

ja sam za psihologica, pedagogica, psihijatrica...
d'izvines meni to deluje hrvatski, mozda se to tako kaze kod tebe ali ovde u Sumadiji te reci mi nikako ne zvuce

OnLine
Korisnikov avatar
Pollux
Supermoderator
Postovi: 4566
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:15
Lokacija: Nepoznata

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Pollux » 20 Jul 2009, 16:52

Jel ja to ubih temu? Niko nista ne odgovara??

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Тон-мајстор » 28 Apr 2010, 21:33

Речник менаџерки и адвокаткиња

Дискриминација, еманципација, абортус, булимија, мизогинија, неки су од појмова у „Речнику родне равноправности”
Зашто се од „психолошкиње” или „филозофкиње” језичким чистунцима диже коса на глави док су „чистачица” и „васпитачица” савршено исправне речи? Шта је родно осетљив језик? Како препознати мизогинију? Да ли је могуће рећи да нисте феминисткиња, али да се борите за женска права?

Уверене да ови као и појмови попут полне дискриминације, еманципације, једнакости, рода, пола ни после века борбе за женска права и даље нису сасвим јасни, две феминистичке ауторке Весна Јарић и Надежда Радовић одлучиле су да напишу „Речник родне равноправности” који је управо објавила Фондација „Хајнрих Бел”.

Књига садржи 102 појма за 102 године освајања женских права. Свака одредница у овом речнику феминизма кратко је, сажето објашњења. Осим таласа феминизма, међународног дана жена, друштвено наметнутих улога, термини су и конвенције и институције које се баве равноправношћу полова.

– Жене су се 1908. први пут организовале у борби за своја права на маршу „Хлеб и руже” у Њујорку. Захтевале су да се женски рад вреднује као и мушки. Сто година касније прве директиве Европске уније понављају исте захтеве, што показује да је тема још актуелна – објашњава Весна Јарић, саветница за родна питања у Управи за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике.

Осим тога, додаје ауторка, иако смо сада већ у трећем таласу феминизма, још није испуњен ни први захтев о једнаким платама.

– Чак и у ЕУ жене зарађују 16 одсто мање од мушкараца на истим пословима.

Одрастајући уз мајку феминисткињу, иначе другу ауторку књиге Надежду Радовић (64), Весна Јарић (32) је од најранијег детињства постајала осетљива на неправде према свом полу.

Никад се није мирила са тим да „социолошкиња” или „биолошкиња” нису у духу српског језика, док на пример „домаћица” јесте.

– Наш језик познаје род. Зашто је рогобатно рећи директорка, филозофкиња? Нема ту језичких проблема, већ се на тај начин поручује женама где им је место и које су им професије намењене.

Са друге стране, када жене освоје извесне послове они одмах постану „женски”, дакле мање плаћени. Тако је у просвети, судству...

– Осим тога, жене су мање плаћене од колега јер им је друштво наметнуло обавезе и у кући, око деце. Од мушкараца се то не очекује па су они слободни да раде прековремено, путују и више зарађују.

„Речник родне равноправности” скреће пажњу на смишљене, не биолошки предодређене улоге мушкараца и жена, као и на остале дискриминисане групе: хомосексуалце, особе са инвалидитетом…

Ипак, ни феминисткиње нису сложне што показују и саме ауторке. Весна Јарић је либерална, Надежда Радовић је радикална феминисткиња. Прва верује да само систем може да гарантује женска права, друга је за акцију, борбу женских група.

– Моја мајка је стасавала у време цветања великих идеја, она је шездесетосмашица, док је моја генерација разочарана у све идеологије.

Као што су Афро-Американке трећег таласа замериле феминисткињама другог таласа да се боре само за беле жене средње класе, тако и данас жене у најбољем положају често заборављају на проблеме двоструко дискриминисаних особа: жена имигранткиња, жена са инвалидитетом

– Док сам студирала и радила у Италији схватила сам да поједине феминисткиње не могу да превазиђу свој национални идентитет, па неке од њих верују да друге жене не треба да остваре иста права, на пример право гласа, само зато што су рођене негде другде.

