Буковача - општа тема

Za ljubitelje zdrave i domaće hrane

Буковача - општа тема

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 01:51

Ovde ce te nauciti , kako da sa minimalnim sredstvima uzgajate Bukovacu ,jednu od najtrazenijih i najupotrebljavanijih gljiva na svetu ,koja je nazalost manje poznata kod nas a koja ima toliko lekovitih svojstva po zdravlje coveka, da je mozda i nesto najbolje, sto nam je priroda dala . Bukvaca je pre svega dijetalna pecurka ,koja posle jela itekako ostavlja osecaj sitosti ,pa je zato i postala omiljeno jelo svetski poznatih sportista i osoba koje se bave sportom . Narocito je preporucljiva ,naravno u manjim obrocima zbog viska celuloze i deci iznad 7 godina . Ima toliko puno korisnih svojstva po zdravlje coveka, a najznacajnije svojstvo joj je to sto je antikancerogena ,sa cime se posebno izdvojila gljiva Sitake - inace porodica Bukovace .
Uz recepte i tutoral koga ce te dobiti a koju ce te licno uzgajati vi ,verujem da ce vam ova gljiva biti stalno na jelovniku ,jer sumnjam da ce te je gajiti da bi ste je prodali . Mada naravno i to mozete ako zelite - vasa stvar . Ljudi je gaje po podrumima kao sto to cinim ja , po sahtama , po sobama , po stanovima . Mnogim ljudima je ona bila izvor zarade i jos uvek je , jer se isplati itekako u vasu korist , vase je samo da nadjete kupca a kupaca uvek ima za ove izvanredne plodove .
Ja sam vec napomenuo da ih uzgajam licno zbog sebe, i na pamet mi ne pada da ih prodajem :nene:
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 02:50

Ako vec ne mozete da je uzgajate iz bilo kog razloga Kupujte BUKOVACU , cena joj je kao i sampinjon a 10 puta je kvalitetnija , mozete je zasaditi svuda a itekako se poznaju kada ostare i nisu preporucljive za jelo .
Naravno naucicu vas kako da je gajite - gajio sam ih 10 godina pa znam izvanredno o cemu vam govorim
netreba vam nikakvo vece ulaganje a dobicete izvanredne plodove za vasu upotrebu licno

Editovanje u toku ...
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:09

Slika
Prikačeni fajlovi
miroslav 3.jpg
(41.41 KiB) 2063 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:13

Slika
Prikačeni fajlovi
Skitnica.jpg
(51.12 KiB) 1970 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:19

Slika

bukovaca ... nisam nikad probao, video mozda jednom u zivotu na pijaci .. i jednom kod ortaka na selu (on ih gaji u podrumu) ... mi po stanovima nemamo gde da ih gajimo, u supermarketima ih nema a na pijaci sam ih video samo jednom ... tako da .. i ja bih radio trosio "mlecarke", "zeke" i ostalo sto mi je baba nekad davno spremala a i ja .. al, niti ima suma u okolini gde iste rastu, niti u okolini moze da se kupi bilo sta osim sampinjoni :(
Prikačeni fajlovi
arhs.jpg
(14.82 KiB) 1883 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:22

Slika
Prikačeni fajlovi
skitnica.jpg
(29.05 KiB) 1810 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:24

Slika
Prikačeni fajlovi
profesor.jpg
(62.97 KiB) 1740 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:26

Treba da znate da svaka gljiva kada ostari od jestivih , tj istece joj rok trajanja je iskvarena gljiva a dejstva su joj stetna - odnosno mozete dobiti od stomacnih tegoba pa do haosa u zeludcu koje izaziva povracanja ali ne i ono najgore .

Sto se tice Bukovace - jednostavno toliko je u ishrani korisna za coveka i po njegovo zdravlje da smem reci da je jedna od najboljih stvari koje nam je priroda dala . Pocevsi od toga da je dijetalna pa zavrsno sa time da ima antikancerogena dejstva .
Osim toga to je jedina gljiva koja moze da nikne na listu papira i jedina za sada koja je uspesno uzgojena u bestezinskom stanju ( u svemiru ) pa je zato i zovu hranom buducnosti .


Postoje i letnja i zimska Bukovaca , odnosno sadi se uspesno i zimi i leti

Zimska bukovaca ( koju cu uskoro uzgajati a o cemu ce te dobiti Tutoral sa sve slikama na kojim to radim ) uspeva na +5 stepena celzijusova kada je ispod te temperature ona staje sa rastom i da je na primer posle 10000 godina opet +5 ona ce poceti odnosno nastaviti sa rastom - sto znaci da vam nisu potrebni grejaci u koje ce te ulagati kao kod sampinjona Za nju vam je potrebno samo prostorija Podrum bilo kakav ako sadite vise ili sahta ako sadite manje , jedna fluo cev od 20 do 40 wati i nista vise . Imate 5 berbe iz istog dzaka

