Црна Гора - дестинација за летовање.

Putopisi članova foruma, utisci koje hoćete da podelite sa ostalima.

Moderator: Тон-мајстор

Odgovori
Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Еколошка такса

Post od Тон-мајстор » 22 Maj 2008, 08:11

Подгорица – На тло Црне Горе од 15. јуна неће моћи да крочи ни туриста нити авантуриста уколико не плати еколошку таксу од 30 до 150 евра. Од намирница које ће грађани жељни мора и одмора моћи да ставе у пртљажник „зелено светло” добили су само суво воће и поврће, литар алкохолног пића и грицкалице типа грисини, кикирики и семенке…

Ограничење уноса хране прецизирано је у најновијем Закону који је усвојила Скупштина Црне Горе и Уредбом о изменама и допунама, као и о висини и начину обрачунавања и плаћања надокнаде због загађивања животне средине.
„Закон о безбедности хране и Уредба о изменама и допунама примењиваће се на граници Црне Горе од 15. јуна”, рекла је за „Политику” портпарол Министарства туризма Јелена Паовић.
Угоститељи кажу да се овим законом хтела прекинути пракса „неких туриста” да на летовање дођу са залихама хране и пића и „потроше новац само за парадајз или сладолед”. То више неће моћи.
Туристи који буду одлучили да летују ове године на црногорском приморју плаћаће и еколошку накнаду због загађивања животне средине, према одлуци коју је влада почетком ове године усвојила.
Ту накнаду плаћају домаћа и страна, физичка и правна лица за коришћење друмских моторних возила и њихових прикључних возила приликом уласка на територију Црне Горе. Накнада важи годину дана.


Правилником је прецизирано да накнаду од 10 евра плаћају сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају највише још осам седишта. Накнаду од 30 евра плаћају сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају више од осам седишта и чија највећа дозвољена маса не прелази пет тона. Сва моторна возила за превоз путника која поред седишта возача имају више од осам седишта и чија је највећа дозвољена маса већа од пет тона платиће таксу у износу од 50 евра, док је накнада за теретне камионе 150 евра.

Туристи који крену на црногорско приморје у пртљагу могу имати сушено воће, поврће, гљиве, сирову кафу, зачине, чајеве, укупне тежине до килограм, као и литар алкохолног пића у оригиналној амбалажи и са декларацијом. Дозвољено је уношење и пет литара флаширане воде у оригиналној амбалажи.

У укупној количини до килограма може се унети храна која је у оригиналној амбалажи, намењена за директно конзумирање крајњег потрошача, која не захтева посебни температурни режим. Реч је о сендвичу, кексу, грисинима, кикирикију, семенкама… Не треба изгубити из вида да све ово заједно, до једног килограма, односи на аутомобил које прелази гранични прелаз без обзира на то да ли је у њему само возач или бар још два путника.

Како уверавају надлежни, „основни циљ Закона је да заштити здравље људи које је нарочито угрожено у току летње туристичке сезоне, када услед високих температура долази до брзог кварење хране која се неадекватно транспортује”.

У складу са овим Законом Министарства здравља и пољопривреде припремљен је Правилник о ближим условима које треба да испуњавају храна биљног порекла, комбинована храна и остала храна и врсте и количине које се користе приликом уноса на територију Црне Горе.

– Храна према врстама и количинама из овог правилника може се унети у Црну Гору ако је реч о производима за исхрану деце и дијететској храни која се користи из здравствених разлога, а под условом да ти производи не захтевају посебан начин чувања. Ти производи морају имати декларацију и неоштећену амбалажу, осим у случају да се тренутно користе – каже Паовић.

Храна која се користи током путовања у средствима превоза не подлеже инспекцијском прегледу ако чини део путничког пртљага и намењена је путницима који ће користити током путовања. Обавештења о храни која се може унети на територију Црне Горе ускоро ће бити истакнута на видним местима на граничним прелазима.