Осим што критикује сексизам, сексуално узнемиравање и друге неправедне третмане, речник још и предлаже пожељне праксе. Тако ауторке говоре о „политици блиској породици” која подразумева флексибилно радно време за труднице и мајке као и обданиште у компанији за децу запослених.

– Скандинавским фирмама се оваква политика исплатила јер су радници могли да се сконцентришу на посао и повећају продуктивност. Осим тога, ове земље имају позитиван природан прираштај. Код нас сви говоре да смо најстарија нација, али нико не олакшава посао родитељима, а жене морају да бирају између каријере и породице – закључује Весна Јарић.
------------------------------------------------------------
Еманципација

Појам еманципације подразумева ослобађање појединца/појединке од доминације другог.

Фемицид

Фемицид је подврста геноцида, убијање жена зато што су жене. Подврста фемицида је фетифемицид, абортирање женских фетуса.

Сексуално узнемиравање

Под сексуалним узнемиравањем се подразумева добацивање, причање ласцивних вицева, освртање на физичке карактеристике личности, оговарање са сексуалним конотацијама, укратко: дела која угрожавају достојанство особе.
(Политика)


Да не лајем овде као нека класична мушка шовинистичка свиња, али сам као млађан момак радио у Дому Здравља, нас 100 мушких на 350 жена. Ја сам био једини на одељењу са петнаестак жена.

Доживео сам од њих све облике "родног угњетавања", али се то тада није рачунало као то. Није се уопште рачунало као ишта, већ се сматрало да је момку "упала секира у мед", кад толико жена очијука са њиме. Каква заблуда. Недавно, у болници, сам видео поново да сам још и добро прошао тада.

Увек смо били неједнаки (мада, плата је била иста!), а ако ништа друго, рађање је ствар која увек "ресетује" сваку дискусију о половима, као финални аргумент.

Поздрављам ову шатро ре-еманципацију модерних жена, нека их. Само, даље од мене. :nikako:

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od calexx » 28 Apr 2010, 21:53

Ја стварно не знам да су плате биле различите за исте послове. Наравно, различита радна места дају и различите плате, код нас није необично да жене буду и директорке и шефице и да раде на сваком месту ... на коме могу. Радна места на коме је потребна снага, издржљивост, кондиција ... па и мање обавеза у кући су намењена онима који то могу. Шта је чудно у томе да неки посао не може да обавља жена која мора да остане кући због деце? Као што није чудно ни да рецимо не могу да играју баскет или рукомет у мешаним лигама ... једино нисам сигуран како оправдавају што је и шах раздвојен на мушки и женски. :p
Како је жански род од митраљезац? Не могу све да носе пушку (хм, женски род од пушкар је пушкарка?) па је ред да траже и апсолутну равноправност послова. Успут би морале да се одрекну каваљерских повластица и да им више не се даје предност на вратима или за столом.
Зна се ко је матица, ко је радилица, ко је трут ... само се наше доконе феминисткиње боре за нешто што неће а мисле да хоће.
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Тон-мајстор » 28 Apr 2010, 22:41

Пошто су жене, проверено, бољи, хладнокрвнији снајперисти од мушкараца (не либе се да убију икога, па ни мало дете), како се зове (дозива) једна таква?

Снајперица, снајперка, снајперисткиња, жена-снајпер (ово сам и највише чуо)?
Зашто се од „психолошкиње” или „филозофкиње” језичким чистунцима диже коса на глави док су „чистачица” и „васпитачица” савршено исправне речи?
Пита нас списатељица чланка. Ја њу питам како се исправно или другачије каже "чистачица"?

Психијатреса није никаква контеса нити принчипеса, већ "живчана жена"... како би рекли моји сељаци.

А омбудсманка (будиБокснама, звучи као некаква женка примата) је обична "заштитница грађана", налик некој старогрчкој богињи.