Znaci ne trazi ikakva ulaganja a dobijate samo vi , mozete je prodavati itekako i isplatice vam se itekako ali to je meni bila najveca greska . Sada je uzgajam za sopstvene potrebe i ove izvrsne plodove ne prodajem ni u ludilu :nene:
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:30

Slika
Prikačeni fajlovi
dejan.jpg
(30.64 KiB) 1662 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:32

Slika
Prikačeni fajlovi
profesor.jpg
(60.97 KiB) 1509 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:40

Slika
Prikačeni fajlovi
vujke.jpg
(44.02 KiB) 1411 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:41

Slika
Prikačeni fajlovi
prof.jpg
(48.46 KiB) 1334 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:43

vujke je napisao:Ових дана сређујем двориште (стављам ограду, садим траву...) и 2, 3 квадратна метра биће резервисана само за буковачу!


Vujke raste na otvorenom, ali ces izgubiti 80% prinosa , tako da ti se to nebi isplatilo :/ Ako vec nemas podrum , garazu , sahtu koja mora biti otvorena ,neku stariju sobu, uzmi jednostavno napravi neku susinu od dasaka .
Vidite kada stvorite supstrat imate period od 17 do 20 dana kada one moraju biti u apsolutnom mraku zbog perioda plodonosenja a kada udjete da bi ste ih obisli ulazite u mraku , kasnije busite rupe nozem i za 10 dana ocekujete prve plodove ali otom potom videcete stalno na nasem sajtu kako to radim i kojeg dana . Ne sekirajte se imacete apsolutni pregled svega sto radim i na koji nacin .
Inace nikad mi nije bilo jasno zbog cega se nacin sadnje gljiva , (ili ono sto napisu tako sturo objasnjeno a prikrivajuci 30% onog pravog postupka ) , krije od ociju javnosti kada to spada u hranu , boze mili :cudo:
Zivi mi vi bili videcete ceo postupak od A do S :mhm:
Naravno opet nagovestavam gledacete prvo mene, kako i na koji nacin to radim i kako se radjaju prvi plodovi , pa potom vi
a ja sam vam uvek tu za bilo koje pa i najsitnije pitanje .
Samo hrabro i mali savet
vi uzmite tek za probu ali kada vidite moj postupak samo 1 kg micelijuma i nasadite samo 1 do 2 dzaka da vidite kako ce vam to ici , a kasnije je vase dali cete ici na vise ili ne
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:45

Naravno da moze , uz odredjene sitne uslove koje cete obezbediti :)

Zakoni za Prostorije gde uzgajate gljive

1. Obezbediti da Gljivu sa substratom nikada ne pogodi " Direktna " sunceva svetlost To ne znaci dragi moji i moje , da ne treba da ima svetlosti u prostoriji - naprotiv , vec da treba na prozorima ,da na primer postavite neku zavesu , koja ce skretati direktne sunceve zrake da padaju po podu , i na taj naci osvetljavati prostoriju tokom dana . Ovo je veoma bitno za veliki prinos Bukovace .


2. Okrecite prostoriju u kojoj nameravate da gajite gljive Ovo je svrsishodno uraditi zbog insekata , pauka , bubica i puzeva koji obozavaju Bukovacu jer znaju sta je dobra hrana :mhm: , pa je najbolje zbog vas a da imate neostecene plodove , usput ne mora da okrecite profesionalno niti to od vas gljive zahtevaju ali nije lose zbog cistoce :mhm:

3 Neka vam prostorije budu ciste po podu Dragi moji i moje , radi se o tome sto se prevelika prasina sa poda izdize uvis kada na primer prolazite i lepi se za donje izresane pore vase gljive pa cete kasnije morati da je puno perete vodom , sto znaci dodatan posao po vas a rekli smo da ova gljiva ne trazi skoro nikakav dodatni rad :mhm:
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:48

Slika
Prikačeni fajlovi
v.jpg
(51.73 KiB) 1230 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:50

Slika

vlajko je napisao:Vaske,interesuje me pre no sto zapocnemo uporedo sa tobom da uzgajamo bukovacu sledece:
-Da li je 20.april,odnosno kraj aprila optimalno vreme za pocetak radova i da li se moze zapoceti ranije ili kasnije tokom maja,juna?
-"Florescentna svetiljka",il se misli na standardnu neonsku svetiljku bele boje?
-Koliko vremenski traje berba od kada prve pocnu da stizu do onih poslednjih,ili sav rod sazri za dan,dva?
-Zasto micelijum neko izrazava u kg neko u litrima.Kakav je odnos izmedju ove dve jedinice kada je rec o micelijumu


1. Bukovacu mozes sejati uvek samo je mozda prolece naj pogodnije zbog grejanja. tj. Da nebi trosio pare na grejanje prostorija u kom su smesteni dzakovi.
2. Da, obicna bela neonska cev.
3. Ja miceliju kupujem u litrama a otprilike sa 6l micelije ( toliko je pakovanje koje ja kupujem) dovoljno je da zasejem 9 dzakova po oko 20 kg -+2