За наредну туристичку сезону, како је то казао министар туризма Предраг Ненезић, очекује се посета са територије Србије на истом нивоу као и прошле године, која је према званичним статистичким подацима за 2007. годину износила око 400.000 туриста. Туристи из Србије и даље значајно учествују у структури туристичког промета Црне Горе са око 40 одсто учешћа у укупно оствареним ноћењима.
Влада ЦГ је овим потезом пуно допринела на позитивној дискриминацији туриста, као познатом извору штроке, смећа, буке, насиља и осталих нееколошких појава. Драго ми је да ће сада бити довољно воде, струје, паркинга и осталих неопходних потрепштина, које су досада туристи немилице трошили.

Гледао сам недавно аранжмане најпознатијих туристичких агенција и њихове дестинације ка ЦГ. Није их било. Помислио сам да је нека грешка, али сам се убрзо уверио да је то НАМЕРА, тренд. И то не без разлога, како сам сазнао од неколико службеника тих агенција.

Досада сам размишљао о ЦГ као о "ласт ресорт" решењу за одмор. Више не. Мало ми је жао што више нећу ићи на Острог, али има и овде места која пружају сличне утехе. Хвала Влади ЦГ што ме је и ове године убедила да не идем тамо. Збогом.

Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Djomlouns
Postovi: 2682
Pridružio se: 20 Jun 2007, 22:58
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od Djomlouns » 22 Maj 2008, 10:55

au, kako me shebashe...ja idemo jos samo ove godine u CG (iz tehnickih razloga), sledece nema sanse da me vide....

Korisnikov avatar
eevan
Dopisni član
Postovi: 320
Pridružio se: 18 Okt 2007, 01:00
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od eevan » 22 Maj 2008, 11:38

Ја продајем кућу доле у Боки. Аuf Wiedersehen
If age or weaknes doe prohibyte bloudletting, you must use boxing.
— PHILIP BARROUGH, The Methode of Phisicke (1583)

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Еколошка такса

Post od Kovačević Vladimir » 22 Maj 2008, 12:13

Okrenite malo situaciju:

u vaš stan-kuću, u kojoj živite porodično, sa sve decom i uredili ste neka pravila ponašanja, dolaze gosti, koji nose svoju hranu, pečenja, žive piliće, pića, salate i sve ostalo što će im trebati za 10-tak dana.
Uz to su i pušači i vole da slušaju turbo-folk malo glasnije, naročito oko 01-03h.
Jede kad ko stigne i ne bira mesto, jedni u krevetu, drugi na terasi, treći ispred TV ekrana tokom
i tako 24h dinamike. Smrdljivih čarapa i patika po celoj kući!
Pored toga, morali bi da imate uvek spreman auto za odlazak u Hitnu pomoć, jer od silne hrane, koja stoji po najlon kesama na +36° C ima gadnih posledica.

Da li bi istrpeli, ili bi pokušali da ih uvedete u neki svoj kućni red?

Kada bi im dali napismeno Kodeks ponašanja "za ubuduće", verovatno bi:
a) se uvredili
b) promenili način ponašanja
c) ne bi dolazili više
što je izbor i za CG: oli prihvatit, oli odbiti.

Pozdrav
Poslednja izmena od Kovačević Vladimir u 22 Maj 2008, 12:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
Miroslav Jeftić
Supermoderator
Postovi: 4700
Pridružio se: 15 Jun 2007, 00:55
Lokacija: Novi Sad

Re: Еколошка такса

Post od Miroslav Jeftić » 22 Maj 2008, 12:24

"Gosti" podrazumevaju da ste nekog pozvali i da je taj neko došao besplatno, pa smatram da je takvo poređenje neadekvatno. Bolje ovakva situacija: iznajmili ste nekom garsonjeru od 25m2 na perifireji grada za 400€ mesečno, ali vam smeta kad vaši stanari jedu, piju, imaju goste, slušaju muziku kasno i slično. Pri tom garsonjera nekad nema struje, nekad nema vode, a svog stanara gledate "s visine" i na svaki način pokušavate da naplatite upotrebu stepeništa, upotrebu lifta, otvaranje vrata i korišćenje otirača za noge. :)
Uz sve to pokušavate i da ga naterate da ne kupuje u supermarketu već kod komšije na ćošku pod pretnjom otkaza stana. Što se mene tiče, iako nisam skoro bio tamo, ali definitivno ne planiram više ikad da idem, osim ako dobijem na nagradnoj igri ili tako nešto. :)
Interpreters do it simultaneously, translators take their time

Djomlouns
Postovi: 2682
Pridružio se: 20 Jun 2007, 22:58
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od Djomlouns » 22 Maj 2008, 12:26

jeste mi divljaci, odemo dole i upropastimo CG nachisto...i pare su nam toliko prljave kao i mi sami da moramo da platimo da se to sve posle nas ochisti -- ekoloska taksa. Ispade da svi turisti koji dalze u CG su kontaminirani.
kao sto rekoh, chisto tehnicki razlozi, sledece godine no way....da su mamlazi na vreme uradili pass i sengen posle ove vesti bi se dvaput udario u dupe nogom, ovako dva samara sam sebi sto pristajem na to da me neko okarakterise kao ekoloskim problemom....

alkion
Postovi: 2642
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:34

Re: Еколошка такса

Post od alkion » 22 Maj 2008, 12:29

Prosle godine sam bio u Crnoj gori, tacnije Sutomore
Sto se tice klasicnih dnevnih prehrambenih proizvoda od voca, povrca, mlecnih proizvoda ... sokova i slicno cene su identicne ako ne i nize nego u Beogradu
Potpuno je suludo nositi klopu

A sto se tice ekologije i zagadjivanja okoline, jako mi je zao sto nisam slikao onoliko djubre.
Generalno, djubre nije bacano svukuda nego je bilo locirano oko kanti i kontejnera, koji se nisu praznili.
Dakle, greska je do komunalaca jer u pitanju je leto, pa narod kupuje sladolede, sokove ....
Na plazi nema kanti vec su tu ona zardjala burad

Taksa ... yebes taksu
Crna gora je suverena susedna zemlja, kao sto je i Grcka
Jedni naplacuju taksu, drugi vizu ... i to ti je isto.

Korisnikov avatar
eevan
Dopisni član
Postovi: 320
Pridružio se: 18 Okt 2007, 01:00
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od eevan » 22 Maj 2008, 12:47

Ајде у сред лета, али сад су доле рестрикције воде. Зналли су да пиштају слану воду у водовод, схебу ти све инсталације (зато имам PVC цеви). Око цена хране си у праву. Никад нисам носио доле храну. А раније сам цело лето тамо проводио. Од средине јуна, до септембра. Которски залив је постао тако прљав, да то није нормално. Канализација се бре рока право у море. Каква црна екологија!
If age or weaknes doe prohibyte bloudletting, you must use boxing.
— PHILIP BARROUGH, The Methode of Phisicke (1583)

Korisnikov avatar
Kovačević Vladimir
Majstor muzike
Postovi: 2332
Pridružio se: 17 Jun 2007, 21:37

Re: Еколошка такса

Post od Kovačević Vladimir » 22 Maj 2008, 13:25

eevan napisao:Ајде у сред лета, али сад су доле рестрикције воде. Зналли су да пиштају слану воду у водовод, схебу ти све инсталације (зато имам PVC цеви). Око цена хране си у праву. Никад нисам носио доле храну. А раније сам цело лето тамо проводио. Од средине јуна, до септембра. Которски залив је постао тако прљав, да то није нормално. Канализација се бре рока право у море. Каква црна екологија!
To je sve tačno.
Kotor je utrostručio broj stanovnika, a probleme, koje navodiš, imaju decenijama.

Zato smo napravili kuću u Kostanjici :p U Kotor idemo na kapučino i da se vidimo sa ljudima :green:

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Korisnikov avatar
arhimed
Administrator
Postovi: 3638
Pridružio se: 24 Jun 2007, 00:45
Skype: bogdan.kecman
Lokacija: Tuguzija zemlja proleterska
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od arhimed » 22 Maj 2008, 16:51

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

sto se tice zabrane unosenja klope, pozdravljam .. neka .. zabranjeno je svuda u svetu da putujes sa 50kg hrane .. i to je ok ...
sto se tice ekoloske takse, boze moj, svuda placas neku taksu kad odes turisticki ... negde 1-5E dnevno .. negdno "na ulasku" .. negde vizom .. dal ce da je zovu ekoloska ili pedagoska ili "taksa za budale" .. pitanje je samo da li ce od tih para bar 1E da odvoje za odnosenje svog onog smeca .. posto, doneo ranu od kuce ili je kupio u cg, covek generise smece, to smece baca u kontejnere, ali ako te kontejnere mesecima niko ne prazni ...

ne znam, ja nisam bio na cg primorju bar 10 godina, niti nameravam .. idem tamo poslom (pre ce biti isao, posto smo imali "podrzunicu" u titogradu), tj. vise ni toliko ... nema vode, nema struje, nema mira ... to su jedine 3 stvari koje me zanimaju kada sam odmoru, tamo nema nijedna od te tri .. fala lepo, za mene ne postoje odavno kao turisticka destinacija

Korisnikov avatar
calexx
Беспосличар
Postovi: 9084
Pridružio se: 18 Jun 2007, 14:32
Lokacija: Ниш
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od calexx » 22 Maj 2008, 18:11

Ја сам доле био безброј пута али никако баш плански туристички. Кад сам био млађи, водили смо извиђаче/децу на велику плажу где смо имали табор али је то био делимично посао а све ми је било бесплатно па не могу да проценим према томе. У другој половини прошле деценије сам ишао у Будву на Инфофест и неке сусрете које је организовала моја фирма али ни то није меродавно јер смо имали све плаћено (плус дневнице плус углавном покривене рачуне по кафанама). У међувремену сам углавном ишао на море (односи се на ранији период) али никад у Црну гору. Сигурно није било случајно што сам ишао у Далмацију или Истру а не у ЦГ. Можда опет одем тамо али под поменути условима, ако ми неко плати превоз/смештај/храну/кафану ... па што да не одем.
Кад мало размислим, не видим море на које бих сада могао и хтео да одем. :(
ɹıɯ ı pǝɹ ıuʌɐɾ ıןıšnɹɐu ɐɯɐɹnqɯɐʇ ns ǝʇ 'ıuɐɟɐʞ ɾouǝɯıoʇsı n ıןɐɹıʌs ousɐןƃǝɹd ǝʇɐs ǝuʇıs n ns ɹǝɾ ıuǝpǝʌıɹd ns ıɹɐčıznɯ

skocimish
Ортак са пива код "Тоше"
Postovi: 172
Pridružio se: 08 Okt 2007, 19:05
Lokacija: Zemun

Re: Еколошка такса

Post od skocimish » 22 Maj 2008, 18:28

Ovaj potez vlade Crne Gore, samo poziva turiste na bojkot ove destinacije, a i oni koji nameravaju da ipak odu, naplatu ekološke takse će shvatiti kao dozvolu za bacanje smeća svuda unaokolo.
Ako im je već stalo da naprave zdravu sredinu, efikasnije je postaviti ljude koji će kažnjavati one koji bacaju djubre van kante, pa kad ih oderu, onda će im teško pasti na pamet da ponovo urade nešto slično.
Isto tako, oni sami treba da budu primer turistima, tako što će omogućiti brojna mesta na kojima će se odlagati to smeće, kao što je to u susednoj nam Hrvatskoj, kanta na svakih 10 metara presvučena najlonskom kesom, koja će , čim se napuni, biti odnešena od strane ljudi koji brinu o tome. Divim im se koliko su im ulice čiste. :klanjanje:
Nakon što ljudi shvate da nisu došli u svinjac, već u civilizovanu sredinu, mnogi će se ponašati u skladu s tim pravilom i svima će biti mnogo bolje.

Pozdrav!
dobro je...

Korisnikov avatar
blackbeast
dipl. ing, Kaboom, kaboom moderator
Postovi: 5129
Pridružio se: 20 Sep 2007, 21:39
Skype: blackbeast8
Lokacija: ...ni na nebu ni na zemlji...

Re: Еколошка такса

Post od blackbeast » 22 Maj 2008, 18:50

Prije rata a i par puta posle sam isao u HR na more. Tek zadnjih 5-6-7 godina (i to ne stalno, vec mozda 3-4 puta) sam isao u CG (sada MNT).
HR jeste malo skuplja, ali ne neuporedivo ljepse. I sami ljudi su normalniji, kulturniji... Sve je cisto, vode ima, struje ima i sl.
CG ce stvarno dooosta izgubiti ovim potezom. Ne znam koja budala im to predlozi, ali ce valjda nekad skontati sta su uradili...

U Budvi sam bio samo jednom (prvi i zadnji put) i mogu vam reci da prljavijeg mora i prljavijeg mjesta vidio nisam... Ne mozes se posteno ni okupati... Ili je privatna plaza, ili je javna pa je puuuno, a na koju god da odes, svejedno je jer je more nenormalno prljavo.
Zadnja 2 puta sam bio u Djenovicima, blizu Bijele. Bilo je ok. Mada je i tu bilo istih problema sa vodom, ali je makar more za nijansu cistije bilo.
********
blackbeast
********
˙˙˙ɐʌıɾlpıʌǝu oučıʇʞɐɹd 'ɐʞuɐʇ ɐɯoǝʌ ǝɾ ɐlıpnl ı ıʇsoulɐɾıuǝƃ nɾpǝɯzı ɐɔıuɐɹƃ˙˙˙
********

Korisnikov avatar
Тон-мајстор
Администратор
Postovi: 14257
Pridružio se: 14 Jun 2007, 23:42
Lokacija: Центар Жаркова
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od Тон-мајстор » 22 Maj 2008, 19:57

Е, немој неко да је ово схватио као прозивку обичних људи из ЦГ!!! Ја сам само пренео став Владе ЦГ и МОЈ коментар на то, који се само МЕНЕ и моје породице тиче!

Иначе сам (питајте другог админа) имао намеру да породично одемо доле, јер је колега Алкохол (Алкион) саватао неку гадну остеоартрозу, а и ја нисам далеко од шлога (притисак). Чак смо мислили да некога од ВАС корисника из тог краја озбиљно приупитамо како стоје ствари, или да нам чак препоруче некога поштеног, јер смо намерили да то поштено организујемо и платимо.

Звали смо директно, и собе су нам нудили за око 14 е по кревету, без такси. Сутоморе, рецимо. Пар стотина метара од воде. Значи, нас троје 420 е десет дана (без такси). Израчунати је лако: треба ми минимум 1000-1200 е за десет дана без иживљавања.

Цена клопе у продавницама доле је релативно ок, чак је понешто повољнија него у БГД. Друга је ствар ако седнем у кафану да попијем пиво и деца полижу сладолед, онда боље да не идемо. Љубазност овде не помињем, ионако наводно Срби бивају келнери.

Нисам ја наспео да једем МОЈ парадајз на плажи, нити да моја жена вуче тепсије и ђувече из Србије?!! Ма, заборавите... нећу да падам у ватру.

Медо, баш одавно ниси био доле:
pre ce biti isao, posto smo imali "podrzunicu" u titogradu
Поздрав!
'ел немам?
"Ich bin der Musikant mit Taschenrechner in der Hand"
Не чини себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити...

Korisnikov avatar
arhimed
Administrator
Postovi: 3638
Pridružio se: 24 Jun 2007, 00:45
Skype: bogdan.kecman
Lokacija: Tuguzija zemlja proleterska
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od arhimed » 22 Maj 2008, 20:18

ja za taj grad znam kao titograd 90% svog zivota .. to sto su onli odlucili da mu zamene (ili vrate na staro, ne znam) to je njohov problem ... ionako znamo kako je "grad" dobio ime i kako je postao "glavni grad" ... no .. potpuno i apsolutno ne vezano za ovu temu ..

ono sto je vezano za temu je .. taksa ko taksa nije velika ... uzimali su to i bugari i grci, po kolima, po coveku .. po ... za putarinu, za ekologiju, za .... fora je samo sta ce biti od toga, realno CG ima potencijal da bude super mesto za odmor, ima prirodno sve sto treba, sva prljavstina iz jadrana je sa talijanske strane, dakle sva ona g0vna na plazi su lokalna... tako da, ako srede otpadne vode, ako krenu da ciste plaze i ta primorska mesta, sve to moze da bude zanimljivo mesto za odmor... realno, kontejner se na 30+ stepeni ne prazni "kad se napuni" nego se prazni 3-4 puta dnevno inace SMRDI CEO GRAD ... sta god da bacis "mokro" na 30 stepeni se usmrdi za cuku vremena ... dakle praznjenje ujutro oko 7, pa oko 11, pa u 13 pa u 15 pa predvece .. jedino tako ne smrdi ... svi kontejneri sa poklopcima, u ladovini ... za bacanje smeca, vrsenje nuzde na plazi/u vodi, kazna i to ozbiljna, pa da vidimo na sta ce da lici ... inace, nije "lokalno stanovnistvo" krivo, sigurno nece oni da idu da k3njaju na plazi ... a video sam milion puta kako to rade ljudi koji su dosli na odmor, i onda kukaju kako im je prljavo .... (doduse, mogli bi da stave neke upotrebljive toalete na tu istu plazu)

kako god, ja vise ne idem tamo ... mora mi je preko glave, mrzim guzvu, ako bas idem na more, gadjam malo "hladnije" predele .. npr bugarska, severni deo oko varne ...

Korisnikov avatar
chika spec
Dopisni član
Postovi: 430
Pridružio se: 29 Jul 2007, 23:12
Skype: prashko-dule

Re: Еколошка такса

Post od chika spec » 22 Maj 2008, 21:53

Od svih tih silnih pricha svih ovih godina,meni ni ne pada na pamet da idem kod tog chojstva i junashtva :/

Mada je Cg jedina republika koju josh jedino nisam posetio od Ex-yu.Medjutim,Ostrog zvuchi primamljivo,a i nije na primorju bash.

Tonac,a da odete do Ohrida mozhda?Jedno 5-7 dana.Smiruju one planine i voda,a i u blizini je gomila crkvi i manastira koje vredi obitji,plus,dobro tje dotji kondiciji jer treba puf-pant gore-dole.Dalje,problem je shto je uredjen samo pravougaonik od centra do jezera pa tamo dalje ka izlazu prema Sv. Naumu.Ostatak je zapushten shto mnogo kvari sliku.O preterivanju u vezi duhovnosti ne vredi troshiti rechi.

Sho se tiche CG,Srbije,Bosne pa i Makedonije,sve su to zemlje sa velikim i mnogobrojnim prirodnim lepotama,samo shto mentalitet naroda sve to kochi i zabushava...
Zop
PraShiNar
Ostariti se mora,odrasti ne

Korisnikov avatar
Srx
Postovi: 1503
Pridružio se: 13 Okt 2007, 17:39
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od Srx » 22 Maj 2008, 23:18

Ja sam prošlo leto bio u CG, u budvi,platio sam ~30 evra više nego neki moji drugari ali sam zato imao klimu u sobi, stalno vode i struje. Hranu nikada nisam nosio na more.
Prljavština po ulicama i plažama, ciganisanje sa naplaćivanjem svega i svčega malo kvari utisak ali sam se super proveo.

Nemam ništa protiv takse ali nazivati je ekološkom je u najmanju ruku smešno.
Zeleni zube kazi dragicka, super ridza je opet tu, pametniji sam nego ikad prevarit me neces vise nikad ...
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Korisnikov avatar
dadom
Postovi: 692
Pridružio se: 15 Jan 2008, 01:22
Lokacija: Podgorica, Beograd
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od dadom » 23 Maj 2008, 20:00

Ljudi, ne shvatite MENE pogresno - ali shvatite REPUBLIKU Crnu Goru KAKO TREBA - ovo sve ima svoje, Crnoj Gori NIJE cilj MASOVNI turizam, nego ELITNI turizam i tu je kraj svake price jer je takva destinacija, te velicine i tog tipa i kao orjentacija ni tehnicki ne moze da joj bude taj masovni turizam. I radi se sve vec godinama unazad - da se privuce manji broj gostiju sa ogromnim (citaj: perverznim) plateznim mogucnostima umjesto ogromnog broja gostiju koji ne trose nikakav novac, ili jako malo.

Rade se i ogromne marine za velike jahte, nauticki turizam, ovo ono, mega-giga super lux hoteli (desetine... nekoliko desetina takvih hotela duz cijele obale) sa pet zvjezdica i tako to. Jbg.

BTW, evo se sjutra cini mi se odrzavaju trke onih "Formula" na vodi. To je takav dogadjaj, svjetskog nivoa, to je takav priliv sredstava u sve kase, od privatnih do drzavne da je to bolje nego, lupam, 30.000 nocenja normalnih - obicnih turista.

Djomlouns
Postovi: 2682
Pridružio se: 20 Jun 2007, 22:58
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od Djomlouns » 23 Maj 2008, 20:16

pa ako radite na elitnom turizmu (btw nemam nista protiv) zasto onda nije ufur npr $100 ili $1000? Tada bi turisti bili jos elitniji?

Korisnikov avatar
dadom
Postovi: 692
Pridružio se: 15 Jan 2008, 01:22
Lokacija: Podgorica, Beograd
Kontakt:

Re: Еколошка такса

Post od dadom » 23 Maj 2008, 20:30

Djomlouns napisao:pa ako radite na elitnom turizmu (btw nemam nista protiv) zasto onda nije ufur npr $100 ili $1000? Tada bi turisti bili jos elitniji?
Ne radim ja, nisam turisticki radnik, niti radim u Vladi :)

Hm, zasto nije 1.000?
Nadam se da znas osnove ekonomije :)
Pocevsi od toga sto cijena mora da se uskladi sa ostalim destinacijama, pa preko toga sto se sve te takse uvode i eventualno povecavaju postepeno.

Recimo kod nas ti je jeftino za mega-giga jahte da parkiras i u sezoni i van godine. Tu smo jako konkurentni. Ima i odrzavanje, suvi vez, svasta ima a i jos se radi. Registracija jahte pod nasom zastavom je jeftina.
Pa ce se to vjerovatno postepeno povecavati, kako se krece odnos ponuda/traznja, znas vec kako to ide.

Ontopic, ovakve taksice od 50, 100, 200€ sluze koliko ih ja kapiram da na lijep nacin eliminisu turiste koji ne trose ama bas ni centa, imaju svoju garsonjeru ili tako nesto i dodju i jedu - sami spremaju, ne piju nista po kafanama i tako dalje.

A sto se tice elitnih turista, oni placaju stotine i hiljade i tako dalje dnevno samo sobe/apratmane u hotelima sa pet zvjezdica, pa je onoj ekipi koja plati apartman u recimo "Splendidu" nekih 7-8.000€ za jednu noc potpuno svejedno za taksu, bila ona 0, 100 ili 1.000... Takav koji toliko plati krevet - ostavi jos 30.000 nocas u kazinu, a jos 10.000 po kafanama.

Ko Italijani bogatasi, kad nam sleti charter let iz Italije pun sredovjecnih zabara, odma znamo da je priliv u budzetu i u kockarnicama (posebno "Maestral" u Miloceru) vise miliona evrica taj vikend po ekipi :)
Poslednja izmena od dadom u 23 Maj 2008, 20:35, izmenjeno 1 put ukupno.

Odgovori

Povratak na “Turizam i putovanja”