Или се каже "бошкиња"? :pop:

-----

Иначе, енглески језик се УБИО од "родности", кад се већ спомињу еуроатлантске вредности међународне заједнице:

doctor, officer, psychiatrist, firefighter, colonel, soldier...

... па се ти замисли којег је то пола, све док не видиш особу уживо.

"Yes, ma'am!"

Slika

-----

Мислим, уваљују нам овај (комшијски) новоговор толико небулозно, да је то већ увредљиво. Поштујем да неко има различит став, али се овде ради о пуком НАМЕТАЊУ, без права избора. Јер, очас ће "стока грдна", тј. они који воле да прате "трендове" да усвоје све што им се баци у лице. Јер, тако (ваљда) треба, демократичкије је, кошер и еуропејски.

Не видим иједан разлог да нешто што се уредно користи деценијама, ако не и вековима, буде измењено јер је, ето, досадило некоме или жели да се докаже и остави ИКАКАВ ТРАГ у овом животу, димензији и цајпер-спејсу.

Ех, моји родни (рођени) цајпер-списатељи и списатељице (форумаши)... :udar:

Поздрав!
Prikačeni fajlovi
Female_officer_saluting.jpg
(67.73 KiB) Preuzet 41 put
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
blackbeast
dipl. ing, Kaboom, kaboom moderator
Postovi: 5129
Pridružio se: 20 Sep 2007, 21:39
Skype: blackbeast8
Lokacija: ...ni na nebu ni na zemlji...

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od blackbeast » 29 Apr 2010, 02:47

To ti je kao onaj vic: Kako se obracas misu koji drzi mitraljez u rukama? Obracas mu se sa GOSPODINE!!! :D


Ja bih je nazvao snajperistkinja!
********
blackbeast
********
˙˙˙ɐʌıɾlpıʌǝu oučıʇʞɐɹd 'ɐʞuɐʇ ɐɯoǝʌ ǝɾ ɐlıpnl ı ıʇsoulɐɾıuǝƃ nɾpǝɯzı ɐɔıuɐɹƃ˙˙˙
********

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od calexx » 23 Maj 2010, 10:46

Малопре помињу ово на некој локалној тв па приказују расправу из скупштине и неки посланик пита госпоју (или госпојицу мада не знам да ли смем овако да их називам пошто би требало да се избегава ословљавање према брачном статусу, како онда да кажем?) како би требало да назове њу као писца ових нових облика речи. Пишкиња?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Тон-мајстор » 23 Maj 2010, 15:18

(У)пишкио сам се од смеха! :respekt :lol:

Што да не: слуга и слушкиња, дворанин и дворкиња, писац и пишкиња! :gore

А јел' ћу ја одсада балавицама од 20-22 године морати да се обраћам са "госпоџо", пошто је "госпојице" непожељно? Оћу, :pusi ga: .

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od calexx » 24 Maj 2010, 19:32

Малопре онако успут гледам тв ... и размишљам о женском роду. Ђак? Пилот? Саобраћајац?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4700
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Miroslav Jeftić » 24 Maj 2010, 19:54

Saobraćajka? :D
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od calexx » 24 Maj 2010, 20:03

Ти си неки преводилац? А колегице су ти ... преводилице? Имају ли саобраћајке вођу или бар вођицу? Капетанку? Генералку?
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Каже се психијатреса и омбудсманка

Post od Тон-мајстор » 04 Sep 2010, 12:30

Savet Evrope traži zabranu „seksističkih reči“ kao što su majka i otac!
U EU bez majki!

„Roditelju jednog od roditelja, zašto su ti tako velike oči?“, reče dete sa crvenom kapicom, nakon čega je veliki zli vuk skočio i progutao ga...
Ovako bi, otprilike, uskoro mogla da zvuči bajka „Crvenkapa“ ako se budu poštovale preporuke Saveta Evrope da se više ne koristi „seksistički jezik“ i na taj način doprinese ravnopravnosti žena i muškaraca!

Budući da je Srbija jedna od 47 članica SE, uskoro bismo mogli biti svedoci „nestanka“ očeva i majki, koje bi zamenio pojam „jedan od roditelja“. Na udaru „rodno korektnog“ jezika tom logikom našli bi se i sinovi i ćerke, a babe, dede, strine, tetke, ujne, ujake i stričeve, snaje, šurnjaje, pašenoge, šurake... da i ne pominjemo, a verovatno bi se svi zajedno mogli nazivati „srodnicima 1, 2, 3...“.

Neizostavna pesma na svakoj svadbi „Danas, majko, ženiš svoga sina“, na „rodno korektnom“ jeziku glasila bi: „Danas, jedan od roditelja, venčavaš svoje dete“! Naime, poslanica švajcarskog parlamenta Doris Štump zatražila je da se žene više ne predstavljaju kao „pasivna, manje vredna bića, kao majke i seksualni objekti“. Izrazi „majka“ i „otac“ trebalo bi da budu zamenjeni „manje uvredljivim“ izrazima „roditelj“ ili, još bolje, „jedan od roditelja“. Prema rezoluciji Parlamentarne skupštine SE, organi zemalja članica trebalo bi da koriste političko-seksualno korektan „novi jezik“. Na udaru „novog jezika“ našao se i izraz „domaćica“ (žena koja po pozivu sprema po kući) jer taj izraz oslikava tradicionalno gledanje na ulogu polova, koje koči ravnopravnost. Umesto toga, ubuduće treba koristiti reč „žena u kući“ ili „higijeničarka“, a u sve profesije treba uvesti ženski rod. „Pešačka zona“ trebalo bi da se zove samo još „zona za šetnju“, „kurs za početnike“ morao bi da se naziva „osnovni kurs“, a „parking za posetioce“ - „gostinski parking“. Reč „momčad“ trebalo bi da bude uvek zamenjena sa „tim“ ili „ekipa“.

Poznato TV lice, lektor i profesor srpskog jezika Milka Canić, kaže za „Alo!“ da je zaprepašćena tom idejom i da pita otkud pravo Savetu Evrope da se meša u osnove bilo čijeg jezika. Ona naročito protestuje zbog namere da se termini „majka“ i otac“ zamene izrazom „jedan od roditelja“.

- To ne samo da je neumesno, već mi liči i na ruganje! Po toj logici ne postoje ni sin, ni ćerka, već samo dete. Odakle im pravo da uvode termine i pojmove koji bi zamenili izraze „deda“, „baba“... Taj jezik nema budućnost - smatra Canićeva i ukazuje da tamo gde je moguće treba prihvatiti uvođenje ženskog roda u profesije, ali ne insistirati na tome po svaku cenu.
- Za ženu fudbalera ne možete reći fudbalerica, pilotkinja zvuči vrlo grubo, a trenerka ili trenerica ne može biti žena trener jer je to izraz za deo garderobe - zaključuje Milka Canić.

Dr Jovanka Radić sa Instituta za srpski jezik i književnost smatra da je priča o „seksističkom jeziku“ besmislena.

- Reči i stvari nisu isto i ne možemo ih izjednačavati. Ovakva namera Saveta Evrope je ishitrena i ništa dobro ne može doneti ljudskom rodu ni ljudskoj misli - kaže dr Radić.
Sa nekolicinom kolega iz Instituta ona već nekoliko meseci radi na tekstu u kojem će upozoriti javnost na moguće posledice nasilnog menjanja srpskog jezika.
- Izbacivanjem reči „majka“ i „otac“ detetu će se oduzeti mogućnost da govori i razvija se na mentalnom planu. Ne vodi se računa o posledicama, već se insistira na ideologiji koja preti da ugrozi modele na kojima počiva razvoj ljudske misli.
(Ало)


Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Odgovori

Povratak na “Sociologija, filozofija i ostale društvene pojave”