Bavim se proizvodnjom Bukovace.
Pitaj te i odgovoricu !
Prikačeni fajlovi
mirkovic.jpg
(11.26 KiB) 1236 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:54

Slika

Pozdrav svima! Ja sam prosle godine "zasejao" 5 l micelije bukovače čisto da probam, al mi je prinos bio mali jer je pocelo hladno vreme tako da sam na jesen ubrao oko 3 kg a trebalo je 15kg. A proletos, znaci i ovih dana pomalo ih berem a one sve vise krecu. Narucio sam iz Pirota jos 5l i ocekujem da stignu. Slama i ogrizine sena spremne za kuvanje. Ovaj put moram da menjam prostoriju zato sto se plasim vlage. Moja iskustva nisu neka jer sam se samo pridrzavao brosura o gajenju bukovace tako da se nadam da cu saznati neka nova iskustva od moderatora. Veliki pozdrav!
Prikačeni fajlovi
taske.jpg
(8.07 KiB) 1198 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:56

Slika

Kada ce izaci TUTORIJAL o Bukovaci.Bas me zanima sadrzaj.I ja se bavim par godina uzgojem Bukovace,veoma zahvalna sorta(ako su optimalni uslovi).

Dobra prilika za sve da zarade.....Vraca vise nego troduplo...samo se u pocetku svi zeznu,jer idu samo na zaradu,a pre svega treba voleti ovu gljivu.

I jos da napomenem: literatura je jedno,a praksa je drugo.(to sve govori). :mhm:
Prikačeni fajlovi
dragi.jpg
(9.16 KiB) 1165 puta
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 11:59

Slama

Slamu mozete uzeti u balama ili kako se vec snadjete . Jedna bala slame, dovoljna je za dva i po plasticna dzaka od 50 kg .
Sto je slama sitnija , rod vam je veci za oko 2 do 5 % - sto naravno ne podrazumeva piljevinu . Dakle stabljike slame trebaju biti oko 3-5 cm . Naravno ako je vasa slama veca po duzini do 10 cm , a mrzi vas da je secete odnosno skracujete - to ne znaci da cete sada izgubiti grdan rod . Obicno se veliki proizvodjaci bave ovim poboljsanjima roda pa tako na primer dodaju i Lucerku zbog veceg roda - ali to za vas i nije toliko bitno jer cete izgubiti u proseku 2 do 3 veca ploda po dzaku sto je za nas zanemarljivo - bar za mene . Sta treba da je bitno za nas kada uzmemo slamu ? Najbitnija stvar je ta, da treba da otklonite Plesan iz slame pa cak i onu na koju i najmanje posumnjate . Druga bitna stvar je da iz slame trebate sto bolje procistiti sve sto je u obliku biljke koja bode tj one biljke koje imaju bodlje poput biljke u nasem narodu popularno nazvane Palamide - jer ona u toku plodonosenja moze izbusiti plasticni dzak , te ce plodonosenje biti manje uspesno sto za sobom povlaci i pojavu zaraze nazvane crvena budja , odnosno crvena plesan . koja je verujte mi mnogo , mnogo zeznuta i tesko izleciva . Dakle posto ste pregledali slamu od budji te ostrih biljaka sa bodljama , pristupamo sledecem koraku .
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Re: Bukovaca i nasi pocetci - nacin pripreme supstrata

Postod vaske71 » 07 Apr 2009, 12:01

Potapanje slame ( ciscenje hemiskim putem)


Ja licno cistim slamu hemiskim putem sa Hipermanganom u vodi jer je brze u odnosu na kuvanje slame koje je naporno ali i delotvornije . Ako kuvate slamu sigurniji ste za nekih 10% od ciscenja hemiskim putem ali to i zahteva vise truda i vaseg slobodnog vremena koje ja skoro nikada i nemam ali ne znaci jelte da ga nemate i vi . Dakle ovde cu vam pokazati kako ja to radim brzinski sa Hipermanganom ( koga mozete kupiti u svakoj apoteci ). Kao posude za ciscenje slame obezbedjujem velike posude u mom konkretnom slucaju Bure od 200 litara . U bure sipam obicnu vodu otpilike pola bureta i u njega dodajem 1 supenu kasiku Hipermangana . Dobro promesam motkom oko 2-3 minuta . Boja vode obojice se Crvenkasto i u njega cu staviti slamu rastresajuci je , te opet trazeci biljkice sa ostrim bodljama , naravno kada naletite na nju oseticete itekako na vasoj kozi
pa cete tacno znati da treba da je odstranite . Posto ste potopili slamu a voda je dosla do kraja bureta tako sve ostavljate da stoji tridesetak casova .
vaske71
 
Postovi: 5101
Pridružio se: 17 Jun 2007, 16:55
Browser: Firefox 2.0
OS: Windows XP

Sledeća


Povratak na Gljive

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron